"NIKAKO NIJE DOBRO": Stručnjaci UPOZORILI na ŠTETNOST PLASTIKE koja je GORELA u Osijeku!
Foto: Printskrin: Facebook/civilna-zastita.gov.hr

zabrinutost među stručnjacima

"NIKAKO NIJE DOBRO": Stručnjaci UPOZORILI na ŠTETNOST PLASTIKE koja je GORELA u Osijeku!

Formaldehid, benzen i stiren poznati su kancerogeni, a svi ostali pripadaju u red toksičnih gasova koji mogu da uzroku iritaciju očiju i disajnih puteva i da izazovu alergijske reakcije

Objavljeno:

Požar u pogonu firme "Drava international" u Osijeku sve je veći razlog za zabrinutost među stručnjacima i naučnicima zbog štetnih materija koje se oslobađaju gorenjem plastike.

Vatra je srećom lokalizovana, ali Dr Zvonimir Katančić i dr Marin Kovačić, docenti na Fakultetu hemijskog inženjerstva i tehnologije u Zagrebu, za Jutarnji list su pojasnili koja vrsta plastike gori i koliko su posledice opasne.

- Videli smo vest o velikom požaru u "Dravi" i ono što se vidi iz fotografija nikako nije dobro. Firma "Drava international" primarno se bavi reciklažom poli(etilen-tereftalat) (PET) polimera. Koliko smo upoznati iz poseta fabrici pre šest godina, u manjem obimu rade i reciklažu polietilena (PE) i polipropilena (PP), a ne znamo jesu li još neke vrste plastike počeli da recikliraju u međuvremenu. Na fotografijama se vidi puno crnog, gustog dima, što nije karakteristično za PE i PP, pa verovatno gori samo balirani PET - pojasnio je d. Zvonimir Katančić.

PET je materijal koji se koristi za izradu boca za piće kao što su voda, sokovi, pivo itd.

- Njegovim nekontrolisanim izgaranjem poput ovoga mogu nastati raznovrsni štetni spojevi s obzirom na to da je reč o aromatskom polimeru, odnosno polimeru koji u svom kosturu sadrži benzensko jezgro. Gust crni dim koji se razvija ukazuje pre svega na nepotpuno sagorevanje plastike, što može upućivati na visoku koncentraciju nepotpuno izgorelih složenih ugljovodonika u dimu, uz uglen-dioksid i ugljen-monoksid.

Požar u Osijeku
Požar u Osijekufoto: PrintScreen/ YouTube/

Uzevši u obzir prirodu PET-a, te materije mogu biti aromatske naravi, među kojima su mnogi štetni gasovi poput acetaldehida, metana, etilena, formaldehida, toluena, benzena, stirena, ksilena, etilbenzena, fenola, bifenila itd. Formaldehid, benzen i stiren poznati su kancerogeni, a svi ostali pripadaju u red toksičnih gasova koji mogu da uzroku iritaciju očiju i disajnih puteva i da izazovu alergijske reakcije. Takav dim je, najverovatnije, smesa brojnih, potencijalno opasnih materija za ljudsko zdravlje i okolinu, stoga udisanje vazduha onečišćenog takvim dimom nikako nije preporučljivo - rekao je dr Marin Kovačić.

Sagovornici ističu da je upravo zbog ovakvog nekontroliranog izgaranja spaljivanje plastike veoma štetno i zabranjeno.

- Moderne spalionice energane, u kojima se energetski zbrinjava nereciklabilan plastični otpad, rade na visokim temperaturama, iznad 850 Celzijevih stepeni, uz strogo regulisanu količinu kiseonika ite pritom dolazi do potpunog izgaranja gore navedenih produkata u ugljen-dioksid i vodu - istakao je dr Zvonimir Katančić.

Bonus video:

01:25

20 VATROGSACA I 7 VATROGASNIH VOZILA PROTIV POBESNELE VATRE: Požar gutao zgradu u Kragujevcu, Kurir O JEDINOJ SREĆNOJ OKOLNOSTI

(Espreso / Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.