KOLINDA IPAK NIJE NESTALA? 12 dana od nje ni traga ni glasa, a sad je objavljeno gde uskoro ide u posetu!
Kolinda Grabar Kitarović, predsednica Hrvatske, Foto: EPA

radi punom parom

KOLINDA IPAK NIJE NESTALA? 12 dana od nje ni traga ni glasa, a sad je objavljeno gde uskoro ide u posetu!

Domagoj Hajduković iz SDP veruje da uz dobru volju predsednik Turske može učiniti puno

Objavljeno:

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović za dva dana putuje u službenu posetu Turskoj, a kako prenose hrvatski mediji ključna tema će biti stanje u BiH, odnosno izmene Izbornog zakona.

Izbori u BiH su do kraja godine, a Hrvati traže izmene Izbornog zakona. Predsednica Hrvatske smatra da za to nema previše vremena. Tako će verovatno kod turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdoana da lobira za izmene Izbornog zakona zbog njegovih veza s Bakirom Izetbegovićem, prenosi Dnevnik.hr.

HRVATI NE ZNAJU GDE IM JE PREDSEDNICA! Nestala Kolinda, poslednji put viđena pre 12 dana i od tada od nje ni traga ni glasa!

U četiri oka predsednica Hrvatske će razgovarati s turskim šefom države. Zatim sledi sastanak izaslanstava i radna večera. Ključna tema je stanje u Bosni i Hercegovini..

Bivši šef diplomatije Hrvatske Miro Kovač veruje u uspešan susret.

- Hrvatskoj kao garantu Ustava BiH je izuzetno važno da pridobijemo Tursku za izmene izbornog zakona, kako bi Hrvati koji su tamo državotvorni narod bili i ravnopravni - kaže Kovač.

Na Pantovčaku žele što pre organizirati i trilateralu: sastanak Hrvatske, BiH i Turske. Opozicija od Predsednice Hrvatske očekuje ozbiljan razgovor i rezultate.

- Imamo situaciju da su Hrvati u podređenom položaju, a tome je sigurno pridonela i odgovornost spoljne politike Hrvatske, odgovornost svih političkih elita i očekujemo da se krene rešavati taj problem - kaže Nikola Grmoja iz Mosta.

Domagoj Hajduković iz SDP veruje da uz dobru volju predsednik Turske može učiniti puno.

- Pre svega kao medijator i onaj koji će, uz Hrvatsku i uz Srbiju, garantovati stabilnost Bosne i Hercegovine - kaže Hajduković.

Predsednici je Turska prva ovogodišnja destinacija. Prema podacima Kancelarije predsednice Hrvatske, prošle godine je izvan Hrvatske bila u devet službenih poseta, od čega tri radna. Ostalo su konferencije, trilaterale i skupovi. Ukupno 24 putovanja.

Od početka mandata, posetila je i Australiju i Novi Zeland, nekoliko puta i SAD. Bila u Afganistanu, Azerbejdžanu, Kuvajtu i Kataru.

Politikolog Vedran Obućina misli da je dobro što joj je BIH jedan od prioriteta.

- Pitanje je što će Erdogan tražiti zauvrat, kakav će biti njegov stav. Da li se radi o nekim privrednim ulaganjima, o političkim ulaganjima. Moramo računati da je Balkan područje interesa multipolarnih sila, jer Moskva, Brisel, Vašington, ali i Ankara imaju vrlo velik interes - kaže Obućina.

A sredinom meseca, nakon razgovora s Erdoganom, Predsednica će ponovno u BiH. Odnosi Zagreba i Sarajeva, u posledne vrijeme, daleko su od idiličnih. A Hrvatsku pre svega zanima popravljanje položaja BiH Hrvata.

Bonus video:

DA I ONI OSETE RADOST BOŽIĆA! Princeza Katarina podelila paketiće deci u beogradskim bolnicama

(Espreso.co.rs / Dnevnik.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.