ALARM! Stiže jedno od NAJTOPLIJIH LETA U ISTORIJI! Biće NEPODNOŠLJIVO, čekaju nas dugi TOPLOTNI UDARI!
Foto: Shutterstock

Spremite se

ALARM! Stiže jedno od NAJTOPLIJIH LETA U ISTORIJI! Biće NEPODNOŠLJIVO, čekaju nas dugi TOPLOTNI UDARI!

Očekuje nas toplo leto sa minimalnim brojem padavina
Objavljeno: 08:05h

Dok će leto biti natprosečno toplo, povećana je verovatnoća za manjak padavina u odnosu na prosek, kaže čuveni hrvatski meteorolog Zoran Vakula.

Natprosečna toplina

Najnovije dugoročne prognoze daju prilično veliku verovatnoću natprosečno visoke temperature i to za ceo perion od juna do avgusta ,kao i za svaki od tih meseci, na području Balkana. Ne verujem da bi se ijedan ozbiljan naučnik usudio da toliko unapred najavljuje toplotne talase koji mogu delovati na ljudsko zdravlje. Natprosječno visoka srednja temperatura vazduha – i sezonska i mesečna – može se dogoditi i bez velike vrućine i tzv. toplotnih talasa.

Dok se za leto može gotovo tvrditi da će biti natprosečno toplo, za ukupnu sezonsku količinu padavina može se “sramežljivije” prognozirati da je u većini država Balkana povećana verovatnoća za manjak padavina u odnosu na klimatološki prosek – najavio je Zoran Vakula u svom Meteo kutku.

foto: Beta

Njegova koleginica, meteorološkinja RTL televizije Dunja Mazoko-Drvar upozorava pak na činjenicu da nas čeka dugo, vruće, zagušljivo, sušno, štaviše, nepodnošljivo leto. Prema njenim rečima, južnu Evropu zahvatiće jedno od najtoplijih leta u istoriji, a već pre početka juna toplina će zavladati zapadnim Sredozemljem a potom i našim područjem.

foto: aleksandar jovanović

– Na našem području se, pogotovo u julu i avgustu, očekuje nekoliko toplotnih udara koji bi mogli potrajati duže od nedelju dana. Pritom bi mogli pasti i neki pojedinačni temperaturni rekordi. Uz to ide i manjak kiše, pogotovo na Jadranu – rekla je D. Mazokoo-Drvar dodajući da postoje

neke temperaturne granice iznad kojih su vrućine nepodnošljive. Danju su to na primer 32 stepena, a broj takvih vrućih dana raste. U Zagrebu je, recimo, 2014. leto bilo blago (pet vrućih dana), godinu dana kasnije žestoko (27 vrućih dana), prošle opet blago (šest vrućih dana), dok bi ove godine mogli da očekuju možda i najtoplije leto do sad, slično letu 2012. kada je bio 31 vruć dan, a toplotni udari su trajali i po dve nedelje.

(Espreso.co.rs/Večernji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.