SAMOUBISTVO JE PRETVORIO U RIJALITI, ŽELEO JE DA GA PAMTE KAO MUČENIKA: Hrvatski mediji OŠTRO NAPALI SLOBODANA PRALJKA!
Foto: Printscreen

poslednje delo reditelja

SAMOUBISTVO JE PRETVORIO U RIJALITI, ŽELEO JE DA GA PAMTE KAO MUČENIKA: Hrvatski mediji OŠTRO NAPALI SLOBODANA PRALJKA!

Želeo je da ga ne upamte kao zločinca

Objavljeno:

Slobodan Praljak šokirao je čitav svet svojim dramatičnim ispijanjem otrova koji ga je odveo u smrt.

-Slobodan Praljak nije ratni zločinac! S prezirom odbacujem vašu presudu! - uviknuo je on.

Očigledno je njegovo samoubistvo bilo unapred pripremljeno, i njegov cilj je bio da izabere slobodnu smrt umesto robije. Na taj način, računao je na to da će biti upamćen kao "časni general", "heroj" dok je njegova smrt "antologijski čin." Upravo je to i uspeo, jer su reakcije hrvatske javnosti i političara bile upravo takve.

Kao diplomirani reditelj, Praljak je svakako znao kako da napravi dramatičnu scenu. Njegove poslednje reči, u kojima je o sebi govorio u trećem licu, govore o tome da je sebe smatrao za "figuru veću od života".

Ni gledaocima koji su pratili suđenje ni osobama u sudnici nije bilo odmah jasno šta se desilo kada je Praljak ispio čašicu otrova. Sudija je mirno pozvao sledećeg generala da mu pročita presudu, a onda je Praljak povikao da je popio otrov. Svoje samoubistvo on je tako pretvorio u rijaliti šou, koji treba da izazove šok i burne emocije.

Praljak je izrežirao svoju smrt da bi u drugi plan bacio svoj život - i svoje zločine. Sada se niko neće sećati njegovih zločina, i činjenice da je on zapravo osuđeni ratni zločinac.

Želeo je da se zaborave logori u kojima su ljudi mučeni, gde su im rezane uši, lomljene ruke i noge. Želeo je da zaboravimo kako u istočni Mostar, koji je držao mesecima pod opsadom i svakodnevno granatirao, nije hteo da propusti ni humanitarnu pomoć. Želeo je da zaboravimo da su njegovi vojnici iz HVO-a masovno ubijali civile isključivo zato što su bili Bošnjaci, da su ubijali i decu, doslovno trogodišnju decu. Želio je da zaboravimo silovanja, etničko čišćenje, razaranje gradova i sela, sve ono zbog čega je i osuđen kao ratni zločinac na 20 godina zatvora.

Upravo zbog načina na koji je umro, Praljak će sada u Hrvatskoj biti slavljen kao mitski nacionalni heroj.

Mnogi sada spekulišu i da je neko naterao Praljka na taj čin, ali ipak on je imao slobodnu volju, kao što je imao i slobodnu volju da počini sve te zločine.

Međutim, Praljkove žrtve nisu imale taj luksuz da slobodno biraju hoće li živeti ili će sebi oduzeti život, to su za njih učinile vojne snage pod Praljkovim zapovedništom.

Ono što je takođe velika ironija je to ga je poslednja žrtva nacionalističke ideologije upravo jedan od njenih najvećih propovednika, čovek koji je zbog te ideologije ubijao druge - sam Slobodan Praljak.

(Espreso.co.rs / Index.hr )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.