KOLINDA NEĆE DA ODUZME ODLIKOVANJA OSUĐENIM GENERALIMA: Oni su odlikovani za odbranu od VELIKOSRPSKE AGRESIJE!
Foto: Fonet

IZJAVA IZ BJELOVARA

KOLINDA NEĆE DA ODUZME ODLIKOVANJA OSUĐENIM GENERALIMA: Oni su odlikovani za odbranu od VELIKOSRPSKE AGRESIJE!

Praksa predsednika/ce Republike Hrvatske nije institucionalizovana u do sada niti jednom prethodnom slučaju pravomoćnih presuda za počinjenje ratnih zločina nastavno na odluke haškog tribunala

Objavljeno:

Predsednica Republike Kolinda Grabar Kitarović otvorila je svoj privremeni ured u Bjelovaru te je tom prilikom odgovarala na pitanja novinara.

Na pitanje zašto nije bila na komemoraciji Slobodanu Praljku, koja je u ponedjeljak održana u KD Vatroslav Lisinski u Zagrebu predsednica je odgovorila:

TEBI TREBA GLAVU..., MAMICU VAM! Strašne pretnje za urednicu Televizije N1 posle pitanja koje je postavila!

- Država se vodi razumom, a ne emocijama - rekla je Grabar Kitarović, a piše N1.

foto: AP

Na sve češće pozive da se haškim osuđenicima oduzmu odlikovanja, predsednica Republike je odgovorila da su "ti ljudi dobili odličja za obranu od velikosrpske agresije" i da im ona ta odličja neće oduzimati.

- Praksa se dosad nije primenjivala, osim u slučaju odluka domaćeg zakonodavstva - rekla je.

OTAC SLOBODANA PRALJKA BIO JE TITOV UDBAŠ, GONIO JE I UBIJAO USTAŠE: Bosanski pisac otkrio istinu koja je OSTAVILA HRVATE BEZ REČI!

Kako se neslužbeno može saznati iz izvora bliskih kabinetu Predsednice, "praksa predsednika/ce Republike Hrvatske nije institucionalizovana u do sada niti jednom prethodnom slučaju pravomoćnih presuda za počinjenje ratnih zločina nastavno na odluke haškog tribunala".

- Naime, odlikovanja RH nisu oduzeta niti generalu Tihomiru Blaškiću, gospodinu Dariju Kordiću i još nekima po pravomoćnim presudama istoga suda. Dakle, ne postoji institut – automatizam oduzimanja odlikovanja RH - smatraju u kabinetu predsednice.

Zakon o odlikovanjima i priznanjima u članku 36. kaže da će Predsednik Republike na predlog Državnog povereništva za odlikovanja i priznanja Republike Hrvatske ili po vlastitoj odluci oduzeti odlikovanje ili priznanje ako nositelj odlikovanja ili priznanja postupa protivno pravnom poretku ili moralnim zasadama u Republici Hrvatskoj.

Članak 37. razrađuje da inicijativu za oduzimanje odlikovanja i priznanja Republike Hrvatske mogu podneti i tela i osobe iz članka 28. Zakona, a to su: Sabor, Vlada, diplomatska, konzularna i druga predstavništva RH u inozemstvu, ministarstva i druga tela državne vlasti, političke stranke, verske zajednice, udruge građana i druge pravne osobe, a posredstvom nekog od nabrojanih tela ili osoba inicijativu mogu podneti i građani Republike Hrvatske.

U Pravilniku o odlikovanjima i priznanjima navode se potanje odredbe u svezi s postupkom i razlozima za oduzimanje odlikovanja.

Tamo u članku 16. izrekom stoji da će Državno povereništvo za nositelje odlikovanja ili priznanja, koji su pravomoćno osuđeni na bezuslovnu kaznu zatvora od najmanje tri godine, predložiti oduzimanje odlikovanja ili priznanja.

Državno poverenstvo čine Poverenstvo za civilna odlikovanja i priznanja na čijem je čelu akademik Zvonko Kusić, te Poverenstvo za vojna odlikovanja i priznanja čiji je predsednik pomilovani general Marijan Mareković.

Predsednik Stjepan Mesić odlikovanja je oduzeo generalima Mirku Norcu, Vladimiru Zagorcu i Ivanu Koradeu, kao i osuđenicima za ratne zločine Tihomiru Oreškoviću, Siniši Rimcu, Tomislavu Duiću, Anti Gudiću, Davoru Baniću, Stjepanu Grandiću i Anđelku Botiću. Zagorcu, Rimcu i Norcu oduzeo je i ratne medalje.

Njegov naslednik Ivo Josipović činove generala oduzeo je Branimiru Glavašu, Zagorcu i Norcu, dok je Rimcu oduzeo čin bojnika HV-a. Sva odlikovanja Josipović je oduzeo i bivšem premijeru Ivi Sanaderu.

(Espreso.co.rs / Hina / Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.