POPUSTILI POD PRITISKOM! Hrvatska u petak povlači sporni pravilnik o povećanju taksi!
Foto: Dragana Udovičić

PRESEKLI!

POPUSTILI POD PRITISKOM! Hrvatska u petak povlači sporni pravilnik o povećanju taksi!

Sporni pravilnik izazvao je pravi trgovinski rat između Hrvatske i zemalja u regionu koje nisu članice Evropske unije

Objavljeno:

Sporni pravilnik u okviru kojeg su povećane takse izazvao je pravi trgovinski rat između Hrvatske i zemalja u regionu koje nisu članice Evropske unije

Sporni pravilnik hrvatskog Ministarstva poljoprivrede o povećanju taksi za kontolu voća i povrća iz "trećih zemalja" biće povučen u petak, javlja RTL.

Sporni pravilnik izazvao je pravi trgovinski rat između Hrvatske i zemalja u regionu koje nisu članice Evropske unije.

Hrvatska je proširila spisak voća i povrća koje mora da prodje fitosanitarni nadzor na granici ako dolazi iz trećih zemalja, u koje se ubraja i Srbija, i odredila takse koje su 22 puta više od dosadašnjih.

Sporni pravilnik izazvao je pravi trgovinski rat između Hrvatske i zemalja u regionu koje nisu članice Evropske unije.

foto: Fonet

Hrvatski premijer Andrej Plenković naložio je u utorak ministru poljoprivrede Tomislavu Tolušiću da do kraja nedelje pronadje rešenje problema sa susednim zemljama u vezi sa povećanim taksama za uvoz voća i povrća.

Plenković smatra da su naknade koje je odredilo resorno ministarstvo previsoke, i da ih treba smanjiti.

Na taj problem reagovalo i Hrvatsko udruženje poljoprivrednika, koje smatra da je pravilnik dobar, ali da je njegova primena "loše komunicirana" sa susedima.

Oni se istovremeno zalažu za strožu kontrolu proizvoda iz država EU.

"Vi imate danas uvoz voća i povrća iz Poljske, koje je 10 puta nekvalitetnije od našeg i koje neki povrtari nazivaju djubretom. Imate meso iz Rumunije i Madjarske, koje je nekvalitetno i koje se takodje uvozi u Hrvatsku. Imamo uvoz jaja i primer Holandije, gde su jaja po pravilu otrovana", izjavio je Tihomir Jaić iz tog udruženja, preneo je HRT.

Srbija je na potez Zagreba odgovorila pojačanim merama kontrole nad robom biljnog i životinjskog porekla čije je poreklo ili zemlja otpreme Hrvatska. Te pojačane mere kontrole podrazumevaju uzorkovanje svakog tovara i detaljnu proveru svakog uzorka, a ne selektivnom metodom kao što je to do sada bio slučaj.

Ministar trgovine, telekomunikacija i turizma Srbije Rasim Ljajić izjavio je da očekuje da će Hrvatska do četvrtka izmeniti svoj Pravilnik.

"Verujem da će hrvatski Pravilnik biti značajno izmenjen. U svakom slučaju iz razgovora u ova dva dana stekao sam utisak da postoji spremnost kod svih da se problem što pre reši", rekao je on novinarima u Beogradu.

Ljajić je novinarima rekao da kod svih aktera postoji spremnost da se problem reši, kao i da još nema procene ekonomske štete od uvodjenja novih hrvatskih taksi.

(Espreso.co.rs / B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.