PROFESOR U SREDNJOJ ŠKOLI SA UČENICOM ČEKA DETE? I on i ona negiraju, školsko veće u problemu!
Foto: Pixabay

ZBRKA U KARLOVCU

PROFESOR U SREDNJOJ ŠKOLI SA UČENICOM ČEKA DETE? I on i ona negiraju, školsko veće u problemu!

Troje profesora ni u jednom od tri glasanja nije dalo podršku kolegi, ali je izabran kao najbolji kandidat zbog ostalih članova Školskog odbora

Objavljeno:

U Ekonomsko-turističkoj školi u Karlovcu zaposlili su 30-godišnjeg profesora istorije iz trećeg pokušaja jer u prva dva nije dobio potrebna četiri većinska glasa članova Školskog odbora. Podršku su mu u sva tri slučaja uskratili predstavnici školskog osoblja, odnosno njegove kolege profesori Jasminka Bertoti, Marina Polovina i Vladimir Valić, iako je direktorka Lidija Mikšić snažno zagovarala njegovo zapošljavanje.

Razlog je nesvakidašnji. Na sednici Školskog odbora izneli su informacije da je taj profesor u vezi s jednom njihovom učenicom i da ona s njim čeka dete. To je rekla predsednica Školskog odbora Jasminka Bertoti. Ona smatra da bi profesor svojim učenicima trebalo da bude uzor, njen kolega Valić smatra da je takvo ponašanje u suprotnosti s etičkim kodeksom, a profesorka Polovina takav čin drži neprimerenim.

Podrška politike

Ipak, niko od njih ne može sa sigurnošću da tvrdi je njihova učenica zaista zatrudnela s profesorom, jer i jedno i drugo to demantuju. Za direktorku Mikšić to je dovoljno da istraje u njegovom zapošljavanju. Osim toga, smatra da bi sve drugo bilo mešanje u njegov privatni život.

Troje profesora ni u jednom od tri glasanja nije dalo podršku kolegi, ali je izabran kao najbolji kandidat zbog ostalih članova Školskog odbora. Od preostala četiri člana, troje od njih su predstavnici osnivača, odnosno Karlovačkog okruga - HDZ-ovci Marijana Pavičić, Ines Streljak i Bruno Dujmović, a četvrta je predstavnica roditelja Jasminka Rožić.

Od njih je u prva dva navrata na sastancima nedostajao po jedan pa profesor nije uspeo da dobije ključni glas sve dok u trećem pokušaju nisu došli svi, pa je dobio potrebne četiri ruke od ukupno sedam. Na prethodne konkurse javilo se osam, odnosno pet drugih kandidata koji su imali jednake reference kao taj profesor, a neki čak i položen stručni ispit koji on nema ni danas, ali nije izabran niko od njih.

Bio je zamena

- Nije bilo pogodovanja profesoru, pogotovo ne političkog. On ima položen ispit za pomoćnika u nastavi, a u toku je rešavanje stručnog ispita. Zaposlen je kao pomoćnik u nastavi, 35 sati nedeljno, a iste poslove je radio i prošle školske godine. Od početka školske godine izvodi nastavu u 1.c razredu i s tim satima ima puno radno vreme. Pre je radio u našoj školi na zameni i njegovim radom sam bila zadovoljna - izjavila je direktorka Lidija Mikšić.

Dodala je da informacije koje kruže školom o tome da je učenica s njim zatrudnela nisu lako proverljive bez ozbiljnih dokaza.

- Učenica pohađa 4. razred naše škole i budući da je jedan razred ponavljala, starija je godinu dana od svoje generacije maturanata. Profesor predaje dva sata u prvom razredu, dakle nisu u kontaktu kao profesor-učenik - rekla je direktorka.

foto: Zorana Jevtić/Ilustracija

Ona smatra da ne treba zadirati u ničiji privatni život, pogotovo ne jer je učenica bila punoletna kad je zatrudnela i ima pravo da samostalno odlučuje o svom životu. - To smatra i većina u Školskom odboru - kaže direktorka i dodaje da će čin smatrati neprimerenim tek ako se “dokaže na bilo koji način da su spomenute informacije istinite”.

