Kineska banka stigla u Beograd, a HRVATI TRLJAJU RUKE!
Foto: thebestofzambia.com

KaD se i komšije raduju

Kineska banka stigla u Beograd, a HRVATI TRLJAJU RUKE!

Iako je Banka Kine, četvrta najveća na svetu po visini osnovnog kapitala, odlučila da otvori podružnicu u Beogradu a ne u Zagrebu, hrvatski stručnjaci ističu da bi velike koristi od toga mogla da ima i hrvatska ekonomija, piše Jutarnji
Objavljeno: 16:18h

U tekstu pod naslovom "Beograd postao baza za širenje Kine širom regije", Jutarnji navodi da je banka "osnovana da bi pratila sve brojnije kineske investicije u Srbiji, koja postaje glavna odskočna daska Kine za širenje na Balkan i u istočnu Evropu".

- Srbija je postala prvi strateški partner Kine u regiji, prenosi list reči direktora kineske banke Guoli Tijana, dodajući da je on najavio da će banka dati svoj doprinos inicijativi "Jedan pojas, jedan put".

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Podseća se da je Kina u novembru 2013. najavila gradnju novog Puta svile, odnosno plan velikih ulaganja na poboljšanju infrastrukture od Kine do Zapadne Evrope.

Kako piše Jutarnji, od beogradske podružnice jedne od najznačajnijih kineskih banaka očekuje se da podstakne nastup kineskog kapitala i na hrvatskom tržištu, o kojem se već godinama govori, ali koji se dosad spoticao na brojnim preprekama.

foto: Printscreen Youtube/serpentza

- Banka Kine će svakako biti uključena u otvaranje hrvatske kancelarije za istočnu Evropu za proizvodnju, sklapanje i proizvodnju autobusa, čiji će centralni ured biti u Zagrebu. Reč je o velikoj kineskoj investiciji, kaže Mario Rendulić, čelni čovek Kineskog poslovnog udruženja za jugoistočnu Evropu.

I Zlatan Frehlić, predsednik Hrvatske gospodarske komore, smatra da bi pojava tako značajne banke mogla da bude od koristi i za komšije.

- Otvaranje podružnice u Beogradu veliki je događaj i za hrvatsku privredu. Kineski ulagači pokazuju interes za Hrvatsku i važno je da ih u tome prati njihova velika nacionalna banka, poručuje Frehlić.

Ipak, uprkos iskazanom interesu, Kinezi dosad u Hrvatsku nisu uložili znatniji novac, konstatuje Jutarnji.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.