POKUŠALI SU DA MU ZAPALE SINA U ŠKOLI: Otac je došao i obračunao se sa nasilnicima!
Foto: Stock Shutterstock, Ilustracija

osveta!

POKUŠALI SU DA MU ZAPALE SINA U ŠKOLI: Otac je došao i obračunao se sa nasilnicima!

Ogorčeni roditelj priznaje da je bilo kontakta sa dvojicom nasilnika, ali odlučno tvrdi da ih nije tukao

Objavljeno:

Dvojica učenika zagrebačke osnovne škole Jure Kaštelana već mesecima terorišu ostatak škole, no uprkos preduzetim svim pedagoškim merama, čini se kako im niko ne može stati na kraj.

Reč je o učenicima viših razreda, a sve je prošlog meseca kulminiralo kada je otac jednog od učenika koji trpi svakodnevno nasilje odlučio uzeti stvar u svoje ruke, te je navodno izudarao nasilne učenike, zbog čega je i prijavljen policiji.

Incident je potvrdio i sam otac, rekavši kako više nije znao šta učiniti kako bi zaštitio svog sina, inače odličnog učenika, koji se kući redovno vraćao sa modricama, povredama ili u suzama.

Pokušali su da ga zapale

- Zlostavljanje mog deteta traje već više od godine dana. Reč je o dvojici učenika, mlađem i starijem, koji maltretiraju celu školu. Mom sinu pokušali su upaljačem zapaliti kosu. Više su mu puta podmetnuli nogu na stepenicama, pa je pao i zaradio hematome. Tuku ga, udaraju i muče svakog dana. To je zlostavljanje. Više puta sam odlazio razrednom, bio sam i kod pedagoga, molio sam ih da se taj slučaj reši. No, ništa se nije dogodilo. Tražio sam da mi omoguće sastanak sa roditeljima te dece, kako bismo mi roditelji videli šta možemo preduzeti, no u školi su mi rekli da to nije moguće, jer je praksa da škola rešava takve situacije pojedinačno sa svakim roditeljom - kaže za 100posto otac maltretiranog deteta.

Pre oko mesec dana nasilni dvojac je ponovo nasrnuo na njegovog sina. Tada su ga toliko izudarali da je morala intervenisati i policija koju je pozvala škola. Naš sagovornik tada je dobio poziv iz škole da dođe po svoje dete, a isti su poziv dobili i roditelji nasilnih učenika. Oni su već otišli kući kada je otac došao po svog sina. No, na izlasku iz škole, ponovno su susreli nasilnike koje roditelji, očito, nakon incidenta nisu zadržali kući. Ogorčeni roditelj priznaje da je bilo kontakta sa dvojicom nasilnika, ali odlučno tvrdi da ih nije tukao.

Otac na obaveštajnom razgovoru

- Pokušali su pobeći kada su me videli i ja sam ih uhvatio za jakne. Samo sam jednom od njih strgnuo kapu sa glave i bacio je. Nisam ih udario. Pitao sam zašto maltretiraju moje dete. Priznali su mi da su ga pokušali paliti upaljačem, rekli su da je to bilo bezazleno, da su mu samo malo zapalili dlačice na vratu. I to je sve što se dogodilo - kaže otac koji je potvrdio da je zbog tog incidenta bio i na obaveštajnom razgovoru u policiji.

Direktor OŠ Jure Kaštelana Krešimir Supanc potvrdio je da je tog dana, pre oko mesec dana, u njegovoj školi dva puta morala intervenisati policija. Kaže kako je najpre pozvana zbog tuče učenika. Drugi incident dogodio se kasnije, nakon što su učenici, ističe direktor, sa roditeljima poslati kući, no vratili su se u krug škole. Oni su tada utrčali u školu i prijavili da ih je napao otac učenika, pa je opet došla policija. Saznajemo i kako je škola policiji predala snimke nadzornih kamera, no na njima se ne može jasno videti je li roditelj udarao dete.

U zagrebačkoj policiji potvrdili su nam incident koji se desio 3. novembra. Kažu kako su samo u novembru u OŠ Jure Kaštelana zbog spomenute dvojice učenika morali tri puta intervenisati. U poslednjem slučaju protiv njih su podneli poseban izveštaj Opštinskom državnom tužilaštvo za mlade. Otac je, pak, takođe 'zaradio' izveštaj zbog fizičkog napada, no u prijavi se ne spominju udarci već samo naguravanje.

foto: Dragana Udovičić

Žrtve trebaju 'biti strpljive'

Neslužbeno saznajemo kako je škola početkom novembra donela odluku da se nasilni dvojac udalji sa nastave, odnosno, da se premesti u neku drugu školu. Reč je o učenicima koji dolaze iz nesređenih porodica, gde su u jednom slučaju oba roditelja alkoholičari, a u drugom brigu o detetu vodi deda koji dečaka sili i na rad - prodaju po naselju. Škola je upoznata i da je jedan od učenika više puta bio pozitivan na THC, aktivni sastojak marihuane, a pojavile su se i informacije da su uključeni u dilovanju marihuane po školi.

Reagovalo je i Veće roditelja koje je održalo sednicu.

- Učenici i roditelji bi trebali prijavljivati dela nasilja i školi (kako bi bili upoznati sa time šta se događa) i policiji. Što više bude prijava i prijava nasilja i traženja zaštite od policije, očekujemo da bi i oni bili aktivniji u pružanju te zaštite. U svakom slučaju, iako nasilnici svojim ponašanjem stvaraju nove nasilnike (jer će ti slabiji naći slabije od njih samih da iz zlostavljaju kako bi se osećali bolje), poziva se na strpljenje i prepuštanje sistemu - stoji u zaključku sa sednice Veća roditelja.

Nijedna škola ne želi ih primiti

Škola je upoznata sa svim tim problemima, no zapravo nema načina da ih reši. Problem je, naime, što nijedna druga škola ne želi uzeti nasilnike u svoje redove. Kako je u Hrvatskoj osnovnoškolsko obrazovanje obavezno, škola im ne sme uskratiti nastavu sve dok se ne nađe druga škola koja ih je voljna primiti. Očajni profesori pitaju se znači li to da će 500 učenika morati trpeti nasilje još dve godine, dok nasilnici ne završe 8. razred.

Sada je na potezu Grad Zagreb, čiji Ured za obrazovanje mora doneti odluku šta sa nasilnicima. No, čini se kako je reč o slučaju u koji bi se trebale uključiti i druge službe, uključujući centre za socijalnu zaštitu. Jer, premeštaj u druge škole znači samo da će se nasilje premestiti na neku drugu lokaciju, a ne biti trajno rešeno. U školi doznajemo i kako je dvojac, otkako su "izbačeni" iz škole, a i dalje tamo dolaze, u poslednje vreme postao još nasilniji jer tek sada, kažu sagovornici portala 100posto, "vide da mogu što hoće".

(Espreso.co.rs/100posto)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.