SERIJSKI LOVAC NA TAKSISTE HARA GRADOM: Mislio sam da će pobeći a da ne plati, ali onda sam čuo repetiranje pištolja...
Četiri taksi vozača su napadnuta u posljednje dve nedelje u Zagrebu, Foto: Profimedia

JEDVA IZVUKAO ŽIVU GLAVU

SERIJSKI LOVAC NA TAKSISTE HARA GRADOM: Mislio sam da će pobeći a da ne plati, ali onda sam čuo repetiranje pištolja...

Umesto da plati vožnju, izvadio je pištolj i zapretio mu

Objavljeno:

Taksista Leo M. (25) je pre nedelju dana u Folnegovićevom naselju u Zagrebu pokupio je putnika koji mu je uperio pištolj u glavu i ukrao novac i taksi vozilo. Sutradan uveče isti pljačkaš je napao drugog taksistu Cammea u Travnom.

Četiri taksi vozača su napadnuta u poslednje dve nedelje u Zagrebu na sličan način. Napadnuo je dvoje taksista Cammea i dva vozača Ubera. Počinitelj? Prema svemu sudeći je isti, ali policija još ne zna o kome je reč.

Naime, dok su policajci uzimali tragove s Cammeovog vozila, koje je pre nedelju dana ukradeno vozaču u Mičevcu kod Velike Gorice, naoružani razbojnik je isplanirao novu pljačku. Već sutradan kasno uveče okomio se na drugog taksistu Cammea i to u naselju Travno i to čim ga je dovezao na traženu lokaciju. Umesto da plati vožnju, izvadio je pištolj i zapretio mu:

“Pucaću ti u rame”. Iako je vozač uspeo da stisne dugme za paniku za paniku, što je bio poziv u pomoć, po dolasku policije i vozača Cammea, lopov je uspeo da pobegne s ukradenim novčanikom. U pitanju je Leom M., 25-godišnjim vozačem Cammea, koga je 22. februara oko 13 sati nepoznati razbojnik oteo i potom izbacio iz njegovog vozila u Mičevcu.

- Kad sam započeo smenu u 6 sati nije mi bilo ni na kraj pameti da će mi u sred bela dana klijent prisloniti pištolj na potiljak. Naime, dan je tekao mirno sve dok nisam došao na taksi stajalište u Folnegovićevom naselju. Čovek je seo meni dijagonalno na zadnje sedište i rekao: “Može u Mičevac? Kad dođemo, pokazaću ti gde tačno”.

Izbacio ga napolje

- Krenuli smo preko Mosta mladosti i skrenuli na Jakuševac, a dolaskom do zavoja za Mičevac kazao je da produžim pravo, na makadam, do prve kuće. Sve vreme imao sam neki loš osećaj jer kuća nigde nije bilo. Iskreno, mislio sam da će mi pobeći a da ne plati, ali odjednom sam čuo repetiranje pištolja i reči: “Stani, daj pare” - ispričao je Leo.

Kada se našao na osami, na snegu, shvatio je da je i bez mobilnog telefona koji mu je ostao u taksiju pa je otrčao do prve ceste i zaustavio prvog prolaznika. Svega 90 sekundi nakon što je ukraden taksi, nestao je njegov GPS signal.

- Bilo je hladno taj dan, pa mi nije bilo čudno što je bio sasvim zabundan, s kapom na glavi i šalom preko lica. Sreća da sam ostao smiren i hladan kad sam začuo škljocanje pištolja. U glavi mi je samo bilo kako da ga se rešim, a kad mi je rekao da izađem iz auta, sve vreme dok on nije sjeo za volan, držao je pištolj uperen u mene. Slušajući loša iskustva svojih kolega, uvek sam mislio kako će mene to zaobići, ali nisam bio u pravu – zaključio je taksista Leo M. kojem je ovo prvo negativno iskustvo.

Alarm

Kad je poslao poziv u pomoć u dispečerski centar Cammea, prva ekipa je u 120 sekundi stigla do mesta gde je izbačen iz svog taksija, a odmah su se na noge digle i unutrašnja kontrola kao i operativni centar jer se, čim duže od tri sekunde neko vozilo ostane bez GPS signala, svi alarmiraju i kreće prvo provera na telefon. Ali kako se Leo nije javljao ni na pozive, bio je to alarm za paniku!

Sami sebi pomogli

- Deset timova se našlo odmah na ulici, a kad su utvrdili da je vozač u redu, krenulo se u potragu za vozilom. U isto vreme analitički se slagala karta područja, kojim je sve ulicama mogao pobeći i gde se sakriti. Locirali smo dve ulice. Na jednoj je nađen deo branika, a kasno uveče toga dana kad sam nosio u policiju neke dokumente, prošao sam drugom rutom i u krugu od 1,5 kilometara od mesta krađe našao naš novčanik s logom. Interna istraga je pokazala da je auto jedino mogao biti negde u Dugavama. I zaista, oko 23 sata jedan stanar Dugava pozvao je naš centar i zamolio da pomerimo naš auto ispred njegove garaže. Bila je to ukradena Dačia Logan - opisuje Marko Župa, portparol Cammea.

U 12 godina poslovanja Cammea, ovo je prva krađa njihovog vozila, a s obzirom na uložene milione kuna u sopstveni analitički sigurnosni sistem koji poput Velikog brata prati apsolutno sve, napadi na njihove vozače smanjeni su za 80 posto.

BONUS VIDEO: Vasilios Provelegios, Espreso intervju

(Espreso.co.rs/Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.