"ISKRENO, TO JE JAKO TUŽNO": Hrvati priznali koliku PLATU imaju, jedva sklapaju KRAJ S KRAJEM, svi se pitaju JEDNO!
Zagreb, Foto: Profimedia

TUGA BOŽIJA

"ISKRENO, TO JE JAKO TUŽNO": Hrvati priznali koliku PLATU imaju, jedva sklapaju KRAJ S KRAJEM, svi se pitaju JEDNO!

Ako su ti finansije toliki problem, preseli se u neku od zapadnih zemalja...

Objavljeno:

Da mnogi teško žive u Hrvatskoj i nije neka novost, a često na forumima i pričaju o tome pa je tako jedan muškarac tražio savet na Reditu za dodatne poslove kako bi mogao preživeti:

"Zanima me ako ima takvih, a siguran sam da ima...čime se dodatno bavite kako biste poduprli sebe i svoju porodicu? Radim neko normalno radno vreme pon-pet, 8-16h i plata mi je nešto ispod 1000 evra i imam osećaj da ne mogu apsolutno ništa sebi da priuštim. Tresem se kada idem jednom u par meseci u šoping za novu odeću/obuću, mada ne kupujem markirano i tu uvek pokušavam što bolje da prođem."

Mnogi rade dva posla

Odgovorili su mu mnogi koji takođe rade dva posla kako bi preživeli: "Već pet godina radim dva posla, otprilike 230 radnih sati mesečno sveukupno. Bez drugog posla ne bih mogao da preživim, pogotovo zadnjih godinu i po. Na glavnom poslu imam 6500 platu, a na drugom mi je 60 kuna satnica."

"Otkad radim - oduvek radim nešto 'sa strane'. Od građevine, ugostiteljstva, poslova u turizmu, čišćenja do košenja trave i održavanje baštenskih parcela. Praktično sve što se plaća u kešu i odmah. Zadnjih godina sam više na baušteli i održavanju nego u ugostiteljstvu jer je u ugostiteljstvu i dalje puno posla za praktično nikakve pare, a na baušteli se nakon dugo vremena sad i mogu zaraditi neki veći novac. Tebi se divim što uspeš da sastaviš mesec sa takvom platom, ja jedva mogu sa dve plate. Kako uspevaš u tome", pitao ga je jedan muškarac, a on mu je odgovorio: "Živim baš izričito skromno, imam režije, mesečne troškove automobila, itd. Izlazim napolje i idem na kafe, ali pazim da ne potrošim previše i to me iskreno nekad jako živcira. Hreo bih barem jednom ući u prodavnici, a da ne moram gledati apsolutno sve cene pre nego odlučim nešto uzeti. To me baš guši."

"Sviram bas gitaru po svadbama/rođendanima/krštenjima i tako dupliram platu magistra strojarstva (ni 1000 evra). Znači mesečno sam (kad je dobar mesec) na 1500 do 2000 evra. Iskreno, to je jako tužno", napisao mu je jedan Dalmatinac.

Hrvati jedva žive

I drugi su se požalili na teško stanje: "Plata mi je 800 eura. 8 do 16 sati sam s bolesnom majkom kod kuće (hvala Bogu, stan se otplatio) i sad kad sam si našao lepšu polovinu, moram kombinovati da se provedemo ni sam ne znam kako. Dođe mi da krenem okretati belo. Ne vidim izlaz iz ovog, osim ako ne krenem raditi još jedan posao."

"Konobarim. Ja sam pravnica, ali daleko jaču lovu tučem u restoranu. Od prava ne bih živela definitivno, mislim živela bih da se ustručavam svaku kunu potrošiti, a to mi se stvarno ne da. Problem konobarisanja je taj da dok nemaš iskustva,, ne možeš birati i radićeš na svakakvim mestima. Ja sam celi faks paralelno radila i dok nisam ispolirala 'zanat', radila sam u svakakvim psihijatrijama. Sad možeš sam određivati uslove kad ćeš i koliko raditi. Ovde je doduše bitan faktor da si na moru ili u Zagrebu", napisala mu je jedna pravnica.

