NA OVOM HRVATSKOM OSTRVU ŽIVI SAMO JEDNA ŽENA: Tu je 80 GODINA, ne planira da ode! Kad čujete RAZLOG, razumećete
Ostrvo, Foto: Nataliya Hora / Panthermedia / Profimedia

magično

NA OVOM HRVATSKOM OSTRVU ŽIVI SAMO JEDNA ŽENA: Tu je 80 GODINA, ne planira da ode! Kad čujete RAZLOG, razumećete

Na ovom hrvatskom ostrvu živi samo jedna osoba

Objavljeno: 11:30h

U Malostonskom zalivu u Hrvatskoj nalazi se Ostrvo života koje se prostire na samo 0,011 kvadratnih kilometra i pripada opštini Ston.

Zbog povoljnih uslova, Malostonski zaliv je od davnina bio savršeno mesto za uzgoj školjki. Ostrvo života, koje meštani zovu i Govan ili Govanj, nalazi se u južnoj Dalmaciji između poluostrva Kleka i Pelješca. Prekriveno je mediteranskom vegetacijom, uglavnom alepskim borom, maslinama i makijom.

Tokom godina na njemu je izgrađeno 11 objekata koji su korišćeni za privatne i javne potrebe. Na ostrvu se nekada nalazilo skladište za brodove, odmaralište za decu, a pojedini objekti prilagođeni su istraživačkom i naučnom radu Instituta za istraživanje mora iz Splita.

U poslednjih sto godina ostrvo je promenilo nekoliko vlasnika – pripadalo je porodici Bandur iz Malog Stona, a tridesetih godina prošlog veka kupio ga je bogati bankar i brodovlasnik Božo Banac iz Dubrovnika, koji je sagradio kuću na njemu za sebe i svoje goste. Posle Drugog svetskog rata prešao je u vlasništvo države, odnosno opštine Ston.

Na njemu danas živi samo jedna osoba – Prospera Pavić – koja je na ostrvu provela više od 80 godina. I ne planira da ga napusti. Uživa u miru i tišini, prelepom pogledu na zadivljujuću okolinu i povremenim posetama porodice sa kopna, prenosi punkufer.hr.

Bonus video:

00:27

ZA OVO OSTRVO U SRCU BEOGRADA POSTOJI NEVEROVATNA LEGENDA! Pokušavali su da ga uklone na sve načine, pa shvatili da je NEUNIŠTIVO

(Espreso/ MONDO/ Punkufer.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.