PLENKOVIĆ PRELOMIO: Naći ćemo rešenje za uklanjanje ploče u Jasenovcu!
Foto: Beta/Dario Grzelj

USTAŠKI POKLIK

PLENKOVIĆ PRELOMIO: Naći ćemo rešenje za uklanjanje ploče u Jasenovcu!

HNS, manja članica vladajuće koalicije, postavila je rok za uklanjanje pomenute ploče i poručuju da, ako do toga ne dodje, da će oni smatrati da su izigrani i da nemaju šta više da traže u ovoj vladi

Objavljeno:

Hrvatski premijer Andrej Plenković traga za zakonitim rešenjem za uklanjanje sporne spomen ploče sa ustaškim pokličom "Za dom spremni" u Jasenovcu, a koja je nakon izjave ministra pravde Dražena Bošnjakovića da za to nema uporišta u zakonu, ozbiljno zapretila padu vlade, piše zagrebački Jutarnji list.

- Naći ćemo zakonit način za zamenu ploče - kratko je rekao Plenković na pitanje sudbine spomen-ploče 11 pripadnika HOS, koja je podignuta u Jasenovcu, a sporna je, piše list, zato što se u grbu Udruženja HOS-a nalazi ustaški pozdrav "Za dom spremni".

HNS, manja članica vladajuće koalicije, postavila je rok za uklanjanje pomenute ploče i poručuju da, ako do toga ne dodje, da će oni smatrati da su izigrani i da nemaju šta više da traže u ovoj vladi.

Medji su spominjali da je krajnji rok HNS za uklanjanje ploče kraj septembra. Premijer Plenković, medjutim, nije rekao kada će ona biti uklonjena, niti je otkrio hoće li se pričekati donošenje novog zakona, ili će se pritom pozvati na odluke Ustavnog suda, koje kažu da je upotreba fašističkih simbola nedopustiva.

foto: Beta

Jutarnji napominje da je Plenković nedvosmisleno rekao da će ploča biti zamenjena, kao i da će vlada to učiniti na način koji neće dozvliti dilemu da li će taj potez biti zakonit.

foto: Beta

Izjava Bošnjakovića, naime, da po pitanju uklanjanja sporne ploče ništa neće biti preduzimano bar do marta naredne godine izazvala je niz reakcija u hrvatskoj javnosti i regionu, a čak su se, piše list, počela otvarati pitanja opstanka vladajuće koalicije budući da je HNS svoj ulazak u vladu uslovio rešavanjem tog pitanja.

Jučerašnja izjava potpredsednika te stranke Predraga Štromara, medjutim, kazuje suprotno.

- Imamo dogovor s premijerom Plenkovićem da takvih obeležja više neće biti u javnosti Republike Hrvatske. I dalje stojim kod toga - rekao je Štromar i potvrdio da će premijer "to vrlo brzo odraditi".

(Espreso.co.rs / Jutarnji)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.