ZBOG OVIH TRANSKRIPATA SE UBIO SLOBODAN PRALJAK: Evo šta su sve ON I TUĐMAN pričali 1992. godine! (VIDEO)
Foto: Youtube printscreen / Wikipedia

razgovori sa tuđmanom

ZBOG OVIH TRANSKRIPATA SE UBIO SLOBODAN PRALJAK: Evo šta su sve ON I TUĐMAN pričali 1992. godine! (VIDEO)

Hrvati su tvrdili da je Stari most srušila kiša...

Objavljeno: 11:20h

Franjo Tuđman je 1992. godine u januaru razgovarao sa Nikolom Koljevićem, srpskim članom Predsedništva BiH i bliskim saradnikom Radovana Karadžića o podeli Bosne, piše Express.hr.

Tada su se složili da BiH ne može biti nezavisna, a Koljević je preložio zajednice tri nacije. Krajem marta su počeli sukobi, ali i ideje o prekrajanju granica.

U septembru 1992. godine su Tuđman i Jadranko Prlić razgovarali o tome:

Jadranko Prlić:

- Naše je opredjeljenje da nećemo imati ono što ne držimo čizmom. Mislim da u ovome krugu ljudi to mogu otvoreno reći. I nisam za neku visoku politiku, koja bi mogla da demantira ono što su naše postrojbe obranile. Mi nismo ušli ni u jedno srpsko selo, niti nam treba jedno srpsko selo. Ali, svoj ćemo prostor obraniti. I u tome pogledu mislim da ne treba zahvaljivati podršci koju je Hrvatska davala u svemu ovome. Mi smo organizirali i vlast. To je tek na početku, to je naš narodni list. Donosimo odgovarajuće uredbe, pokušavamo da odradimo, da taj civilni dio odradimo na oslobođenome području.

Franjo Tuđman:

- Znači, pitanje Bosne i Hercegovine, mi smo u programu HDZ-a ali i u Ustavu Hrvatske u proslovu ili kako to pravnici kažu preambuli Ustava kazali jednu točku da održanje Hrvatske državnosti spada i banovina Hrvatska. ...Mi smo vodeći ovaj rat u Hrvatskoj za obranu ove Republike Hrvatske isto tako znači poveli rat i za Bosnu i Hercegovinu u onom smislu koliko je možemo i moramo pod svaku cijenu obraniti, i da nije bilo našeg znači, angažiranja u Hercegovini, u Bosanskoj Posavini, svi biste vi već bili građani velike Srbije ili ove Jugoslavije. Toga trebate biti svjesni."

Franjo Tuđman:

- Gospodo, neka vam bude jasno i ja sam razgovarao sa Miloševićem posebno, sa Izetbegovićem posebno prije rata protiv Hrvatske i u Bosni i Hercegovini, i zajedno u Splitu sva trojica. ... Prema tome, ja sam rekao znači, ili takva Bosna koja će osigurati i interese hrvatskog naroda, ili molim podjela, s time da sam ja rekao, znači jedan dio Srbiji, jedan dio Hrvatska, a može ostati i muslimanska državica u sredini, ona povijesna zemljica Bosna koja onda ne bi imala, a ne bi imala mogućnosti da ima ambicije stvaranja, ne samo svoje, nego i islamskog svijeta, neke velike islamske države u Europi.

Već u novembru 1993. godine, Praljak je u razgovoru sa Prlićem predložio ubacivanje jednica preko noći i onda povlačenje u Hrvatsku, što je Hagu bio dokaz:

Jadranko Prlić:

- Mi se moramo približavati zaokruženju teritorija. Mi smo kao Vlada proljetos utvrđivali i prijedloge i zaključke, čak i o preseljenju određenih brigada sa nekih područja koje bi uključivalo i preseljenje pučanstva sa tih područja i njegovo koncentriranje na određenim pravcima za koje smatramo da mogu postati i ostati hrvatski prostori.

