Skandalozna odluka hrvatskog suda: Glavašu ukinuta presuda za ratne zločine u Osijeku!
Foto: Beta

dokle više!

Skandalozna odluka hrvatskog suda: Glavašu ukinuta presuda za ratne zločine u Osijeku!

Vrhovni sud Hrvatske ukinuo prvostepenu presudu kojom je bio osuđen na zatvorsku kaznu zbog ratnog zločina, prenosi Jutranji list
Objavljeno: 17:16h

Vrhovni sud Hrvatske prihvatio je žalbu Branimira Glavaša i drugih optuženih te je u celosti ukinuo prvostepenu presudu kojom je bio osuđen na zatvorsku kaznu zbog ratnog zločina u slučajevima "garaža" i "selotejp".

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Predmet je upućen prvostepenom sudu na ponovno suđenje, navedeno je u odluci koja je napisana još 7. juna na 11 stranica, ali ja na sajtu suda osvanula danas popodne.

foto: Beta / Damir Senčar

Prvu pravosnažnu presudu Vrhovnog suda Glavašu od osam godina zatvora, na osnovu koje je služio zatvorsku kaznu u Mostaru i sa koje je pušten na prevremeni otpust, Ustavni sud ukinuo je početkom 2015. godine.

Na snazi je ostala presuda zagrebačkog Županijskog suda kojom je zbog ratnog zločina u Osijeku nepravosnažno osuđen na 10 godina zatvora, pa je Glavaš nakon povratka u Hrvatsku vraćen u istražni zatvor novom odlukom Vrhovnog suda koju je ponovno delimično ukinuo Ustavni sud.

foto: Beta / Damir Senčar

Javnu sednicu na kojoj se raspravljalo o žalbama tužilaštva i obrane na nepravosnažnu presudu Vrhovni sud zaključio je 7. juna. Glavaš i ostali optuženici su tada zatražili ukidanje presude i ponovljeno suđenje, dok je tužilaštvo zatražilo strože kazne.

Suprotno tužilaštvu, koje je tokom celog postupka isticalo da je Glavaš bio na vrhu kriminalnog lanca, prvo kao neformalni, a kasnije i formalni zapovednik koji je određivao kriterijume za odabir i stigmatizaciju žrtava, Glavaš tvrdi da je postupak protiv njega iniciran od strane bivšeg premijera Ive Sanadera, Vladimira Šeksa i vrha HDZ-a.

(Espreso.co.rs / Jutarnji)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.