NE ŽELIM DA ON BUDE U ZATVORU, A ONA BEZ NJEGA: Ovo je pismo devojčice koju je zlostavljao otac koje budi bes i tugu (FOTO)
Pismo devojčice koja ja bila žrtva seksualnog zlostavljanja, Foto: Poliklinika za zaštitu dece i mladih, Shuterstock, Ilustracija

Strašno

NE ŽELIM DA ON BUDE U ZATVORU, A ONA BEZ NJEGA: Ovo je pismo devojčice koju je zlostavljao otac koje budi bes i tugu (FOTO)

Često ne mogu po noći spavati jer mi mama ne veruje pa nikog nemam. Želim da mama bude srećna pa će onda i mene voleti

Objavljeno:

Devojčica (12) iz Hrvatske žrtva je seksualnog zlostavljanja od strane očuha. Nakon što je progovorila o zlostavljanju, pod pritiskom majke djevojčica je povukla iskaz i manijak nije završio u zatvoru. No zato je dete ostalo samo i smešteno je u dom za nezbrinutu decu.

Direktor Poliklinike za zaštitu dece i mladih Gordana Buljan Flander ustupila nam je pismo koje je napisala zlostavljana devojčica.

"Želim povući iskaz radi mame jer se oni vole pa ne želim da on bude u zatvoru, a ona bez njega. Sto puta me nazvala u dom i govorila mi da joj oduzimam muža. Sad će mama biti srećna, a i ja ću biti srećnija radi nje. Ja sam kriva što je on sad loš prema njoj. Sve se ono dogodilo, ali mama mi nikad nije verovala ni razredna ni dadilja. Često ne mogu po noći spavati jer mi mama ne veruje pa nikog nemam. Želim da mama bude srećna pa će onda i mene voleti", u potresnom je pismu napisala devojčica koja je povukla iskaz kako bi zbog majčinog pritiska spasila očuha koji ju je seksualno zlostavljao.

"Zlostavljana deca često ostanu sama na svetu" Gordana Buljan Flander nam je rekla kako ovo nažalost nije izolovan slučaj te da zlostavljana deca često ostaju potpuno sama na svetu jer nemaju podršku majke.

"Iako istraživanja kažu da nezlostavljački roditelj staje na stranu deteta, u mojoj 30-godišnjoj praksi se to nije pokazalo. A iz razgovora s drugim kolegama koji rade sa zlostavljanom decom doznala sam kako je i kod njih najčešće slučaj da roditelj ne staje na stranu deteta.

Radila sam s preko 1.500 seksualno zlostavljane dece, a u većini slučajeva majke su češće stale na stranu počinitelja/zlostavljača, ako se radilo o njihovom suprugu. I deca tako ostanu potpuno sama na svetu", rekla je za Index Gordana Buljan Flander.

Upravo nam je zato ustupila ovo pismo - da to bude poruka svim roditeljima koji ne veruju svojoj deci kad im se napokon povere da su zlostavljana, te poruka da im pruže podršku i zaštitu. Buljan Flander ističe kako sva istraživanja pokazuju da je najbolji prediktor detetovog oporavka ponašanje nezlostavljačkog roditelja. Ako taj roditelj detetu ne pruži podršku i ne podržava ga, što je jako često slučaj, onda se, kaže, teško mogu očekivati pozitivni ishodi u detetovom oporavku.

Pismo devojčice koja je žrtva porodičnog nasilja
Pismo devojčice koja je žrtva porodičnog nasiljafoto: Poliklinika za zaštitu dece i mladih

Zlostavljanje najčešće kreće već u dobi od detetove 4. godine Što se tiče konkretnog slučaja devojčice koja je napisala pismo, detalje o tome nećemo objaviti, međutim kako saznajemo od direktorke Poliklinike, svako seksualno zlostavljanje deteta najčešće počinje u dobi kad dete ima između četiri i šest godina.

"Počinitelj tad počne pipati dete i tražiti da ga masturbira. Zatim prelazi na oralno zlostavljanje i u detetovoj dobi od devet i deset godina uglavnom dolazi do seksualnog zlostavljanja, uglavnom ne silovanja nego neke druge vrste seksualnog zlostavljanja. Seksualno zlostavljanje najčešće se događa od detetu najbližih osoba. U trećini slučajeva to su roditelji, očuh ili maćeha, a u 50 posto slučajeva bliska rodbina, a ostatak su isto bliske osobe. U samo 10 posto slučajeva zlostavljanje se događa od detetu nepoznatih osoba.

Upravo zato jer se događa najčešće unutar porodice, zlostavljanje deteta je dugotrajno i hronično. Dete ne želi razoriti porodicu i voli počinitelja. Boji se da mu niko neće verovati. Boji se policije i suda. Počinitelj detetu najčešće govori 'ako nekome kažeš, poslaćeš me u zatvor. I tako ti niko neće verovati. Ti si odgovorna'. Nažalost, deci se često i dogodi upravo to da im niko ne veruje. Uz to ih se razvlači po sudu i procesi traju godinama, a osećaj stigmatizacije je sve češći. Nezlostavljački roditelj ne veruje detetu i optužuje ga da je ono razorilo porodicu. Primer toga vidi se i iz ovog pisma", rekla nam je Buljan Flander. Pitali smo što se događa s decom koja su zlostavljana, a nemaju podršku drugog roditelja, pa nam je rekla da su ta deca smeštena u dom za nezbrinutu decu ili u hraniteljsku porodicu. "Deca koja nemaju podršku nezlostavljačkog roditelja moraju biti izdvojena iz porodice i zato nam je jako važno raditi s nezlostavljačkim roditeljem tako da od nezlostavljačkog postane podržavajući roditelj", zaključila je Buljan Flander.

BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI: SVEDOČILA SNAJA ZORANA MARJANOVIĆA! Evo šta je tužilaštvo htelo da čuje od nje!

(Espreso/ Index)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.