HOĆE LI HRVATI UVESTI OBAVEZNI VOJNI ROK? Evo koliko bi TRAJAO i kada bi počela PRIMENA... ovo su SVI DETALJI
Hrvatska vojska, Foto: Profimedija

PITAJU SE, PITAJU ...

HOĆE LI HRVATI UVESTI OBAVEZNI VOJNI ROK? Evo koliko bi TRAJAO i kada bi počela PRIMENA... ovo su SVI DETALJI

Za sada je samo reč o predlogu MORH-a i Glavnog štaba koji tek trebaju usvojiti vlada i Hrvatski sabor

Objavljeno:

Za obučavanje mladih regruta u sklopu novog obaveznog vojnog roka koji namerava uvesti vlada HDZ-a i Andreja Plenkovića odabrana su četiri velika obučna centra - kasarne u Požegi, Sinju, Puli i Bjelovaru, a za još dva rade se procene. Regrute obučavaće 650 vojnih instruktora, piše Jutarnji list.

Ministarstvo obrane i Glavni štab Oružanih snaga odabrali su model vojnog obučavanja mladih Hrvata. Ni dva meseca nisu prošla od dana kada je premijer Plenković na pitanje o uvođenju obaveznog vojnog roka rekao da to ne dolazi u obzir, do predloga Glavnog štaba da se, kako saznaje Jutarnji list, uvede tromesečno obvezno Temeljno vojno osposobljavanje.

To je službeni naziv iako će ga kolokvijalno gotovo svi zvati obvezni vojni rok. Prema rečima sagovornika Jutarnjeg lista, vojno osposobljavanje bilo bi obvezno za sve mladiće kada napune 18 godina, a žene bi mogle učestvovati dobrovoljno.

Hrvatska vojska
Hrvatska vojska foto: AP / Miso Lisanin

Detalji novog vojnog roka

Za sada je samo reč o predlogu MORH-a i Glavnog štaba koji tek trebaju usvojiti vlada i Hrvatski sabor. Kako se saznaje, u vojnim krugovima smatraju da su tri meseca sasvim dovoljna za vojnu obuku tokom koje bi naglasak bio na fizičkoj pripremi polaznika, kao i svladavanju temeljenih vojnih veština.

Po završetku regrut bi trebao da bude obučen za strelca, odnosno proći osnove baratanja pešačkim naoružanjem, kao i da bude fizički pripremljen. Prema procenama, godišnje bi na raspolaganju trebalo biti oko 17.000 mladića, a očekuje se da bi barem njih 15.000 moglo završiti vojno osposobljavanje, dok bi preostali završili na civilnom služenju vojnog roka zbog prigovora savesti ili bi bili proglašeni zdravstveno nesposobnim za vojnu službu.

Sagovornici Jutarnjeg tvrde da tromesečna vojna obuka neće uticati na redovno pohađanje fakultetske nastave. Podseća se da je vojni rok suspendovan 2008. godine, a očekuje se da će se vratiti iduće godine.

Bonus video:

03:22

NE TREBA DA SE PLAŠITE! NIJE VOJSKA BAUK! Veselin Šljivančanin za KURIR o PREDNOSTIMA SLUŽENJA VOJNOG ROKA: Svi su PREZADOVOLJNI

(Espreso/ Mondo/ M.Š./ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.