ŠOK U HRVATSKOJ! Kapetan Dragan uskoro bi mogao da bude na slobodi!
Foto: Beta / Mario Strmotic

nepravosnažna presuda

ŠOK U HRVATSKOJ! Kapetan Dragan uskoro bi mogao da bude na slobodi!

Većinu kazne je odslužio

Objavljeno:

Dragan Vasiljković, poznat kao kapetan Dragan, osuđen je na 15 godina zatvora. Presuda je nepravosnažna, a Vasiljković bi uskoro mogao na slobodu. Taj portal, pozivajući se na izjavu Vasiljkovićevog advokata Tomislava Filakovića, navodi da je Dragan Vasiljković većinu kazne već odslužio, jer je pre više od 11 godina uhapšen u Australiji, a obično se vreme provedeno u pritvoru računa u zatvorsku kaznu. Vasiljković je optužen da je kao vođa Jedinice za posebne namene u sastavu paravojnih srpskih oružanih snaga postupao suprotno odredbama Ženevske konvencije. Na teret mu se stavljalo i da je tokom juna i jula 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi, ali i tokom februara 1993. u Bruškoj kod Benkovca mučio, zlostavljao i ubijao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije. Takođe je optužen i da je tekom jula 1991. u Glini, u dogovoru sa zapovednikom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada na policiju i prigradsko naselje Jukinac, sela Gornji i Donji Viduševac, a zatim i njihovo zauzimanje. Tokom napada su oštećeni i uništeni civilni objekti, stanovništvo je naterano na beg, opljačkana je imovina, a ubijeni su i ranjeni civili, među kojima i jedan strani novinar.

foto: Reuters

Predsednik sudskog veća sudija Damir Romac u obrazloženju presude je rekao da je Vasiljković za svako od ukupno tri kaznena dela iz tačke 1. optužnice koja se odnosi na mučenje, zlostavljanje i usmrćivanje zarobljenih pripadnika hrvatske vojske i policije dobio po pet godina zatvora, dok je za napad na Glinu, odnosno Jukinac, kao i Gornji i Donji Viduševac gde su uništeni civilni objekti, stanovništvo naterano u beg, pljačkana imovina, ubijeni i ranjeni civili i nemački novinar dobio osam godina zatvora. - Izričemo jedinstvenu zatvorsku kaznu u trajanju od 15 godina, naknadu troškova u ukupnom iznosu od oko 50 hiljadu kuna i produžavamo pritvor. Ovo je veće Dragana Vasiljkovića oslobodilo od tačke 2. optužnice s obzirom da je svedok u postupku imao konfuzne iskaze koje je menjao pa ga veće nije moglo prihvatiti kao verodostojnog svedoka. S obzirom da je okrivljeni tokom postupka imao neosnovane primedbe na to koliko se dugo nalazi u zatvoru napominjemo da je u splitskom zatvoru od 9. jula 2015. godine, a preostalo vreme je proveo u ekstradicijskom zatvoru - obrazložio je sudija Romac. Kazao je i da je prilikom odmeravanja kazne otežana okolnost Vasiljkoviću bila što se nije pokajao, što je više osoba njegovim činjenjem nastradalo, više ih je bilo povređenih od kojih neki teže, dve osobe su ubijene, a osim ljudskih žrtava je nastradalo, kao i stambeni objekti. Sudija je rekao da su tokom dokaznog postupka prihvatili iskaze svedoka optužbe jer su bili gotovo isti i uverljivi, dok nisu prihvatili iskaze obrane jer se "videlo da su svedoci hteli pomoći".

foto: Beta

Nepravosnažno osuđeni kapetan Dragan mirno je saslušao presudu. U nekoliko navrata se okrenuo prema publici koja je ispunila gotovo sva sedišta velike dvorane Županijskog suda.

Njegovi advokati su najavili žalbu i kratko prokomentarisali presudu rekavši da nisu očekivali toliku kaznu te da je i Vasiljković razočaran visinom kazne. Ustvrdili su i da Vasiljković nakon što presuda postane pravosnažna može tražiti prevremeno puštanje na slobodu jer je već u ekstradicijskom i u splitskom zatvoru proveo nešto manje od 12 godina.

Od prvog dana negirao optužbe Vasiljković je od prvog dana suđenja, 20. septembra prošle godine pa sve do završnih reči krajem prošle sedmice negirao dela za koja je osumnjičen. Tvrdio je da su svedoci davali lažne izjave i da je samo branio svoju domovinu Jugoslaviju koju je voleo. Poricao je da se skrivao po Australiji i tokom obraćanja sudu izjavio da je ponosan na svoj ratni put i na Kninđe od kojih "niko nije optužen za bilo kakav zločin". Kako je sam rekao, svoje je ime i prezime u Australiji promenio samo zato što ga je bilo teško izgovarati. Javnost je u sudnici nasmejao izjavom da Hrvati u Australiji uz fotografiju Ante Gotovine drže i njegov portret. Tokom postupka saslušano je šezdesetak svedoka, polovina njih iz Srbije i to putem videolinka, a njegov predmet broji neverovatnih 40 hiljada stranica. Kapetan Dragan, koji ima srpsko i australijsko državljanstvo, uhapšen je pre 11 godina u Australiji, gde je živeo pod lažnim imenom i bio trener golfa. U julu 2015. izručen je Hrvatskoj.

(Espreso.co.rs / Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.