MILANOVIĆ KOMENTARISAO OTVARANJE PREGOVORA BIH O ČLANSTVU U EU: Pazite samo šta JE IMAO DA KAŽE!
Zoran Milanović, Foto: EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

hRVATSKA

MILANOVIĆ KOMENTARISAO OTVARANJE PREGOVORA BIH O ČLANSTVU U EU: Pazite samo šta JE IMAO DA KAŽE!

Pregovori s EU mogli su početi mnogo pre

Objavljeno:

Zoran Milanović, predsednik Republike Hrvatske i kandidat za premijera koalicije Rijeke pravde, oglasio se jutros na Facebooku te komentarisaoo otvaranje pregovora BiH o članstvu u EU.

Njegovu objavu prenosimo u celosti.

"Pregovori s EU mogli su početi mnogo pre"

Pozdravljam otvaranje pregovora s Bosnom i Hercegovinom o članstvu u Evropskoj uniji. Bosna i Hercegovina je nama susedna, prijateljska i, što je posebno važno, država u kojoj žive i pripadnici hrvatskog naroda koji su među prvima krenuli u obranu naše Domovine zajedno s hrvatskim ljudima.

Strateški je i nacionalni interes Hrvatske da BiH danas i sutra bude stabilna i uređena država tri konstitutivna naroda u kojoj će se uvažavati prava Hrvata, država u kojoj će Hrvati ostati živeti i država s kojom ćemo imati granicu koja spaja, a ne deli hrvatski narod. BiH je odavno, kao što već godinama zagovaram, mogla početi pregovore s EU, samo da je bilo iskrenosti i poštenja briselske birokratije. Ali, nije krivac samo Brisel.

Zoran Milanović
Zoran Milanovićfoto: Printscreen/Youtube/ Al Jazeera Balkans

Pregovori EU s BiH mogli su početi mnogo pree da je Hrvatska proteklih godina imala Vladu i premijera s malo političke odvažnosti i državničke mudrosti. No, Hrvatska je za premijera imala - i još kratko će imati - Andreja Plenkovića, političku kukavicu i karijernog kalkulatora, koji se ni u jednom trenutku - a bilo ih je na pretek - nije usudio pisnuti ili, ne daj Bože, zameriti briselskim elitama. Kako ne bi naštetio svojim ličnim karijernim interesima, Plenković je dopuštao da se drugorazredni isluženi političari ponašaju kao kolonizatori BiH i nameću joj propise i zakone koji su gotovo uvek išli na štetu hrvatskog naroda u BiH. Pa sada Hrvati u BiH dočekuju pregovore s EU bez prava da sami biraju svog predstavnika u Predsjedništvo BiH jer do danas nije promenjen onaj najvažniji, izborni zakon.

"Ja svima u Bruxellesu dajem do znanja"

Umesto kao država tri konstitutivna i jednakopravna naroda, BiH sada u pregovore ulazi s obespravljenim Hrvatima i jasnom namerom evropske birokratije - što ni ne skrivaju - da od BiH stvore nekakvu građansku državu u kojoj bi, po njima, prava konstitutivnih naroda samo smetala i još bi ih više zatirali. Za hrvatski narod u BiH, ali i za Hrvatsku, to je neprihvatljivo i opasno.

I dok Plenković i sada u Briselu poslušno ćuti, kao svih ovih godina, ja svima u Briselu odmah dajem do znanja, da sutra ne bi bili zatečeni: Hrvatska je punopravna članica EU i poče će koristiti svoja prava kao što čine sve druge suverene države.

Za početak, kroz nekoliko mjeseci, Hrvatima u BiH vratit će se oteta prava koja im pripadaju. BiH mora ući u EU kao država u kojoj će Hrvati biti konstitutivan i ravnopravan narod koji će sam birati svoje predstavnike u tijelima vlasti, uključujući i člana Predsjedništva BiH.

Jer, Hrvatska će imati državnu, a ne poslušnu vladu!"

Bonus video:

08:59

KADA SAM ČUO DA ĆE HRVATSKA PREDSEDAVATI OVIM SAVEZOM, NISAM VEROVAO! Štrbac o paradoksu: Opet sve lome preko leđa Srba

(Espreso/Index/Prenela T.Š.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.