HRVATI PONOVO NAJGORI U EVROPSKOJ UNIJI: Ova statistika ih BAŠ POKOSILA! Pitanje je da li su i Srbe PREŠIŠALI
Zagreb, Foto: Profimedia

statistika

HRVATI PONOVO NAJGORI U EVROPSKOJ UNIJI: Ova statistika ih BAŠ POKOSILA! Pitanje je da li su i Srbe PREŠIŠALI

Statistika pokazuje da čak 78 posto mladih ljudi u Hrvatskoj živi sa roditeljima

Objavljeno:

Hrvatska se ponovno našla na samom vrhu lestvice zemalja Evropske unije kad je reč o prosečnoj dobi u kojoj se deca osamostaljuju i napuštaju roditeljski dom, piše Jutarnji list.

Prema najnovijim podacima Eurostata, muškarci iz Hrvatske prosečno su prošle godine odlazili od roditelja tek s 34.7 godina, a žene s 32 godine.

U Hrvatskoj čak 78 posto mladih od 18 do 34 godine živi s roditeljima, dok je u Švedskoj takvih 12.5 posto.

"Južne države tradicionalno održavaju bitno jače porodične veze od onih na severu i kulturološki je prihvatljivije ostati s roditeljima duže, jednako kao što se od dece očekuje visoki stepen brige o starijim roditeljima. Osim kulturoloških, tu su i ekonomski razlozi jer se u Hrvatskoj objektivno teško osamostaliti zbog velike skupoće stanova u odnosu na prosečne plate te nepostojanja učinkovite i širokodostupne stambene politike", ističe dr Ivan Čipin s Katedre za demografiju zagrebačkog Ekonomskog fakulteta.

Zagreb
Zagrebfoto: Privatna arhiva

Deo analitičara ipak s određenom sumnjom gleda na ove podatke te ističe kako Eurostat nije predočio jasnu metodologiju dolaska do ovih podataka.

Uvereni su kako Eurostat u decu koja žive s roditeljima ubraja i "djecu" koja su već zasnovala svoje porodice i koji žive s roditeljima u istoj kući, iako ne nužno i u istom domaćinstvu. U Hrvatskoj, posebno u seoskim sredinama, uobičajeno je da u prizemlju žive roditelji, na prvom spratu jedno, a na drugom drugo dete sa svojim porodicama.

Split
Splitfoto: Profimedia

Ako Eurostat i njih računa kao "decu koja se nisu osamostalila", onda tako visoka dob osamostaljenja od roditelja za muškarce - gotovo 35 godina i gotovo 2.5 godina više od drugoplasiranih Bugarske i Slovačke - mnogo više ima smisla, piše Jutarnji.

Evo u kom su odnosu, prema prošlogodišnjoj statistici bili Srbi i Hrvati.

Bonus video:

02:38

ZAŠTO SRBIJA IMA SKORO MILION NEŽENJA? Ovo su najčešći razlozi milenijalaca, a evo šta pokazuje ZVANIČNA STATISTIKA ZA 21. VEK

(Espreso/ Index.hr/ Jutarnji list)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.