GORI DALMACIJA, STANJE KRITIČNO: Vatrogasci danima gase požare, jedan muškarac preminuo! (FOTO) (VIDEO)
Foto: Reuters

NEKOLIKO LOKACIJA

GORI DALMACIJA, STANJE KRITIČNO: Vatrogasci danima gase požare, jedan muškarac preminuo! (FOTO) (VIDEO)

Požar gase dobrovoljna vatrogasna društva iz Splita, Solina, Kaštela, Trogira i Omiša sa 32 vozila i 109 vatrogasaca, a u pomoć su im pritekli i kolege iz Dubrovnika

Objavljeno: 15:05h

Vatrogasci danima gase požare na hrvatskoj obali i ostrvima, a u pomoć su im pritekle i sve raspoložive vazdušne snage. Letelice za gašenje požara do sada su ostvarile oko 700 časova naleta, pri čemu je izbačeno oko 22.000 tona vode.

Požar koji je sinoć buknuo u mestu Tugare kod Omiša proširio se na područje Srinjina prema Splitu, gde je zahvatio nekoliko kuća.

Hrvatski auto-klub (HAK) je saopštio je da je zbog požara u kome gore borova šuma, nisko rastinje, makija i trava, zatvoren put Srinjine-Sitno Donje od crkve Svetog Nikole do mesta Sitno Donje.

- Ima ljudi, ali nemamo s čim da gasimo. Fali nam opreme i vozila najviše. Mi u DVD-u Žrnovnica smo zadnju obnovu opreme imali pre 30 godina. Bar mi tako kažu stariji, ja se tad još nisam ni rodio. Ovo je katastrofa! – izjavio je za Slobodnu Dalmaciju jedan vatrogasac iz Žrnovnice koji je nakon gašenja požara u Šestanovcu stigao u Sitno Donje.

U potpunosti su izgorele dve kuće u Donje Sitnom. Jedna je od Ljube Korde, a druga je stara sveštenikova kuća. Nažalost, od poslednica srčanog udara preminuo je meštanin Ante Bašić (65). Kako saznaje portal Dalmacija Danas, u jutrošnjem požaru izgoreo mu je kompletan maslinik koji je godinama obrađivao, ali i imanje koje je imao. Nakon toga požar mu je stigao i do kuće u Donje Sitnom, i čovek je od uzbuđenja dobio srčani udar i preminuo.

Požar gase dobrovoljna vatrogasna društva iz Splita, Solina, Kaštela, Trogira i Omiša sa 32 vozila i 109 vatrogasaca, a u pomoć su im pritekli i kolege iz Dubrovnika.

- Iako je zatražena pomoć iz vazduha, kanaderi nisu mogli da polete zbog jakog vetra. Vatrogasci procenjuju da će požar gasiti celi dan - navode iz HAK-a.

Požar u mestu Prpuša, opština Šestanovac je pod nadzorom, ali nije ugašen. U mestu Bogomolje na Hvaru od sinoć gori gusta borova šuma, a vatru gase tri dobrovoljna vatrogasna društva sa ovog ostrva uz pomoć vazdušnih snaga.

foto: Reuters

Požar koji je sinoć buknuo kod Perkovića, nedaleko od izlaza sa autoputa A1 kod Vrpolja, još je aktivan. Požari se gase i na ostrvu Pag kod Košljuna, te u Ceranjima kod Benkovca.

(Espreso.co.rs / Srna / Net.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.