Sanader osuđen na četiri i po godine zatvora u slučaju Planinska!
Foto: Beta

sud odlučio

Sanader osuđen na četiri i po godine zatvora u slučaju Planinska!

Osim Sanadera, krivima su proglašeni i Stjepan Fiolić i Mladen Mlinarević i dve pravne osobe - Mesnice Fiolić i Centar za reprodukciju u stočarstvu
Objavljeno:

Bivši premijer Ivo Sanader u petak je, nakon četiri godine suđenja, nepravomoćno osuđen na 4 i po godine zatvora zbog optužbi da je primio 17 miliona kuna 'provizije' nakon što je Ministarstvo regionalnog razvoja, na čijem je čelu bio Petar Čobanković, 2009. kupilo zgradu u Planinskoj ulici od kompanije bivšeg HDZ saborskog zastupnika i vlasnika mesnica Stjepana Fiolića.

Kako je osuđen na kaznu manju od pet godina Sanader neće u zatvor dok presuda ne postane punopravna.

Nova pravila od danas: Ako planirate u Hrvatsku, morate da ispunite ova tri uslova!

Iako je na sudu priznao da je Sanaderu u njegov dom u Kozarčevoj ulici nakon prodaje zgrade doneo deset miliona kuna i milion evra mita u "kutiji za viršle" Fiolić je osuđen na godinu dana zatvora koje može zameniti društveno korisnim radom.

Ista kazna dosuđena je i vlasniku kompanije Inženjerski biro Mladenu Mlinareviću, čija jekompanija preuveličala vrednost zgrade u Planijskoj ulici pre nego što ju je od Fiolića kupilo Čobankovićevo ministarstvo.

foto: Beta

Bivši premijer od početka je odbacivao optužbe koje je Uskok, među ostalim, temeljio i na priznanju Petra Čobankovića koji je nakon nagodbe s tužilaštvom osuđen na godinu dana zatvora.

Ipak, umesto zatvora Čobanković je kaznu odslužio društveno korisnim radom u Caritasovoj pučkoj kuhinji.

Zbog štete u 'slučaju Planinska' državno odvetništvo je pred sudom u Vukovaru pokrenulo postupak u kojem od Čobankovića potražuje gotovo 38 miliona kuna. To suđenje je obustavljeno do kraja zagrebačkog suđenja za 'Planinsku', ali sud je ipak blokirao Čobankovićevu imovinu kako bi osigurao potraživanje.

foto: Beta

Na poslednjem ročištu Sanader je ponovio da u aprilu 2009. nije bio na zatvorenom delu Vladine sednice na kojem je usvojena odluka o kupovini zgrade u Planinskoj ulici, a pretpostavlja da je tu tačku u dnevni red, na Čobankovićev predlog, uvrstila njegova zamenica Jadranka Kosor. Kazao je i da se Čobanković s Uskokom dogovorio da ga tereti u zamenu za blagu kaznu.

Do današnje nepravomoćne presude Sanader koji je suočen s nizom uglavnom korupcijskih optužnica nije imao ni jednu pravomoćnu ili nepravomoćnu presudu jer je Ustavni sud na leto 2015. ukinuo presudu zbog ratnog profiterstva u "slučaju Hypo" te primanja mita od mađarskog Mola i ceo slučaj vratio na ponovno suđenje zagrebačkom Županijskom sudu. Vrhovni sud potom je ukinuo i nepravomoćnu presudu te naložio novo suđenje u slučaju Fimi media, u kojoj je zbog korupcije ranije osuđena i Sanaderova bivša stranka HDZ.

foto: Beta

Odluka Ustavnog suda bila je i temelj za Sanaderovo puštanje iz Remetinca 25. novembra 2015. i ukidanje svih mera opreza. Do tada je u istražnom zatvoru bez prestanka bio od novembra 2012. kada mu je izrečena prva, naknadno ukinuta presuda u slučajevima Hypo i Ina-MOL. Pre toga Sanader je zbog bega krajem 2010. bio pritvoren u Austriji te je nakon izručenja u julu 2011. bio u Remetincu do decembra iste godine kada se, do prve presude, branio sa slobode uz kauciju od 12,4 milijuna kuna.

(Espreso.co.rs / Hina)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.