ANTE SEDAM GODINA NIJE DOLAZIO NA POSAO, A ONDA JE USLEDIO ŠOK: Firma mu sada traži PAPRENU ODŠTETU
Radnik, Foto: Csaba Deli / Panthermedia / Profimedia

radničke muke

ANTE SEDAM GODINA NIJE DOLAZIO NA POSAO, A ONDA JE USLEDIO ŠOK: Firma mu sada traži PAPRENU ODŠTETU

Muškarac sedam godina nije odlazio na posao u Zagrebu i mora da plati 137.000 evra odštete.

Objavljeno:

Ante je bio zaposlen kao majstor u dečijem domu koji se nalazi na području Zagreba. Međutim, odlučio je da sedam godina ne dolazi na posao i sad mora poslodavcu da plati 137.000 evra odštete.

Sve je krenulo kad su iz doma tražili Anti da promeni svoje poslovno ponašanje jer nisu bili zadovoljni njegovim radom. Više puta su ga na to upozoravali. Međutim, majstor nije ispravio svoje ponašanje u poslu već je tužio ustanovu tvrdeći da ga maltretiraju i diskriminišu.

Tužio ih je u novembru 2012. godine i prestao je da dolazi na posao. Poslodavac mu je sedam godina isplaćivao platu, sve do decembra 2019.

"Dečji dom mu je za vreme prekida rada, pošto je to zakonska obaveza, redovno isplaćivao zaradu u iznosu na koji bi imao pravo da je radio. U tom periodu, na ime bruto plate, poklona zaposlenima i jubilarnih nagrada, Dom je Antu isplatio ukupno 897.705,03 kune (oko 120.000 evra)“, navodi se u presudi.

Na kraju, Ante nije uspeo da dokaže da ga je poslodavac maltretirao na osnovu pola, diskriminisao, omalovažavao, potcenjivao njegov rad i povredio mu pravo na dostojanstvo na različite načine navedene u predmetnoj tužbi. Drugostepenu i pravosnažnu presudu kojom je odbijena tužba Ante je dobio krajem oktobra 2019. godine, a na posao se samoinicijativno pojavio početkom decembra iste godine. Ali dom mu je odmah uručio otkaz jer sedam godina nije dolazio na posao.

Ante je, pak, odmah protiv njih podneo tužbu tvrdeći da je otkaz nezakonit i tražio da bude vraćen na posao. Postupak je u toku i još nije doneta presuda. Pošto Ante nije želio da vrati plate koje je primao za tih sedam godina, dom je protiv njega podneo tužbu.

Sudija je nedavno odlučio da Ante svom bivšem poslodavcu mora da isplati više od milion kuna, odnosno oko 137.000 evra: 119.000 evra bruto plate plus 18.400 evra naknade troškova. Na to još idu i zakonske zatezne kamate koje teku od početka 2020. godine. Presuda je nepravosnažna i muškarac se na nju može žaliti. Izgubi li, ukupna odšteta mogla bi dostići i 150.000 evra.

Bonus video:

01:26

Radnik pao sa skele u Zahumskoj

(Espreso/Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.