IAKO SE RAZLIKUJEMO, NE SMEMO BITI NEPRIJATELJI! Kolinda o Vučićevoj poseti!
Kolinda Grabar-Kitarović i Aleksandar Vučić, Foto: BETA / EMIL VAŠ

UOČI SUSRETA!

IAKO SE RAZLIKUJEMO, NE SMEMO BITI NEPRIJATELJI! Kolinda o Vučićevoj poseti!

- Svesna sam političkog rizika, ali treba biti državnik koji razmišlja šta će napraviti za svoj narod - rekla je predsednica Hrvatske.

Objavljeno:

Predsednica Hrvatske, Kolinda Grabar-Kitarović, izjavila je danas da Srbija i Hrvatska ne smeju da budu neprijateljske države i dodala da ne očekuje lake razgovore s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem tokom njegove posete, ali da veruje da će iskreno razgovarati o problemima i kako ih rešavati.

"Hrvatska i Srbija razlikuju se u pogledima na prošlost, na 20. vek. Međutim, ono s čim se moramo suočiti su posledice te prošlosti, a to su nestali i mnoga druga pitanja koja proizlaze iz procesa raspada bivše državne tvorevine, kao što su granična linija, arhive. Biću zadovoljna ukoliko se dogovorimo o tri do pet elemenata na kojima ćemo odmah početi da radimo", rekla je Grabar-Kitarović.

Ona je izjavila je da je predstojeća Vučićeva poseta pripremana duže vreme i da je, kada je prošle godine odložena, postojala želja da do susreta dođe u mirnoj atmosferi, ali da je poslednjih dana počeo da "eskalira verbalni rat između Hrvatske i Srbije" koji, kako je rekla, nije smela da dozvoli.

"Bilo je najlakše okrenuti glavu, ponovo odložiti posetu, skupljati političke poene i ništa ne raditi. Svesna sam političkog rizika, ali treba biti državnik koji razmišlja šta će napraviti za svoj narod", dodala je predsednica.

Kolinda Grabar-Kitarović
Kolinda Grabar-Kitarovićfoto: EPA/Christian Bruna

Problemi se, kako je rekla, neće moći rešavati ukoliko se o njima ne bude razgovaralo.

"I ranije sam rekla da će proći puno vremena do trenutka kad ćemo moći reći da smo prijateljske države. Ali, nemojmo biti neozbiljni pred svetom i sopstvenim državljanima i nastaviti kontinuirano neprijateljstvo. Mi ne smemo biti neprijateljske države", naglasila je ona.

Grabar-Kitarović je negirala da je bilo pritiska EU da do susreta dođe, ali i naglasila da je primila mnoge poruke građana koji podržavaju njen susret s predsednikom Srbije. Na konstataciju novinara da ima i onih koji se protive, odgovorila je da sigurno ima, ali da se njoj nisu javljali.

Pogledajte bonus video:

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.