TAJNA VEZA NOVE HRVATSKE MINISTARKE I VLADE U BEOGRADU: Evo šta je Marija Pejčinović Burić radila u Srbiji!
Foto: Profimedia

nije im svejedno

TAJNA VEZA NOVE HRVATSKE MINISTARKE I VLADE U BEOGRADU: Evo šta je Marija Pejčinović Burić radila u Srbiji!

Saborski zastupnik Miro Bulj oštro je kritikovao imenovanje Pejčinović Burić na mesto ministarke spoljnih poslova upravo zbog poslova u Srbiji i projekata njenog supruga

Objavljeno: 08:30h

Nova hrvatska ministarka spoljnih poslova Marija Pejčinović Burić već duži niz godina je u diplomatiji. Tačnije, još od 2000. godine kada je postala pomoćnica ministra europskih integracija Ivana Jakovčića pa Nevena Mimice.

Smenom vlasti i dolaskom Ive Sanadera na čelo Vlade činilo se da će Pejčinović Burić ostati bez posla, ali na insistiranje Marija Zubovića, bliskog Sanaderovog savetnika i ličnog zubara, ipak je vraćena u ministarstvo. Nakon što je godinama radila u ministarstvu, u njoj su se pobudile i političke ambicije pa je htela da postane i ministarka evropskih integracija.

Išlo joj je u prilog i to što je Sanader smenio Miomira Žužula s ministarske pozicije. Usledilo je doista napeto raspravljanje i razmatranje opcija, ali na kraju je pobedila današnja predsednica Kolinda Grabar Kitarović.

HRVATI ODLUČILI: Raspisuje se referendum o Titu! Dobro obavešteni izvori Expressa uvereni su da je Andrej Plenković sklanjanjem Davora Stiera i imenovanjem Pejčinović Burić uradio isto što i Sanader kad je uklonio Žužula iz Vlade. Plenković želi vlastoručno voditi spoljnu politiku i nije mu trebao netko s velikom podrškom stranke poput Stiera.

Izvori smatraju da Plenkoviću preti opasnost od dojučerašnjeg saradnika zato što se Stier sada vraća u stranku jer mu funkcija omogućava rad na terenu što neki tumače da će, sa službenim vozačem i autom, raditi na rušenju premijera, barem unutar stranke. Plenković, da bi lakše upravljao hrvatskom diplomatijom, doveo je Mariju koja je nekoliko godina provela u Srbiji kao voditelj projekta harmonizacije srpskog pravosuđa sa zakonodavstvom Europske unije.

foto: Beta

Pretpostavlja se da je kompanija Abeceda d.o.o., u punom vlasništvu Pejčinović Burić, poslužila kao kompanija za primanje uplata tokom tog projekta, a prema finansijskim izveštajima kompanije, Pejčinović Burić uprihodila je više od milijun kuna od rada u Srbiji. Blic je pisao pre tri godine da se očekuje da će projekat PLAC najviše uticaja imati na sektore poljoprivrede i ruralnog razvoja, pravosuđa i temeljnih prava te zaštite okoline i finansijskog nadzora.

Trebali su se baviti i pitanjima intelektualnog vlasništva, energetikom, tržišnom konkurencijom i sigurnosti hrane. Bavljenje energetikom bitno je zato što se Zoran Burić, Marijin suprug bavi energetikom u Hrvatskoj. Saborski zastupnik Miro Bulj oštro je kritikovao imenovanje Pejčinović Burić na mesto ministarke spoljnih poslova upravo zbog poslova u Srbiji i projekata njenog supruga, a posebno termoelektrane na Peruči.

foto: Fonet

- Projekt je po svim stručnjacima neodrživ i štetan na tom području. To je privatni projekat u koji je uloženo 5 miliona evra, a nositelji projekta, tvrtke MCC i Vrdovo reverzibilne hidroelektrane, u vlasništvu su i suvlasništvu Zorana Burića koji je direktor kompanije MCC ekskluzivne nekretnine. Svojevremeno je rekao da ima podršku brojnih državnih kompanija i agencija te da mu je podršku dao i državni ured za imovinu koji mu je spreman mu je prepustiti i državno zemljište za gradnju. Kazao je i da je reč o projektu od strateškog interesa za RH. Zoran Burić je suprug Marije Pejčinović Burić sadašnje državne sekretarke i bivše savetnice srpskog premijera Dačića ili "maloga Slobe" te buduće ministarke spoljnih poslova, kako je najavio hrvatski premijer. U svojoj imovinskoj karti navela je da ona nema poslovnog udela u kompanijama svog supruga - naveo je Bulj.

foto: Fonet

MCC i Vrdovo zaista i jesu navedeni kao nositelji ogromnog projekta, ali teško je za očekivati da će kompanije s ukupno dvoje zaposlenih i, prema posljednjim dostupnim finansijskim izveštajima, ukupnih prihoda oko 80.000 kuna godišnje graditi išta, a kamoli elektranu vrednu milione evra. Vrdovo je imalo okruglo nula zaposlenih 2015. godine i čitavih četiri kune prihoda. MCC je iste te godine ostvario nešto manje od 80.000 kuna prihoda, a imao je dvoje zaposlenih. (Espreso.co.rs / Express.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.