Čika Milivoje je bio KRALJEV VOJNIK, pa ustaša u NDH, pa u PARTIZANIMA: Njegova priča je najneverovatnija koju ste čuli!
Foto: Profimedia

sećanje heroja

Čika Milivoje je bio KRALJEV VOJNIK, pa ustaša u NDH, pa u PARTIZANIMA: Njegova priča je najneverovatnija koju ste čuli!

Kada je u junu 1941. godine počela nemačka invazija na Sovjetski Savez, Boroša je poslat u Nemačku na školovanje. Rekli su im, kaže, da se hrvatski vojnici moraju odužiti Nemačkoj što im je dala državu, ali on se s time nije slagao
Objavljeno: 10:59h

Kada je u junu 1941. godine počela nemačka invazija na Sovjetski Savez, Boroša je poslat u Nemačku na školovanje. Rekli su im, kaže, da se hrvatski vojnici moraju odužiti Nemačkoj što im je dala državu, ali on se s time nije slagao. Već je onda isplanirao da će pobeći u Rusiju i pridružiti se Crvenoj armiji čim dobije priliku.

Međutim, s njim su u avionu uvek bili profašistički orijentisani vojnici, pa nikada nije dobio priliku. Ipak, nije hteo da izda svoja uverenja i na bilo koji način pomagne Nemačkoj u ratu.

– Ja sam bio zadužen za bacanje bombi iz aviona pa sam ostavljao osigurače u njima da ne eksplodiraju. Takođe, bacao sam ih daleko od ciljeva – napominje Milivoj Boroša i kaže kako je jednom, u siječnju 1941. godine, čak uspeo da bombarduje nemačku kolonu vojnika i vozila. Iako je pokušao sve da prikaže kao grešku, izbačen je iz te Legije te prebačen u Zagreb, gde je čekao suđenje, a priliku je ponovno dobio kada je čuo da vojsci NDH nedostaje ljudi.

Mnogi su već poginuli ili se vratili u Hrvatsku ranjeni, a ostali su izbegavali odlazak na front jer su znali koliko je opasno. Boroša je tada tražio da ga primi zapovednik Zračnih snaga NDH Vladimir Kren.

foto: Profimedia

– Javio sam se kao dragovoljac, što je njemu bilo jako drago jer mu je nedostajalo ljudi. A ja sam na taj način vratio njegovo poverenje i pokazao mu da sam na strani domobrana – govori Boroša i danas ponosan na svoj “trik“.

Nakon što je vraćen u vojsku, ponovno je poslat u Nemačku, gde je upoznao braću Lava i Olega Okševskog. Nekoliko ljudi nakon povratka, naime, čestitalo na tome što je bombardirao nemačku vojsku i tada se pokazalo ko je na kojoj strani, ističe. Braća poreklom iz Rusije, koji su kao deca došla da žive u Jugoslaviju, takođe su planirala beg u Sovjetski Savez pa su se dogovorili da će zajedno to učiniti.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.