To je očito i stav Karlovačkog okruga, osnivača škole, koji su nam, zamoljeni za komentar, prosledili direktorkino mišljenje. U njenoj kancelariji smo razgovarali i s profesorom. Njega je zanimalo ko nam je dao tu informaciju pa su se on i direktorka složili da je to ključni problem, a sve ostalo je zadiranje u privatni život.

Privatni život

- Uplitanje u privatnu sferu života je nemoralno i nečasno. Ako želite o nečemu pisati, pišite o dečaku kome sam asistent - izjavio je profesor, negirajući vezu s učenicom.

- Sve je to rekla-kazala. Da bih bila sigurna, ja bih trebalo da tražim DNK analizu. Ona mi je rekla da je zatrudnela s bivšim dečkom, a ja ne mogu da zadirem u tuđi život i tuđu intimu. Možda je istina, a možda i nije, vreme će pokazati. Napišite da je moj stav da je sve urađeno prema zakonu - rekla je direktorka Mikšić.

Svoj stav nije promenila ni kad je videla fotografije profesora i učenice snimljene na balu venčanja u jednom karlovačkom restoranu gde su, zajedno s drugih deset mladenaca, učestvovali u raznim nagradnim igrama kao što su “Složi buket” i “Napravi mafin”. Profesor je zaključio da je reč o fotomontaži.

Direktorka navodi i da nije primila nikakve prigovore roditelja. Informaciju smo pokušali da proverimo kod porodice učenice.

- Šta ja imam i šta vi imate s tim? Ja nemam ništa protiv toga - rekao nam je muškarac koji nije hteo da potvrdi da je njen otac.

Kodeks škole ne zabranjuje izričito vezu đaka i nastavnika

Školski odbor Ekonomsko-turističke škole Karlovac doneo je 18. decembra 2008. etički kodeks, čiji je cilj “promovisati etičke vrednosti specifične za delatnost škole u najširem smislu”.

Svaka škola je dužna po članku 58. Zakona o odgoju i obrazovanju da donese kućni red i etički kodeks. Iako nije poznat slučaj škole bez kućnog reda, s etičkim kodeksima su škole nešto nemarnije. Upravo u tom dokumentu, koji škola donosi autonomno, leži ključ za rešavanje etičkih dilema.

Etički kodeksi većine škola propisuju osnivanje etičkih komisija, koja donose mišljenja o konkretnim slučajevima ili načelnim pitanjima. Da se Ekonomsko-turistička škola Karlovac odlučila da pozve na svoj kodeks u konkretnom slučaju, mogla je da aktivira etičku komisiju. Po kodeksu, etička komisija škole sastoji se od tri člana, ali ako se traže mišljenja koja se tiču učenika, komisija se proširuje za dva člana iz redova učenika. Zahtev mogu da podnesu direktor, nastavnici, članovi školskog odbora...

Da bi komisija mogla da utvrditi da li je narušen Etički kodeks škole, slučaj treba povezati s člankom kodeksa.

Iako sam kodeks izričito osuđuje primanje mita, odnosno korupciju, sukob interesa ili seksualno uznemiravanje, u njemu nema decidirane zabrane bliskog (ili polnog) odnosa učenika i nastavnika.

Najbliži slučaju je članak 8., stavka 2., koji kaže: “Radnici škole ne smeju da zlouporebe svoj autoritet i ne smeju dopustiti da lični interesi i odnosi utiču na etično i profesionalno obavljanje radnih obveza”. S druge strane, članak 7. izričito napominje: “Svim radnicima i učenicima škole mora biti osigurano pravo na privatnost”.

(Espreso.co.rs/Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.