HRVATSKA POD VODOM, A KATASTROFI SE NE NAZIRE KRAJ: Jedno mesto NAJKRITIČNIJE, prognoze bude STRAH, biće sve GORE!
Poplave u Hrvatskoj, Foto: Printscreen/Twitter/@segvic_vesela

PRIRODNA KATASTROFA

HRVATSKA POD VODOM, A KATASTROFI SE NE NAZIRE KRAJ: Jedno mesto NAJKRITIČNIJE, prognoze bude STRAH, biće sve GORE!

Raste vodostaj Une u Hrvatskoj Kostajnici, u 6.00 časova izmerena su 434 centimetra, a ukoliko se nivo vode podigne za dodatnih 16 cm biće proglašeno vanredna situacija

Objavljeno:

Vodostaj Une i Sane raste, dok su u blagom padu reke Kupa i Korana kod Karlovca i Zrmanja kod Obrovca, a meteorolozi najavljuju obilnu kišu.

Raste vodostaj Une u Hrvatskoj Kostajnici, u 6.00 časova izmerena su 434 centimetra, a ukoliko se nivo vode podigne za dodatnih 16 cm biće proglašeno vanredna situacija, prenose hrvatski mediji.

U porastu je i vodostaj Save kod Jasenovca, trenutno iznosi 788 centimetara. Sava ne može prihvatiti svu vodu Une, pa se očekuje dalji rast vodostaja.

Vodostaj Kupe i Korane blago opao

Vodostaj Kupe i Korane u Karlovcu je blago opao tokom noći. Vodostaj Kupe trenutno je 643 centimetra, 15 cm manje nego sinoć. Korana je na 655 centimetra, 12 cm manje nego juče u 19.00 časova.

- Trenutno je najkritičnije u Hrvatskoj Kostajnici, Una ima vrlo visoke vodostaje, 10-15 centimetara je ispod nivoa za proglašavanje vanredne situacije - rekao je Tomislav Novosel iz Glavnog centra za odbranu od poplava Hrvatskih voda.

Iz Civilne zaštite su saopštili da se maksimalni vodostaji Kupe u Karlovcu i Une u Hrvatskoj Kostajnici očekuju sutra, a dodatno upozoravaju da se iz pravca Slovenije očekuje i formiranje velikog vodenog talasa Save.

Jaka kiša izazvala je poplave u Vrgoračkom polju, potopljeni su i nasadi jagoda u mestu Orah.

Vodostaj Zrmanje kod Obrovca je u padu. Nivo vode je počeo da se spušta tokom noći i, prema poslednjim objavljenim podacima iznosi 252 cm. To je znatno niže od rekordna 302 cm koliko je juče izmereno.

"Situacija će biti još teža"

S obzirom na to da je zemlja već zasićeno vodom smanjena je mogućnost infiltracije novih padavina te već i manja količina kiše može uzrokovati probleme, upozoreno je Iz hrvatskog Hidrometeorološkog zavoda.

Meteorolozi i" Hrvatske vode" za najavljuju da će situacija biti još teža - stiže još puno kiše, a doći će i do porasta vodostaja skoro svih reka u Hrvatskoj. Prema trenutnim podacima hidroloških modela, može se očekivati izraženi porast vodostaja na gotovo svim rekama u Hrvatskoj.

Na pojedine vodostaje dodatno utiču i dotoci iz susednih zemalja, koji su takođe povećani radi padavina, pa je s obzirom na vremensku prognozu moguće očekivati nove maksimume vodostaja narednih dana.

Vatrogasci imaju pune ruke posla u celoj Hrvatskoj

Najviše intervencija vatrogasaca je zabeleženo na lokacijama: Novo Naselje i Grab (Gračac), Obrovac, Benkovac, Lišane Ostrovičke i Turanj. Na području Obrovca su trenutno angažovana 23 vatrogasca sa 8 vozila iz JVP-a Zadar i Intervencijske vatrogasne jedinice Zadar te DVD-ovi Obrovac, Jasenice i Žegar.

Zapovednik Vatrogasne zajednice Zadarske županije Matej Rudić kazao je kako kiša i dalje jako pada, ali i da je vodostaj Zrmanje pao u odnosu na sinoć.

- Vatrogasci stalno rade na ispumpavanju vode u Obrovcu i jedna trećina vode je smanjena u poplavljenoj jezgri. Uporedno s tim radi se i na ispumpavanju poplavljenih podruma. Ukoliko uspemo da smanjimo nivo vode tada ćemo povećati broj vatrogasnih snaga i pumpi“. Rekao je kako je u Gračacu jedno naselje izgrađeno u depresiji pa se tu voda neprestano vraća natrag.

U Šibensko-kninskoj županiji zabeleženo je najviše intervencija na području Knina i Srime, ukupno 22 tehničke intervencije. I na području Splitsko-dalmatinske županije usled kišnog nevremena zabeleženo je 8 tehničkih intervencija, a problematično je bilo i u kontinentalnom delu Hrvatske, pa i u Zagrebu gde je jak vetar pričinio veliku štetu.

Bonus video:

00:47

Poplave u Čačku

(Espreso/ Blic/ Srna/ Jutarnji list)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.