POLICIJA ZNA KO JE OVO DETE: Rešena misterija devojčice s plavim očima!
Foto: Nebojša Mandić / MUP Hrvatska

ispituju se roditelji

POLICIJA ZNA KO JE OVO DETE: Rešena misterija devojčice s plavim očima!

U takvim slučajevima angažuje se Centar za socijalnu rad, ne samo zato što je bebi potrebno pružiti smeštaj, već i kako bi oni proverili u svojoj bazi podataka imaju li bebu ili kakvu problematičnu majku koja bi mogla odgovarati opisu

Objavljeno:

Nakon što su se juče pojavile fotografije devojčice koja je ostavljena, navodno su se nakon toga javili baka i deka koji su potvrdili da je to njihova unuka. Policija je zahvalna građanima koji su se javljali sa novim informacijama, oni će uskoro sve to proveriti. Policija zna ko je ostavljena devojčica. Njeni roditelji trenutno se nalaze na ispitivanju, saznajemo od zagrebačke policije. Neslužbeno se saznaje i da je majka kontaktirala Centar za socijalni rad u Zagrebu koji je preuzeo brigu o devojčici.

- Žena, koja je gurala kolica, upitala je prolaznika koji je šetao psa da li je u slepoj ulici. Bila je nižeg rasta i imala je tamnu kosu. On joj je odgovorio potvrdno, nakon čega je svako nastavio svojim putem.

Bilo je to u četvrtak nešto pre 22 časa u Ulici ciklama u Brestju u Sesvetama. Nije više razmišljao o tome ni kratkom susretu pridavao važnost. Sve dok njegova supruga, koja se posle 22 časa vraćala kući s posla, kraj kancekarije Župe Dobrog Pastira nije našla napuštena dečja kolica. Bila su prekrivena belim prekrivačem, a ispod njega čuo se dečji plač. Maknula je pokrivač i ugledala uplakanu bebu. Bila je to devojčica, svetle puti, kratke plave kose i velikih plavih očiju. Bila je obučena u žutu haljinicu s belim tačkama bez rukava.

- Čula je plač i to joj je privuklo pažnju. Instinktivno je uzela dete u naručje kako bi pokušala da ga smiri - rekla je njihova komšinica Tona Lacković.

Bila je na balkonu i videla drugu komšinicu kako trči. - Pitala sam je šta je bilo, a ona mi je odgovorila da je Marta našla bebu u kolicima. Nisam je videla niti bila tamo - ispričala nam je.

Rekla je kako je celi komšiluk šokirao taj događaj

- Odmah su pozvali sveštenika. Ubrzo se tamo skupilo puno ljudi. Dete su uneli u crkvu kako bi ga pregledali.

Došla je i ekipa Hitne pomoći i policajci, u uniformama, a kasnije i u civilu. Svi su se oni motali oko bebe - pričala je Tona. Rekla nam je kako su meštani mslili da je gladna i pokušali su da je nahrane.

- Bila je tamo neka žena koja isto ima malo dete i ponudila da je podoji. Ponudila joj je dojku, ali beba nije bila zainteresovana. Ponudili su joj kasnije i bočicu, ali beba nije želela da jede - priča Tona.

Dete su potom pregledali lekari ekipe Hitne pomoći i utvrdili da je dobrog zdravstvenog stanja, da nije zapuštena ni neuhranjena te da se o njoj, do tog trenutka, neko očito dobro brinuo.

Dete su kasnije, priča Tona, prevezli i u bolnicu, a potom su napuštenu devojčicu preuzeli i zbrinuli radnici Centra za socijalni rad. Utvrdili su da je stara između pet i sedam meseci, uzeli su uzorak DNK.

Policajci su se odmah bacili na posao kako bi pokušali da utvrde identitet bebe i ko ju je, i zašto tako ostavio kod župnog ureda. Šest dana obilazili su užu i širu okolinu, ali nisu pronašli nikoga ko poznaje bebu ili njene roditelje.

Tad su se obratili javnosti i zamolili građane za pomoć.

Sestre u bolnici nazvale su je Ema.

- Budući da je reč o bebi ostavljenoj bez dokumenata, jedini način za utvrđivanje identiteta je DNK analizom. Bebi se uzima uzorak, no potrebno je pronaći potencijalne roditelje kako bi se taj uzorak uporedio s njihovim - ispričali su lekari.

- U takvim slučajevima angažuje se i Centar za socijalnu rad, ne samo zato što je bebi potrebno pružiti smeštaj, već i kako bi oni proverili u svojoj bazi podataka imaju li bebu ili kakvu problematičnu majku koja bi mogla odgovarati opisu.

Dodaje kako se identitet bebe mora utvrditi te kako se policijska istraga ne može završiti dok se ne utvrde sve okolnosti ovog događaja. (Espreso.co.rs/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.