ZBOG BURNE REAKCIJE REGIONA: Hrvatska smanjila takse za kontrolu voća i povrća!
Foto: Reuters

MENJA SE PRAVILNIK

ZBOG BURNE REAKCIJE REGIONA: Hrvatska smanjila takse za kontrolu voća i povrća!

Pravilnik će biti objavljen u petak, 11. avgusta u Narodnim novinama

Objavljeno: 13:25h

Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske izmenilo je Pravilnik o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima sa 270 na 12,6 evra, javlja HRT.

Do promene pravilnika došlo je nakon žestokih reakcija susednih zemalja pogođenih hrvatskim merama, zbog čega je premijer Andrej Plenković naložio izmenu tih propisa.

Izmena se odnosi na naknadu za kontrolu usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima, te iznosi 90 kuna (12,6 evra) za svaku pojedinu vrstu voća i povrća u okviru jedne kontrole koje sprovode poljoprivredna i fitosanitarna inspekcija.

Pravilnik će biti objavljen u petak, 11. avgusta u Narodnim novinama.

- Sa susednim državama je dogovoreno da od petka nema trgovinskih blokada na granicama. Nadalje, u saradnji sa susednim državama analiziraćemo cene naknada inspekcijskog nadzora u okruženju kako bismo osigurali zaštitu potrošača i konkurentan položaj poljoprivrednika na način koji neće ometati trgovinsku razmenu - navodi se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede.

Kako piše, očekuju da u kratkom roku bude održan sastanak o korišćenju agrohemijskih sredstava koja nemaju odobrenje za upotrebu u Evropskoj uniji, kaok bi se poljoprivredni proizvođači iz susednih zemalja što kvalitetnije i brže prilagodili EU pravilima.

Ističe se da će zaštita potrošača i nadalje biti prvi prioritet Ministarstva poljoprivrede.

- Svaka pošiljka voća i povrća koja se uvozi u Hrvatsku mora i dalje biti u skladu s opštim tržišnim standardima – neoštećena, zdrava, čista, neprezrela, te ispravno označena, a stanje plodova mora biti takvo da izdrži prevoz i rukovanje kako bi na odredište stiglo u zadovoljavajućem stanju: bez štetočina, stranog mirisa ili vlažnosti - navodi ministarstvo.

Hrvatska je od 1. avgusta proširila spisak voća i povrća koje mora da prođe fitosanitarni nadzor na granici ako dolazi iz trećih zemalja, u koje se ubraja i Srbija.

Umesto ranijih 12 evra, određene su takse u visini od 270 evra. Mera se odnosila na 168 zemalja, ali su njome najviše pogođene države regiona.

Vlada Srbije je Hrvatskoj uputila notu, a Carina Srbije je pojačala mere kontrole i nadzora nad robom biljnog i životinjskog porekla čije je poreklo ili zemlja otpreme Hrvatska.

Ministri BiH, Crne Gore, Makedonije i Srbije zatraćili su od Evropske komisije da hitno reaguje protiv hrvatskih mera, posle čega je premijer Andrej Plenković naložio ministru Tomislavu Tolušiću da već ove nedelje pronađe rešenje koje će otkloniti problem sa susednim zemljama, što je i učinjeno.

(Espreso.co.rs / HRT)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.