Hrvati BEZOČNO pokušavaju da SAKRIJU SVOJA ZLODELA u holokaustu nad Srbima! Amerikanci zakopali komšije!
Foto: Printscreen/Youtube

BEZ DLAKE NA JEZIKU

Hrvati BEZOČNO pokušavaju da SAKRIJU SVOJA ZLODELA u holokaustu nad Srbima! Amerikanci zakopali komšije!

U tekstu se navodi da genocid nad Jevrejima, Srbima i drugima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH) nisu sporovodili Nemci, već domaće snage

Objavljeno:

U Hrvatskoj je u toku rehabilitacija i glorifikacija ustaša i međunarodne institucije moraju da se angažuju u vezi sa ovim problemom, piše američki onlajn časopis "Tablet", koji izdaje jevrejska zajednica SAD.

U tekstu pod naslovom "Hrvatska bezočno pokušava da izbaci iz istorije svoje zločine u Holokaustu" autora Menahema Rozensafta, Hrvatska je smeštena u kontekst alarmantnog i sve većeg talasa antisemitizma u istočnoj Evropi.

foto: AP

Autor podseća da su predstavnici jevrejske zajednice, zajedno sa liderima srpske manjine, bojkotovali protekle dve godine državne komemoracije u Jasenovcu i na taj način "odbili da odobre istorijski revizionizam sa odjekom poricanja Holokausta, čiji je cilj da se rehabilituju ustaše", koje su tokom Drugog svetskog rata "agresivno i zagriženo" ubile stotine hiljada Srba i desetine hiljada Jevreja.

Ističući da se u Hrvatskoj odvija rehabilitacija i glorifikacija ustaša, autor kao prvi primer toga navodi fudbalsku utakmicu između hrvatske i izraelske reprezentacije 2016. godine, prenosi zagrebački portal "Indeks".

"Hrvatski navijači su skandirali zloglasni ustaški pozdrav 'Za dom spremni!', a tadašnji hrvatski premijer Tihomir Orešković je sedeo na tribinama i nije reagovao", piše "Tablet" i dodaje da je nakon utakmice Orešković, ipak, izdao saopštenje u kome je tvrdio da on i Vlada "osuđuju ustaše".

foto: Profimedia

"Tablet" podseća da je to učinila i hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović tokom posete Izraelu 2015. godine, ali da se kasnije u Kanadi fotografisala sa iseljenicima koji su držali zastavu sa ustaškim simbolima.

U tekstu se podseća da se Kitarovićeva pohvalila da voli da sluša pevača Marka Perkovića Tompsona, koji redovno glorifikuje ustaše.

Autor ukazuje i da je bivši ministar kulture Hrvatske Zlatko Hasanbegović ekstremni nacionalista, koji je bio na premijeri filma Jakova Sedlara "Jasenovac - istina", u kojemu se Jasenovac ne opisuje kao logor smrti u kojem su ustaše počinili teške zločine, već kao dobroćudni radni logor.

foto: Beta/Tomislav Pavlek

U tekstu se podseća da je Hasanbegović tada pohvalio film, dok je ambasador Izraela u Zagrebu, nakon što je odgledala film, u otvorenom pismu poručila da Sedlarovo delo selektivno prikazuje istoriju i pokušava umanjiti razmere strašnih zločina koji su počinjeni.

Autor teksta, koji je objavio časopis "Tablet", detaljno se bavi i postavljanjem spomen-ploče poginulim HOS-ovcima sa ustaškim pozdravom u Jasenovcu, te kritikuje Vladu Andreja Plenkovića jer spomen-ploču nije odmah uklonila.

U tekstu se navodi da genocid nad Jevrejima, Srbima i drugima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH) nisu sporovodili Nemci, već domaće snage, te podseća da su ustaše osnovale nekoliko logora, od kojih je najstrašniji bio Jasenovac koji je bio "Aušvic Balkana".

Autor kritikuje i aktuelnu postavku muzeja u Jasenovcu, koji je više predstavljen kao zbirni i radni logor nego kao logor smrti.

Dosta prostora u tekstu posvećeno je i antisemitskim ispadima Franje Tuđmana dok je bio predsednik Hrvatske, pa se tako spominje njegova izjava da je srećan što mu supruga nije ni Srpkinja ni Jevrejka, kao i da je umanjivao broj ubijenih Jevreja u NDH, zbog čega se kasnije dva puta izvinjavao Svetskom jevrejskom kongresu.

foto: Profimedia

"Tuđman je efektivno započeo proces pretvaranja ustaša u hrvatske patriote, tvrdeći da Hrvati fašisti i Hrvati antifašisti zaslužuju jednako priznanje za svoju službu domovini", konstatuje "Tablet" i citira "Njujork tajms", koji je 1997. objavio da je očigledno da Hrvatska nije uspela da se suoči sa svojim fašističkim nasleđem i da su Hrvati rehabilitovali hrvatske kolaboracioniste ustaše.

"Tablet" piše da se posleratna osveta Titovih partizana ne može izjednačavati sa ustaškim zločinima, te da se i u Srbiji rehabilituju nacistički kolaboracionisti.

"Prerušavanje ustaša u nacionalne heroje i uzore ima zabrinjavajuće konotacije u zemlji i regionu, gde su etnička mržnja i sukobi imali katastrofalne posledice, ne samo tokom Drugog svetskog rata, nego i tokom balkanskih ratova devedesetih godina prošlog veka", piše portal "Tablet", koji na kraju članka o usponu filoustaštva u Hrvatskoj apeluje na međunarodne institucije da se angažuju oko ovog problema.

Američki onlajn časopis "Tablet", pokrenut 2009. godine, jedan je od najuticajnijih jevrejskih medija na svetu koji citiraju svi, od "Njujork tajmsa" do Asošijeted presa.

Autor teksta za "Tablet" Menahem Rozensaft pravni je savetnik Svetskog jevrejskog kongresa i predavač prava na poznatim američkim uvinerzitetima Kornel i Kolumbija.

(Espreso.co.rs / Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.