Hasanbegović protiv skidanja ustaške ploče u Jasenovcu: Toga treba da ima više širom Hrvatske!
Foto: Beta/Dario Grzelj

vraća se ustaštvo

Hasanbegović protiv skidanja ustaške ploče u Jasenovcu: Toga treba da ima više širom Hrvatske!

Dodao je da treba naći modalitet, jer u ovom trenutku ne postoji bilo kakvo zakonsko uporište za micanje ove ploče

Objavljeno: 15:03h

Zlatko Hasanbegović, bivši ministar kulture u vladi Tomislava Karamarka i bivši HDZ-ovac, povodom obećnja premijera Andreja Plenkovića da će naći adekvatno rešenje sporne spomen ploče HOS u Jasenovcu, smatra da ta ploča treba da ostane i da slična spomen obeležja pripadnicim HOS treba podizati širom Hrvatske bez ikakvih ograničenja.

Za Hasanbegović je, kaže, potpuno neprihvatljivo da zakoniti simbol jedne zakonite ratne jedinice bude predmet bilo kakvih preispitivanja i dovođenja u pitanje.

PLENKOVIĆ PRELOMIO: Naći ćemo rešenje za uklanjanje ploče u Jasenovcu! - Ne znam koje će biti rešenje. Iz ovoga što možemo čuti, čini se da je gospodin Plenković podlegao političkim pritiscima svojih koalicionih partnera, HNS-a i stranke gospodina Milorada Pupovca te da je doneo političku odluku da se pronađe rešenje - kaže Hasanbegović za zagrebačku N1 tv. Sad, dodao je, treba naći modalitet, jer u ovom trenutku ne postoji bilo kakvo zakonsko uporište za micanje ove ploče. Komentarišući izjavu Plenkovića o traganju za rešenjem sporne ploče, Hasanbegović kaže da je to "traženje kvazi rešenja u skladu sa političkom filozofijom Andreja Plenkovića". - U ovom slučaju jedini relevantan kontekst Jasenovca je taj da je Jasenovac bio izložen brutalnoj srpskoj agresiji ''91. Proterani su svi Hrvati, oslobođen je tek ''95. godine. U odbrani i hrvatske države i tog kraja učestvovali su i hrvatski branitelji iz jedinice HOS-a i pod simbolima HOS-a i jedino relevantno što bi ne samo ovaj predsednik vlade, nego i svi drugi ubuuće u kotekstu ove ploče i Jasenovca trebalo da urade je da idu i zapale sveću na tom mestu i odaju očast vojnicima koji su poginuli za odbranu hrvatske države - rekao je on.

Hasanbegović kaže da mesto i ceo Jasenovac ne mogu da nose hipoteku jasenovačkoga logora iz Drugoga svetskog rata. A na pitanje da li je Jasenovac zločinački logor, Hasanbegović kaže da je u tom kontekstu svako mesto gde stradali ljudi je mesto zločina. U konkretnom slučaju to pitanje je, kaže, potpuno irelevantno i jedna vrsta, kako je rekao, licemernog viđenjata da bi simboli HOS-a mogli biti postavljani u drugim delovima Hrvatske, ali ne i u Jasenovcu. On smatra da je predsednik SNV i zastupnik i predsednik SDS S Milorad Pupovac taj koji zagovara da Jasenovac treba izdvojiti iz obeležja i pretvoriti u mesto posebnog pijeteta. A to je, kaže, upravo ono što je odbijao u gradu Vukovaru.

foto: Beta/Dario Grzelj

Smatra i da ustaški poklič "za dom spremni" ne treba zabranjivati jer, kako kaže, za tim nema potrebe. - Zabranama se ne može postići ništa, one izazvivaju bunt i prkos. Nama treba jedna nova politička kultura i jedna nova državna i nacionalna paradigma koju sam zastupao i kao političar i kao ministar kulture, a to je da je istinski temelj na kojem počiva hrvatska država pobeda u Domovinskom ratu. Sve drugo znači izazivanje beskrajnih podela bez početka i kraja - kaže Hasanbegović.

JUTARNJI: ZA SKIDANjE PLOČE U JASENOVCU NEĆE SE ČEKATI ZAKON Hrvatska vlada neće čekati donošenje posebnih zakona kako bi uklonila spornu ploču sa ustaškim pokličom u Jasenovcu, već će to učiniti na osnovu aktuelnh zakona i u najskorije vreme, piše Jutarnji list. - Spomen-obeležje poginulim braniteljima će ostati, ali na ploči neće biti ustaški pozdrav ''za dom spremni'' koji je sada deo amblema Udruženja branitelja HOS-a - rekao je za taj zagrebački dnevnik visokopozicionirani HDZ-ovac, blizak saradnik premijera i predsednika HDZ-a Andreja Plenkovića. Sagovornik Jutarnjeg kaže da se za rešenje ovog problema ne može čekati donošenje novog zakona, tim pre što se oko sporne ploče stalno podižu političke tenzije, a koalicioni partneri HDZ dovode u vrlo neugodnu situaciju.

foto: Beta/Tomislav Pavlek

Pomenuti izvor, međutim, nije mogao da govori o detaljima budući da su se, kako se navodi, oko zakonskog uporišta na osnovu kojeg će se zameniti ploča u Jasenovcu juče vodile konsultacije u vladi i vrhu vladajuće HDZ. On je kazao da će rešenje biti na tragu izjave koju je dao premijer Plenković da će se naći zakonit način za promenu ploče. Konačni stav koji će vlada zauzeti po pitanju isticanja simbola i pozdrava fašističkog režima zasigurno će biti uklopljen u odgovor na interpelaciju SDP-ovih saborskih zastupnika upućenu još u taprilu. Jutarmji podseća da je na interpelaciju već trebalo dati odgovor, ali je to odložila kriza vlade, odnosno raspad koalicije HDZ-a i Mosta, a na to su se nadovezali lokalni izbori, potom formiranje nove vladajuće koalicije između HDZ-a i HNS-a i najzad letnja paza u Saboru. Inače, sporna spomen ploča ponovo je glavna tema svih hrvatskih medija koji, sudeći po sinoćnjoj izjavi premjera Andreja Plenovića da se traži rešenje koje neće biti na štetu HOS-a i neće vrećati jasenovačke žrtve, mogu samo da nagađaju na koji način će se okonačati ova situacija koja nimalo ne ide na ruku premijeru.

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.