HRVATI UZNEMIRENI POZIVIMA ZA VOJSKU: Formiraju se rezervisti, vežbe već na jesen!
Foto: Fonetap/Ilustracija

da budu spremni

HRVATI UZNEMIRENI POZIVIMA ZA VOJSKU: Formiraju se rezervisti, vežbe već na jesen!

MORH formira vojnu pričuvu, a za jesen su najavljene i vojne vježbe.

Objavljeno:

Brojni građani poslednjih dana uznemirili su se po prijemu poziva iz vojske, a Novi list piše kako im je iz MORH-a potvrđeno da se radi o samo jednoj fazi ustrojavanja šest pešadijskih redova rezervista Oružanih snaga RH. Brojnim građanima u Istri, na Kvarneru, u Dalmaciji, ali i u ostalim delovima zemlje, pozivi su došli.

Vežbe na jesen Na dva područja će već ove godine krenuti i ozbiljniji poslovi ustrojavanja pešadije. Tako će u Splitu, koji pokriva 5. pukovnija, i Zagrebu s 1.pukom tokom oktobra i novembra ove godine biti odrađena obuka "ključnog osoblja i kritičnih vojno stručnih specijalnosti". Radi se o osposobljavanju od četiri dana, a uz to će desetodnevnu obuku proći i jedna pešadijska jedinica iz formacije bojne (dakle, ne samostalna).

Pešadijska jedinica inače je formacijski red veličine malo više od 100 vojnika. Tako će u Zagrebu i Splitu početkom jeseni biti organizirana vojna vežba. MORH je posebnu pažnju obratio na datume vežbi. Sve je planirano početkom jeseni kad je turistička sezona već gotova. Usprkos tome, vežbe bi i dalje mogle biti problem. Velika većina ljudi danas rad u privatnim kompanijama i nikome, a posebno poslodavcima, ne odgovara da po nekoliko dana izostaju s posla.

Zadovoljstvo i ponos

- U potpunosti podržavam trend, zahteve i ideju o formiranju rezervista zato što profesionalne i ostale trupe koje imamo, u slučaju agresije na RH, nisu u mogućnosti same odbraniti suverenitet države, pre svega zbog nedovoljnog broja vojnika, koliko god te trupe bile stručne i vrhunski naoružane i opremljene - ističe brigadni general u mirovini Sergio Rabar.

- Nije dobro što smo već 20 godina bez rezervnih trupa, što smo bacili pod tepih znanje i nasleđe gardijskih i drugih brigada iz Domovinskog rata, pa se stoga nadam da će Rijeka i Istra dobiti rezervne trupe s nazivom slavne 111. brigade ZNG-a kako bi se i na taj način tradicija i istorija te brigade prenosila na iduće generacije na zadovoljstvo i ponos naroda i građana Istre, Hrvatskog primorja i cele RH - govori Rabar.

foto: Beta

Analitičari zadovoljni Vojni analitičar Igor Tabak smatra da je dobro da je Hrvatska krenula s ovakvim projektom. Ipak, smatra da će zbog dugogodišnjeg izostanka ove prakse, biti problema u realizaciji.

- Jednako kao što su se građani odviknuli od učestvovanja u takvim aktivnostima, koje se često smatralo nepotrebnim gubljenjem vremena, tako su se od puštanja zaposlenika u rezerviste odvikli i poslodavci, s kojima će trebati ugovoriti sistem naknada - kaže Tabak. Prema podacima MORH-a, za ovu godinu predviđeno je oko milion i po kuna iz državnog budžeta. Kako se neslužbeno saznaje, to bi trebalo biti dovoljno za obuku oko 150 ljudi, već spominjanih obveznika iz Zagreba i Splita. Čitav posao, predviđeno je, nastavlja se i sledećih godina, dok se ne ustroji kompletnih šest pešačkih rezervista pukovnija, koje bi u slučaju potrebe značile devet hiljada pešadinaca više. Prigovor savesti Centar za mirovne studije i Inicijativa Ne vojnom roku - Hrvatska zna bolje! obaveštavaju sve građane koji dobijaju poziv za učestvovanje u vojnoj rezervi da imaju pravo da ulože prigovor savesti na učestvovanje u rezervnoj službi. Nakon pitanja zabrinutih građana koji su dobili poziv za učestvovanje u vojnoj rezervi, oni kako čl. 6. Zakona o civilnoj službi jasno propisuje da zahtev za civilnu službu zbog prigovora savesti može podneti rezervista tokom obaveze služenja u rezervnom sastavu. - Nažalost, Ministarstvo odbrane Republike Hrvatske nije regulisalo proceduru ulaganja prigovora savesti na služenje u pričuvnom vojnom sastavu te CMS i inicijativa Ne vojnom roku apeluju da to žurno učini! CMS je već ranije upozoravao kako je potrebno reaktivirati Poverenstvo za civilnu službu, koje bi skladno zakonu, odlučivalo i o zahtevima obveznika ssitema za prigovor savesti - piše CMS. Inicijatori smatraju da Hrvatska zna bolje. Podsećaju i kako su nedavno bili svedoci, tokom požara u Dalmaciji, da se u potpunosti raspao sistem civilne zaštite u zemlji. - Umesto da Vlada jača oružane snage, u ovom trenutku puno je potrebnije uspostaviti moderan sistem civilne zaštite i aktivirati građane u tom sistemu, a ne u oružanim snagama. Hrvatska zna bolje! - piše u saopštenju koje su poslali.

(Espreso.co.rs / Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.