OBJAVLJEN SUPERTAJNI DOKUMENT BIVŠE SFRJ: Ovo je predlog o OSNIVANJU SRPSKE KRAJINE 1971. GODINE! (FOTO)
Foto: Pixabay

senzacionalno

OBJAVLJEN SUPERTAJNI DOKUMENT BIVŠE SFRJ: Ovo je predlog o OSNIVANJU SRPSKE KRAJINE 1971. GODINE! (FOTO)


U dokumentu je određena i teritorija koju bi obuhvatala "autonomna pokrajina Krajina": Slavonija, Banija, Kordun, Lika, Kninska Krajina i delovi Dalmacije

Objavljeno:

Hrvatski portal Express objavio je supertajni dokument iz arhive bivše Službe državne sigurnosti SRH, koji se čuva u zagrebačkom Državnom arhivu na Marulićevom trgu, u kojem se govori o predlogu za formiranje autonomne pokrajine Krajine u sastavu SR Hrvatske. Dokument je napisan 1. maja 1971. godine, baš za vreme trajanja pokreta poznatog kao "Hrvatsko proljeće".

Autor dokumenta je napoznat, a potpisan je "Odbor za formiranje autonomne oblasti Krajine u sastavu Republike Hrvatske". Express piše da postoje indicije da bi autor mogao da bude partizanski general Rade Bulat, hrvatski Srbin koji je preminuo 2013.

U arhivu nema papirnate kopije pamfleta o potrebi ozbiljnog širenja političkih prava Srba u Hrvatskoj, već se nalazi samo foto-elaborat.

Upitani zašto nema dokumenta, radnici arhiva su rekli da postoje dva moguća objašnjenja: prvo, da se original negde zametnuo, a druga, da je pribavljen posebnim operativnim metodama rada UDBE.

foto: Express.hr

Predlog je upućen predsedniku SFRJ Josipu Brozu Titu, Saveznoj skupštini SFRJ u Beogradu, Saboru SR Hrvatske, Komisiji za ustavne promene u Beogradu i, konačno, Skupštini SR Srbije.

U uvodu se objašnjava zašto se uopšte podnosi ovakav predlog.

- Sadašnje ustavne reforme pružaju mogućnost svim narodima i narodnostima da učestvuju u izgradnji svog Ustava u cilju sigurnije , ravnopravne slobode i prava naših naroda - piše u dokumentu.

Suština je sledeća: traži se, u sastavu Socijalističke Republike Hrvatske, osnivanje-formiranje Autonomne pokrajine "Krajina" na teritoriji nekadašnje Vojne Krajine. Zatim da se u novom ustavu SFRJ odrede mesto, ulogu, prava, dužnosti i obaveze novo-formirane autonomne pokrajine u sastavu Republike Hrvatske, sa svim pravima i dužnostima kao što ih imaju Autonomne pokrajine Kosovo i Vojvodina u sastavu Socijalističke Republike Srbije.

foto: Express.hr

U dokumentu je određena i teritorija koju bi obuhvatala "autonomna pokrajina Krajina": Slavonija, Banija, Kordun, Lika, Kninska Krajina i delovi Dalmacije - tamo gde pretežno živi srpski živalj koji je, nastavlja se u dokumentu, "uvek bio kamen smutnje pojedinih vlada, partija, političara koji su se svađali, preko leđa tog siromašnog naroda."

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.