SPIRALA MRŽNJE: Objavljeni detalji napada na srpsku decu u VUKOVARU, sve je započeo sam gradonačelnik
Vukovar, Foto: Filip Plavčić

užas u hrvatskoj

SPIRALA MRŽNJE: Objavljeni detalji napada na srpsku decu u VUKOVARU, sve je započeo sam gradonačelnik

Penava je prozvao učenike Tehničke škole u Vukovaru koji pohađaju nastavu na srpskom jeziku

Objavljeno:

Saznanje iz dosadašnjeg kriminalističkog istraživanja u vezi s fizičkim sukobom koji se dogodio u Vukovaru u sredu i u kojem je učestvovalo više maloletnih osoba od kojih je jedna lakše povređena upućuju na sumnju da se radi o pripadnicima različitih navijačkih grupa, izvestila je vukovarsko-sremska policija.

Policija navodi kako je nakon verbalnog sukoba u kojem su učestvovala dva pripadnika jedne navijačke grupe naspram tri pripadnika druge navijačke grupe usledio fizički sukob dvojice maloletnika, u kojem je jedan lakše povređen.

- Policija sve radnje preduzima u koordinaciji s nadležnim državnim tužilaštvom - poručuju iz PU vukovarsko-srijemske.

Neslužbeno je potvrđeno kako je u sredu na autobuskoj stanici u Vukovaru nekoliko maloletnika fizički napalo takođe maloletnog učenika vukovarske Tehničke škole Nikola Tesla, koji nastavu pohađa na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu, lakše ga povredivši.

Pojedini mediji slučaj dovode u vezu s atmosferom koja se stvorila u Vukovaru nakon što je u ponedeljak vukovarski gradonačelnik Ivan Penava (HDZ) utvrdio kako je u Hrvatskoj na delu "puzajuća velikosrpske agresija" kojoj je Vukovar "epicentar".

Između ostalog Penava je prozvao učenike Tehničke škole u Vukovaru koji pohađaju nastavu na srpskom jeziku jer na fudbalskoj utakmici finala Kupa Vukovara između NK Vuteks Sloga Vukovar i HNK Vukovar '91., odigranoj prošle godine, nisu ustali dok je bila intonirana hrvatska himna. Takođe je na gradskim web stranicama objavio snimak na kojem se to vidi.

Zamenik vukovarskog gradonačelnika iz redova srpske manjine Srđan Milaković (DSS) izjavio je da je zabrinjavajuće što se fizički sukob dogodio u vreme "tenzija" do kojih je došlo u Vukovaru nakon medijskog istupa gradonačelnika Penave i njegovog spominjanja vukovarske Tehničke škole u "negativnom kontekstu".

- Motive za napad ne znamo, ali je očito je da Penavin istup naišao na odjek. Vidimo gde nas to može odvesti i mislim da je krajnje vrijeme da stanemo na loptu, a odgovornost za to je prvenstveno na vukovarskom gradonačelnik - kazao je Milaković.

Sličnog su mišljenja i u Samostalnoj demokratskoj srpskoj stranci (SDSS) iz koje upućuju na izjavu saborske poslanice SDSS-a Dragane Jeckov koja je za stranački web portal izjavila da je "napad na učenika srpske nacionalnosti posledica politike koju vodi Ivan Penava".

- Napad je rezultat njegove konferencije za novinare i neprekidnog antisrpskog delovanja. Ono što se dogodilo duboko me pogodilo. Penava uporno ignorira trećinu svog stanovništva, a pravi gradonačelnici tako se ne ponašaju. Osim toga, pitam se kada je fudbalska utakmica postala obrazac ponašanja. Na fudbalskim igralištima imali smo priliku svašta čuti, pa i skandiranja 'Za dom spremni' ili 'Ubij Srbina', pa se nekad na njih reagovalo, a nekad nije jer ih se nije čulo. Tako bi se moglo sada reći što bi bilo da Penava nije video tu decu na igralištu - kazala je Jeckov.

Konferencija za novinare gradonačelnika Penave apelovala je na čelnika vukovarskog Živog zida i vukovarskog gradskog većnika Pavla Josića da u petak podnese Državnom tužilaštvu prijavu protiv Penave zbog "javnog podsticanja na nasilje i mržnju“.

- Na njoj je zlouporabio položaj gradonačelnika i izjavama poticao međunacionalnu netrpeljivost i širenje straha zlorabeći maloletnike srpske nacionalne manjine. Pokazao je novinarima video snimku grupe dece, na kojoj se jasno razabiru lica i nedvosmisleno ukazao novinarima da se radi o deci srpske nacionalnosti, učenicima srednje Tehničke škole Nikola Tesla koji nastavu pohađaju na srpskom. Oni se, rekao je Penava, nisu ustali na intoniranje hrvatske himne nego su ostali sedeti tokom utakmice između NK Vuteks-Sloga Vukovar i HNK Vukovar '91 u oktobru2018, stavljajući na taj način i te maloletnike u kontekst svoje konferencije za medije tokom koje je sadašnje stanje u Vukovaru ocijenio kao 'puzajuću velikosrpsku agresiju'" - navodi Josić u prijavi.

U obranu gradonačelnika Ivana Penave u četvrtak je stala Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara iz koje tvrde kako Penava i njegov zamjnik Marijan Pavliček (HKS) "unose preveliku energiju i trud da bi izgradili Vukovar i vratili u njega život, zadržali mladež da ne odlazi, a na kraju su ispali krivci što štite mir i red u gradu i čine sve da bi učinili dobro i srpskoj zajednici u Vukovaru".

Predsednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić u petak je komentisao situaciju u Vukovaru u kojemu je pretučen učenik srpske nacionalnosti, istaknuvši da "polako počinje biti jasna izjava premijera da se u Hrvatskoj stvara spirala govora mržnje" te da "incidenti polako postaju zabrinjavajući".

- Potrebno je stati, potreban je razgovor, dijalog, ako postoji problem, a problema ima, potrebno je te probleme rešiti, i u Gradu Vukovaru, pa i u Zagrebu, zaustaviti ovo što se događa, jer incidenti polako postaju zabrinjavajući - ocenio je Bačić.

Predsednik SDSS-a Milorad Pupovac ocenio je pak da je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava objavljivanjem videa dece srpske nacionalnosti koja nisu ustala na hrvatsku himnu prekršio Zakon o dobrobiti dece, Međunarodnu konvenciju o pravima jece, Zakon o osobnim podacima i druge zakone, te je dodatno posttaknuo atmosferu nasilja.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.