Hrvatski teolog tvrdi: Kleronacionalizam je zamenio komunizam! (FOTO) (GIF)

post-jugoslovenske muke

Hrvatski teolog tvrdi: Kleronacionalizam je zamenio komunizam! (FOTO) (GIF)

- Kao što se ranije pitalo 'šta će Partija reći', danas se pita 'šta kaže Crkva? - tvrdi Peter Kuzmič, rektor Evanđeoskog fakulteta u Osijeku
Objavljeno: 17:53h

Rektor Evanđeoskog teološkog fakulteta u Osijeku Peter Kuzmič izjavio je da je na prostoru bivše Jugoslavije kleronacionalizam zamenio komunizam. Zakon štiti crkvu, ali ne i decu? - Kao što se ranije pitalo 'šta će Partija reći', danas se pita 'šta kaže Crkva?' Visok procenat građana, koji se izjašnjavaju kao vernici, više je izraz političkog oportunizma i frustracije oko pitanja identiteta, nego pitanje iskrene vere i plodonosne evangelizacije u postkomunizmu - rekao je Kuzmič za današnji novosadski Dnevnik.

Ocenio je da je takva "masovna seoba iz partije u katedralu" verski i politički opasna, jer političko-nacionalistička religija nanosi veliku štetu verodostojnosti hrišćanstva i koči razvoj prave liberalne demokratije. - Ona sužava prostor individualnih sloboda unutar kojih pojedinac bira na temelju svoje savesti i razumnog odlučivanja, a ne pod pritiskom novih kolektivizama - kazao je Kuzmič.
Prema njegovim rečima, na ovim prostorima često se događa da govor o dobrobiti naroda ili nacije olako poprimi neželjeni prizvuk kolektivističkog nacionalizma. -Pametni rodoljub Martin Buber je decenijama pre osnivanja toliko priželjkivane države Izrael isticao i za nas važne distinkcije: 'Narod je fenomen života; nacija je fenomen svesti; nacionalizam je fenomen prenaglašene svesti'. Sve što je prenaglašeno - neuravnoteženo je i u svojim ekstremnim oblicima ugrožava one koji su nacijom i verom drugačiji - rekao je Kuzmič.
Ocenio je da je vreme da se nešto nauči o opasnoj simbiozi strasnog nacionalizma i pregrejane političke religioznosti, te o zloj instrumentalizaciji takvog zanosa u političke i ratničke svrhe. -Treba nam više sekularizacije, jer, kako je govorio pametni Željko Mardešić, jedan od najznačajnijih hrvatskih humanista i sociologa religije, 'upravo gubitak političke i društvene moći crkava čini da one postanu prihvatljivije i uticajnije u društvu, ali sada radi verskih i moralnih razloga, a ne svetovnih pobuda - naveo je Kuzmič.
Ocenio je da je problem i u Hrvatskoj i u Srbiji što postoje "privilegovane nacionalne crkve", koje su politički moćne i društveno uticajne, ali su istovremeno duhovno i moralno slabe i bez većeg uticaja na porodični moral, radnu etiku i uopšte pravdu i poštenje u društvenoj zajednici čiju oni navodno premoćnu većinu čine. -Toliko korupcije i tako visok stepen religioznosti jednostavno ne idu zajedno - poručio je Kuzmič.
(Espreso.co.rs / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.