BIVŠE ODMARALIŠTE ZA VOJNU ELITU JNA NA JADRANU DANAS BUDI JEZU U KOSTIMA: Sam TITO je ovde imao VILU, a sada...
Devojka u Kuparima, Foto: Printscreen/ Youtube/ We Are Adventure Riders

POGLEDAJTE

BIVŠE ODMARALIŠTE ZA VOJNU ELITU JNA NA JADRANU DANAS BUDI JEZU U KOSTIMA: Sam TITO je ovde imao VILU, a sada...

U drugoj polovini 20. veka Kupari postaju vojno odmaralište namenjeno časnicima JNA i njihovim porodicama, te državnicima bivše Jugoslavije

Objavljeno:

U drugoj polovini 20. veka Kupari postaju vojno odmaralište namenjeno časnicima JNA i njihovim porodicama, kao i državnicima bivše Jugoslavije. Gradi se impresivni hotelsko-turistički kompleks pod upravom JNA s neverovatnim pogledom na more i okolinu.

Otkad je Džejms Donaldson, poznatiji pod nadimkom MrBeast, objavio na svom kanalu na YouTubeu video pod imenom „Preživeo sam 7 dana u napuštenom gradu“, ne prestaje da se priča o Kuparima.

Ovo nekadašnje odmaralište vojne elite Jugoslovenske narodne armije u opštini Župa dubrovačka, u kojem je najpoznatiji youtuber današnjice snimao s prijateljima, nije napušteno – samo tako izgleda u zimskim mesecima.

Prema popisu stanovnika iz 2021. godine, u Kuparima živi 950 stanovnika. U letnjim mesecima mesto oživi, a mnogi dođu da se kupaju na peščano-šljunkovitoj plaži u uvali koja oduzima dah.

Nekadašnja ciglana u Kuparima

Kupari su smešteni na padini brežuljka u uvali Župskog zaliva u Dubrovačko-neretvanskoj županiji desetak kilometara od centra Dubrovnika.

Naselje je dobilo ime prema latinskom nazivu za ciglare – cuparii. Proizvodnja opeke i crepa na ovom području datira još iz ranog srednjeg veka, a neko vreme Kupari su se nazivali i Criepi.

Proizvodnja opeke i crepa tokom decenija je jačala i razvijala se, a njena važnost bila je posebno izražena nakon velikog zemljotresa iz 1667. godine kada je moralo mnogo toga razrušenog da se popravi i iznova gradi u Dubrovniku i okolinii.

Početkom 20. veka Kupari su počeli da se transformišu u sjajnu destinaciju letnjeg, ali i zimskog turizma.

Prepoznavši njegov potencijal, preduzetnici iz Čehoslovačke grade prvi hotel 1920. godine, nakon čega je sledilo uređivanje plaža, parkova i šetališta, gradnja sportskih terena i objekata za odmor i rekreaciju.

Napušteni i razrušeni hoteli

U drugoj polovini 20. veka Kupari postaju vojno odmaralište namenjeno časnicima JNA i njihovim porodicama, te državnicima bivše Jugoslavije. Gradi se impresivni hotelsko-turistički kompleks pod upravom JNA s neverovatnim pogledom na more i okolinu.

Čak je i jugoslovenski predsednik Josip Broz Tito ovde imao vilu, u kojoj je ugošćavao brojne svetske državnike i dostojanstvenike.

Josip Broz Tito
Josip Broz Titofoto: Profimedia

Hoteli Mladost, Grand, Goričina1 i Goričina2, Pelegrin, Kupari i Galeb u uvali Kupari na vrhuncu svoje popularnosti mogli su da prime oko 2000 gostiju. Tokom Domovinskog rata doživeli su ogromnu devastaciju – uništeni su, opljačkani i razrušeni, piše Pun kufer.

Zbog nerešenih imovinskopravnih odnosa napušteni su već duže od dve decenije, a šta je MrBeast radio u Kuparima ove zime, pogledajte u videu koji gledaju ljudi iz celog sveta.

Bonus video:

00:47

RATOVAO ZA KRALJICU ELIZABETU PA POBEDIO MILOŠEVIĆA?! Ispovest Kapetana Dragana za Kurir TV! JNA je pala na oba ispita!

(Espreso/ Punkufer.hr/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.