Slobodan Praljak:

- Pomoć Hrvatske trebala bi po mom dubokom uvjerenju biti u brzom ubacivanju nekih jedinica za jednu akciju na sedam dana i poslije toga preko noći izvlačenje. Drugim riječima, ako bi se uzeo Vakuf, da se uzima Bugojno, jedinice u Imotskom, izviđanje njihovih zapovjednika i ostalog, ubacivanje jedinica preko noći, udar i poslije toga odmah izvlačenje natrag.

Praljak se smatra odgovornim za rušenje Starog mosta u Mostaru. Hag je pak to priznao za legitimnis vojni cilj. Tuđman je o rušenju mosta razgovarao sa predstavnicima Herceg-Bosne.

Franjo Tuđman:

- Dobro, usput, taj mostarski most, tko ga je porušio?

Mate Boban:

- On je - bile su strašne kiše - toliko pucan prije, tako da je sam pao.

Franjo Tuđman:

- Hoćemo li opet mi biti optuženi?

Mate Boban:

- Jutros se govori da se ne zna.

Perica Jukić:

- Muslimani će nas optuživati. Međunarodni kažu da se ne zna tko je, a oni su povukli nekakve svoje izjave. Javili su sljedeće: desila se jedna velika tragedija - srušio se stari most, hitno je potrebno - srušio se - mi imamo original kako su govorili, hitno je potrebno radio... sa Sarajevom, 14 sati hitno i pozovi najglavnijeg za cijelu republiku, za IPD i vojnu policiju, ovaj njihov iz Mostara.

Mate Granić:

- Imam prijedlog - najvažnija stvar što će reći španjolski bataljon, apsolutno najmjerodavniji. Prema tome, moj prijedlog je odmah, danas netko tko je najpovjerljiviji da ode tko ima vezu, odmah. Njihova izjava je najvažnija. Imati tu informaciju, imati sve, jer ako oni kažu dobru informaciju onda je izuzetno, jer se inače to na CNN..." Franjo Tuđman: "Inače, među nama rušenje u vojnom pogledu, kome ide više u korist?" Mate Boban: "Nama." Perica Jukić: "Ja sam tu mišljenja da idemo za obrušavanje, dakle mi ćemo reći rušenje ili obrušavanje mosta, pošto ga je kiša načela i ostalo, optužiti ratna zbivanja i kompletno uništavanje svih dobara u Bosni i Hercegovini, dakle da su izazivači, produživači rata ti koji ne mogu, ne može se prići jednostavno objektima da se stoga uništava i sabornica u Mostaru itd.

Prlić se 1995. žalio na odnos koji je Hrvatska imala prema Herceg Bosni, i rekao da su oni sastav koji funkcioniše:

- Kada je riječ o Herceg Bosni, predsjednik je Predsjedničkog vijeća rekao, to je sustav koji funkcionira i o njemu se malo zna i u Hrvatskoj. O tome ću posebno reći i mislim da je prije tri godine počelo ustrojavanje te centralne vlasti u Herceg-Bosni, da smo mi i vlast i vlada i državni organi koji faktički čitavo vrijeme funkcioniraju što je jedinstven slučaj bez svojih sredstava informiranja i bez svoje televizije. Faktički nas na televiziji, ni Hrvatskoj televiziji, to ću sasvim otvoreno reći, nema nas – Herceg Bosna kao riječ do sinoć, kada je ovo priopćenje bilo, nije spomenuta, ima tri mjeseca, a kamoli neka informacija koja bi govorila iočemu dole što je iole sofisticirano. Dakle, vijest smo otprilike i kad se ratuje i kada se gine, a kada ustrojavamo državu, kada ustrojavamo taj sustav onda nas u tim informacijama nema. Mi smo dogovorili ovdje formiranje televizije Herceg-Bosne s vama gospodine predsjedniče, mi smo kroz proračun Herceg Bosne osigurali tri milijuna maraka,nismo dobili ni marku pored svih obećanja odavde, tako da smo sada na pola puta. Bez televizije, bez medija ne možemo ostvariti svoje političke ciljeve, barem to nama treba, to je aksiom, nema se što obrazlagati.

(Espreso.co.rs / Express.hr )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.