TEŠKE OPTUŽBE NA RAČUN HRVATSKE I SRPSKE POLICIJE: Gardijan tvrdi da su se prema devojčici (5) PONAŠALI KAO PREMA PSETU, BEZ EMPATIJE!
Foto: Pixabay

Šta se zaista desilo?

TEŠKE OPTUŽBE NA RAČUN HRVATSKE I SRPSKE POLICIJE: Gardijan tvrdi da su se prema devojčici (5) PONAŠALI KAO PREMA PSETU, BEZ EMPATIJE!

Porodici je srpska policija jedva dopustila da sahrani ćerku, piše britanski list

Objavljeno:

Petogodišnja devojčica Madina Husini nesrećno je stradala kada ju je udario voz na granici Srbije sa Hrvatskom.

Britanski list "Gardijan" objavio je priču porodice devojčice, koja je optužila policiju za užasno postupanje sa njima.

Njena majka ispričala je svoju bolnu ispovest.

Medina tvrdi kako su do granice sa Hrvatskom išli prekriveni ćebićima, kada ih je uhvatila granična policija. Tada su se obradovali mislivši da će ih odvesti u stanicu, na suvo i toplo, gde će moći da zatraže azil. Međutim dogodilo se suprotno - policija je htela da ih deportuje.

- Preklinjala sam ih: Pustite nas da samo jednu noć prespavamo. Umorni smo i promrzli, deca su još mala. Ali oni nisu pokazali nimalo ljudskosti - priča ona.

Onda se dogodila jeziva tragedija. Muslimin pogled je bio na Madininoj sestri koja se spotakla kad je voz projurio pored njih. Ubrzo je shvatila da je devojčica nestala. Počeli su je panično tražiti, po mrklom mraku, uz svetlo telefona. Nedugo zatim Madinin stariji brat uočio je devojčicu kako nepomično leži na podu. Muslima se nadala da je devojčica samo pala u nesvest.

- Rašid joj je skinuo kapu, krvi je bilo svuda. Podigla sam je i videla da se ne miče - kazala je Muslima.

Ona je odmah tražila lekara, ali policiji je prioritet bio da ih stave u kombi i prebroje da li su svi tu. Ona je grlila telo svoje ćerke, dok su se vozili kombijem.

U jednom trenutku, kombi je stao i tek tada je hitna pomoć preuzela telo devojčice. Majku nisu pustili da ide sa njom.

- Rekla sam im: Želim biti uz svoje dete, gde god da je vodite. Pitala sam: Zašto je šaljete samu, želim biti uz nju, imam pravo na to?! - priča Medina u suzama.

- Ponašali su se prema njoj kao prema životinji, kao prema psetu. Njeno telo bilo je tako maleno, a oni nisu pokazali ni mrvicu humanosti ni empatije - dodaje Madina starija sestra.

Telo devojčice su videli tek nekoliko dana kasnije, još uvek prljavo. Do tada im je naređeno da se vrate u Srbiju, bez ikakvog saznanja šta im se desilo sa ćerkom.

U Srbiji su naišli na isti tretman kao u Hrvatskoj, piše Gardijan. Naređeno im je da devojčicu moraju da kremiraju, a dobili su tek četiri boce vode da očiste njeno telo.

- Rekao sam im da bi radije da nas sve pokopaju u Srbiji nego da na ovakav način pokopaju Madinu - kazao je otac devojčice objašnjavajući da su se gotovo šest sati svađali s policijom i vlastima na gradskom groblju. Na kraju su im dopustili da ćerku sahrane.

- Plakao sam dok sam gledao kako moja žena i kći čiste njeno telo. Bila je već skoro noć kad su je pokopali. Zauvek ću imati na savesti to što joj nismo omogućili propisanu sahranu - kazao je otac.

Iz MUP-a Hrvatske izdali su sledeće saopštenje o ovom događaju:

- Nakon kratkog vremena do policijskih službenika na graničnu crtu dotrčale su nepoznata ženska i nepoznata muška osoba s djetetom u naručju, koje je bilo vidljivo teško ozlijeđeno u predjelu glave s tragovima krvi na licu i otvorenom ranom na zatiljku. Dijete nije davalo znakove života, a policijski službenici odmah su zatražili dolazak Hitne medicinske pomoći. Budući da je otežan pristup osobnim vozilima poljskim putem do mjesta gdje se policijska ophodnja nalazila, policijski službenici prevezli su dijete i ženu u terenskom vozilu na parkiralište željezničkog kolodvora Tovarnik, kako bi u što kraćem vremenu dočekali ekipu hitne medicinske pomoći, dok je muška osoba zadržana na graničnoj crti s još pet osoba iz grupe.

Oni su demantovali da su imali bil kakve veze sa smrću devojčice.

(Espreso.co.rs / 24sata.hr )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.