ČIJI JE "JADRAN"? Crna Gora i Hrvatska se KOŠKAJU oko posedovanja, obe države ZAHTEVAJU VLASNIŠTVO!
Brod, ilustracija, Foto: ABACA / Abaca Press / Profimedia

svađa

ČIJI JE "JADRAN"? Crna Gora i Hrvatska se KOŠKAJU oko posedovanja, obe države ZAHTEVAJU VLASNIŠTVO!

Hrvatska i Crna Gora vode raspravu oko posedovanja broda "Jadran"

Objavljeno:

Crnogorski ministar odbrane Dragan Krapović poručio je hrvatskom kolegi Ivanu Anušiću da Hrvatska ne može ucenjivati Crnu Goru potezanjem pitanja vlasništva nad brodom "Jadran" samo zato jer je članica Evropske unije.

Školski brod "Jadran" vlasništvo nekadašnje jugoslovenske ratne mornarice još od daleke 1933. godine kad je jedrenjak sagrađen u Hamburgu, jedno je od nerešenih pitanja sukcesije bivše SFRJ. Od 1991. godine nalazi se u Crnoj Gori, a pravo na vlasništvo polažu i Hrvatska i Crna Gora.

Crnogorski ministar odbrane Dragan Krapović poručio je hrvatskom kolegi Ivanu Anušiću da Hrvatska ne može ucenjivati Crnu Goru oko pitanja vlasništva nad brodom "Jadran" samo zato jer je članica Evropske unije.

Dragan Krapović
Dragan Krapovićfoto: Printscreen

Skandal i faulovi

Ova reakcija crnogorskog ministra odbrane stigla je pošto je hrvatski ministar odbrane Anušić u subotu, 13. januara, tokom boravka u Crnoj Gori povodom Dana hrvatskog naroda, otkazao susret s Krapovićem zbog njegovih stavova o brodu "Jadran".

Najnovija dešavanja u vezi sa brodom “Jadran” su skandal sa dosta faulova sa više strana, ocenio je predsednik Demosa i biši ministar inostranih poslova Miodrag Lekić, a prenose crnogorske "Vijesti".

Prvi problem je protokolarnog karaktera, kaže Lekić, kako je zakazana poseta, sa kojim planiranim sadržajem, kojim mestom održavanja i na osnovu kojih kriterijuma.

Zašto je otkazana poseta hrvatskog ministra odbrane

"Ne u glavnom gradu, što je opšta praksa. Da li je sve išlo bez toga, sa početnim improvizacijama... pa su zatim počela i ‘iznenađenja’, ljutnje, izjave, napetosti... sve do neozbiljnosti u porukama”, komentarisao je Lekić otkazivanje sastanka između hrvatskog i crnogorskog ministra odbrane u subotu u Tivtu.

Crnogorski ministar Krapović je u izjavi za portal RTCG rekao: "Ako kolega Anušić misli da može ucenjivati Crnu Goru samo zato što je Hrvatska članica EU, onda je napravio pogrešnu procenu. Ja ću se kao ministar isključivo ponašati u skladu s interesima Crne Gore, a njegove napade razumem kao potvrdu ispravnosti politike Crne Gore koju sprovodim kao ministar."

On je ranije rekao da smatra da je Anušić politizovao priču oko vlasništva nad brodom "Jadran" zbog toga što se Hrvatska nalazi u izbornoj godini.

Crnogorski ministar dodaje i da shodno potpisanim sporazumima posle raspada Jugoslavije Hrvatska nema pravo da traži školski brod "Jadran".

Crnogorsko i hrvatsko gledište se apsolutno razilaze

Anušić je s druge strane, objasnio da je Krapović svojim izjavama jasno dao do znanja da su njegovi stavovi potpuno na suprotnoj strani od onih koje on, i kao potpredsednik vlade Hrvatske i ministar odbrane, zastupa. "Ti stavovi koji su izrečeni nama su apsolutno neprihvatljivi", poručio je Anušić u izjavi za RTCG.

Treba podsetiti da spor između Hrvatske i Crne Gore traje već decenijama, zapravo od 1991. godine kada je školski brod "Jadran" iz Splita doplovio u Tivat na remont i zbog ratova i raspada Jugoslavije tu i ostao.

Ivan Anušić
Ivan Anušićfoto: Printscreen/Youtube/ N1

Hrvatski šef diplomatije Gordan Grlić Radman već je govorio da će se, u slučaju da se Crna Gora i Hrvatska bilateralno ne dogovore oko pitanja vlasništva nad brodom "Jadran", ići na međunarodnu arbitražu.

Jedrenjak "Jadran" sagrađen je 1933. godine u Hamburgu za potrebe nekadašnje jugoslovenske ratne mornarice. Brod je napušten 1941. godine. Uzeli su ga Italijani i promenili mu ime u "Marko Polo". Posle rata, vraćen je Jugoslaviji.

Hosovci zapretili da će doći po brod

Nekoliko pripadnika Devete bojne Hrvatskih odbrambenih snaga (HOS) prisustvovalo je prošle sedmice izložbi o školskom brodu “Jadran” u Splitu, a snimljena je i video-poruka za Crnu Goru.

Vratite nam naš školski brod ‘Jadran’ koji ste uzeli iz Splita, jer ćemo doći po njega u Crnu Goru”, poručio je jedan od pripadnika HOS-a, pri čemu su ga ostali podržali, prenose crnogorske "Vijesti".

Bonus video:

08:59

KADA SAM ČUO DA ĆE HRVATSKA PREDSEDAVATI OVIM SAVEZOM, NISAM VEROVAO! Štrbac o paradoksu: Opet sve lome preko leđa Srba

(Espreso/ RTS/ HRT/ RTCG/ VIJESTI/ Prenela V.A)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.