"NEDELJAMA SE TRESU KOPNO I MORE, SAMO SE NADAM...": Poznati seizmolog o razornom zemljotresu u Crnoj Gori
Foto: Profimedia

region na nogama

"NEDELJAMA SE TRESU KOPNO I MORE, SAMO SE NADAM...": Poznati seizmolog o razornom zemljotresu u Crnoj Gori

Seizmolog Krešimir Kuk za Hrvatski radio je rekao kako je izračunata magnituda bila 5,4, ali kako ovo nije prvi potres te serije

Objavljeno:

U ranim jutarnjim satima, u 4 sata i 6 minuta, Crnu Goru je pogodio jak potres, koji se osetio širom Srbije, Hrvatske, i BiH.

Seizmolog Krešimir Kuk za Hrvatski radio je rekao kako je izračunata magnituda bila 5,4, ali kako ovo nije prvi potres te serije.

"Poslednjih nedelja na tom području je bila izražena seizmička aktivnost. Već duže, čak zadnjih nedelja je velika aktivnost na području južnog priobalja, kako ispod mora, tako i na kopnenom delu. Većina ovih potresa dogodili su se na kopnu, ali govorimo o epicentralnom području koje se definitivno aktiviralo velikom jačinom", rekao je Kuk.

Nedugo nakon prvog podrhtavanja tla dogodio se još jedan, nešto slabiji potres, magnitude 3,4 stepena sa epicentrom nedaleko od prvog. Usledila je potom serija od najmanje 30 potresa. Zemljotresi su registrovani i na području Crne Gore, ali i BiH.

Oba potresa dogodila su se na području opštine Nikšić, u selu Donje Čarađe, a najbliži grad epicentru je Gacko, gde je zabeležena i materijalna šteta.

"Građani na jugu su trenutno u jednoj seriji potresa od kojih je današnji potres bio najjači. Treba biti na oprezu, pratiti šta će se dalje događati, ali nadamo se da je ovo najjači potres ove serije", rekao je Kuk za HRT.

Bonus video:

01:50

RAZORNI ZEMLJOTRES U KINI, IMA MRTVIH: Spasioci tragaju za zarobljenima ispod ruševina

(Espreso/ Telegraf/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.