Konobar, Kafić, Kafa, Usluga
foto: Profimedia

Odselili iz Hrvatske

Ostali su se zbog teške finansijske situacije odselili iz države: "Meni i mužu (s jednim detetom) je tako bilo dok nismo otišli iz Hrvatske. Platiš režije i stan i nemaš ništa, to je to. Od dve plate i rada u dve smene ne bi imali ni vikend ili koji porodični dan svi zajedno mesecima. Užas živi. Koliko god mi fali Hrvatska, ne bih se nikad više vratila u taj osećaj bede i neimaštine. Uzalud divna priroda, more i sunce, kad ne možeš uživati u tome nego samo brojiš lovu i računaš koliko malo imaš. Ovako fino dođemo sretni na godišnji, ali još sretniji odemo."

"Svaka čast ljudima koji prežive s platom ispod 1000 evra, to je nova disciplina. Radio sam u Hrvatskoj u državnoj firmi u Zagrebu tri godine, plata mi je bila 1100 evra, ali sam dao otkaz i otišao u Austriju. U godinu dana sam vratio 20.000 evra kredita, imam platu 3300 eura. 9 dana radim u Austriji, a 5 sam kod kuće. Dok sam u Austriji, sve mi je plaćeno, od smeštaja do prevoza. Učite jezik i bežite van. Plus, u Austriji imate 14 plata, ako vam je neto 2000 evra, 30.05 i 30.11. dobijete duplo, znači 4000 evra. Neko tolike kredite diže u Hrvatskoj", poručio mu je drugi.

Ako su ti finansije toliki problem, preseli se u neku od zapadnih zemalja. Naši ljudi koji odu tamo imaju sto i jednu zamerku na te zemlje, ali to se uglavnom odnosi na društveni život i njihovu reintegraciju u novo društvo. Retko ko se žali na finansije, pogotovo ako su negde duže od dve godine.

Austrija
Austrija foto: Profimedia

Saveti zlata vredni

Neki su mu dali savete: "Za početak, napravi tabelu troškova, jedan-dva meseca popiši sve na što trošiš pare pa možda skapiraš gde bi mogao malo stisnuti, kao npr. kafe i piće, pa si priuštiš nešto važnije. Dok to radiš, razmisli koje veštine imaš i koji drugi poslovi zahtevaju te vještine. Probaj naći ponude za te poslove koje plaćaju nešto više, oko 1100 evra. Ako nemaš nekih veština ili te veštine koje imaš nisu dobro plaćene, počni da učiš novu veštinu u slobodno vreme. Nikad nije bilo lakše nego danas prebaciti se u drugu profesiju. Imaš online kurseva koliko hoćeš za manje-više sve. Svaki dan uči 2h i kroz godinu dana počneš tražiti pozicije za novu profesiju."

"50 posto stanovništva u RH ima platu ispod 1000 evra. Uglavnom se odsele u inostranstvo ili rade dodatan posao neprijavljeno. Popravljaju automobile, postavljaju pločice, itd. Eh, sad, sigurno nešto znaš raditi ili imaš neki talent koji možeš unovčiti, davati instrukcije, peći kolače, itd.", napisao mu je drugi muškarac, a složio se i treći: "1000 evra je malo. Ako nisi oženjen, to je sretna okolnost. Ako nemaš dece, još sretnija. Pa dolazimo do paradoksa i jada. Možeš živeti okej ako nemaš slučajno ženu i decu, onda si nagrabusio. Tužno, zar ne? Moj ti je savet da vidiš možeš li nešto (i koliko) zaraditi uz dodatne poslove tipa Wolt ili Uber, ali definitivno gledaj imaš li šanse da promeniš posao. Isti posao, druga firma, meni je tako neto plata skočila sa 1200 evra na 1600."

"Raspitivao sam se u zadnje vreme oko čišćenja stanova. U Zagrebu su cifre 10 evra po satu na ruke ako tražiš preko npr. Fejsbuka. Ako otvoriš obrt i čistiš firmama, to ti je bar 12 evra. Još se malo potrudiš, napraviš stranicu, polepiš letke i može biti 20 evra ili čak i više ako radiš generalke (kad sam poslao upit na trebam.hr, servisi/firme su imali satnice oko 20 evra)", savetovala mu je jedna osoba.

Bonus video:

08:15

Predsednik Vučić i premijerka Brnabić saopštili nove mere, povećanje plata i penzija

(Espreso/ Net.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.