PRALJKOV ČIN ĆE OSTAVITI POSLEDICE PO NAROD!  Psihijatar tvrdi: Možemo očekivati povećan broj samoubistava u Hrvatskoj!
Foto: AP/Robin Van Lonkhuijsen

SAMOUBISTVO U HAGU

PRALJKOV ČIN ĆE OSTAVITI POSLEDICE PO NAROD! Psihijatar tvrdi: Možemo očekivati povećan broj samoubistava u Hrvatskoj!

Andrej Plenković rekao je juče da je Praljak oduzeo sebi život iz moralnih razloga

Objavljeno: 00:53h

Hrvatski psihijatar Herman Vukušić izjavio je da političari u Hrvatskoj nisu dobro reagovali proglašavajući poželjnim činom samoubistvo generala Slobodana Praljka u Hagu, te upozorio da se u narednom periodu može očekivati povećan broj pokušaja samoubistava.

"Glorifikovanje suicida može podstaći one koji su na rubu, ili razmišljaju o suicidu, da dignu ruku na sebe", rekao je Vukušić i dodao da je već juče, samo nekoliko časova nakon Praljkovog samoubistva, na grupnoj terapiji koju vodi sa veteranima primetio da su nemirniji nego inače.

Vukušić smatra da će sve ovo dovesti ne samo do većeg stepena autoagresije, nego i agresije prema drugima, piše "Indeks".

foto: Printscreen

- Samo gledanje čina samoubistva je stresno i očekujem da će uticati na celo društvo, ne samo na one koji pate od psihičkih smetnji - smatra Vukušić i podseća da je, na primer, nakon rušenja njujorških Kula bliznakinja zabeležena visoka stopa posttraumatskog stresnog poremećaja kod gledalaca televizijskih prenosa.

Hrvatsko Ministarstvo porodice, ratnih veterana i međugeneracijske solidarnosti, uz pomoć psihijatara, 2005. godine izradilo je smernice za izveštavanje o suicidima, u kojima se, između ostalog, navodi da je stepen publiciteta koji dobija priča o samoubistvu proporcionalan broju samoubistava koja uslede.

foto: Printscreen

Podseća se da je hrvatski premijer Andrej Plenković rekao juče da je Praljak oduzeo sebi život iz moralnih razloga, kao i da je predsednik Hrvatskog generalskog zbora Pavao Miljavac naveo da je Praljak moralna, inteligentna osoba, i da je poslao poruku kako častan čovek brani svoje principe i činjenice.

Nekadašnji komandant Glavnog štaba Hrvatskog veća odbrane general Slobodan Praljak preminuo je juče u bolnici u Hagu nakon što je tokom izricanja presude u Haškom tribunalu popio otrov.

(Espreso.co.rs/Srna.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.