MISTERIOZNA SMRT NAJLEPŠE JUGOSLOVENKE: Niste ni znali njenu tajnu vezu sa Beogradom!
Foto: Profimedia

tužna sudbina lepotice

MISTERIOZNA SMRT NAJLEPŠE JUGOSLOVENKE: Niste ni znali njenu tajnu vezu sa Beogradom!

Još veći problem je bio sa samom Nikicom - i ona je bila jako konzervativna, i teško ju je bilo nagovoriti da se skine u dvodelni kupaći kostim
Objavljeno: 13:00h

Pre 50 godina bila je najpoznatija Jugoslovenka na svetu: Učestovala je na izboru za Mis sveta u Londonu 1966. i ponela titulu prve pratilje najlepše na planeti.

Svi su tada pričali o Nikici Marinović, prelepoj devojci iz Dubrovnika, koja se na izboru za mis našla - sasvim slučajno.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Naime, nedeljnik "Bazar" preuzeo je organizaciju izbora za Mis Jugoslavije, i glavna urednica nije bila zadovoljna devojkama koje su se prijavile. Slučajno je srela maloletnu učenicu Ekonomske škole iz Dubrovnika, Nikicu Marinović, i bila je oborena s nogu njenom lepotom.

Srela se sa njenim roditeljima, koji nisu želeli da im se ćerka eksponira na takav način, i jedva je uspela da ih ubedi da je puste na takmičenje.

Još veći problem je bio sa samom Nikicom - i ona je bila jako konzervativna, i teško ju je bilo nagovoriti da se skine u dvodelni kupaći kostim. Morali su da je ubeđuju sami vlasnici za licence takmičenja za Mis sveta.

Posle drugog mesta (pobedila je Indijka), počele su da kruže priče da Nikica nije pobedila jer je bila iz komunističke zemlje. I to prva mis iz neke komunističke zemlje koja je učestvovala na izboru.

Zbog svog porekla (svi su mislili da će na izbor doći neka zapuštena partizanka), prelepa Nikica izazvala je šok i veliku pažnju u Londonu. Bila je ubedljivi favorit, a posle proglašenja indijske lepotice publika je glasno negodovala.

Inače, Indijka je potpisala ugovor po kojem će, ako pobedi, ići u Vijetnam da podrži američke vojnike u borbi protiv komunista. Nikica, naravno, tu tačku nije htela da potpiše.

Posle izbora, Nikica se preselila u Beograd. Roberto Roselini joj je nudio ulogu u filmu, ali mlada Jugoslovenka je smatrala da nije spremna za Holivud.

Uskoro, usledila je i prva velika ljubav, koja se završila i brakom. Sa beogradskim književnikom i rediteljem Vukom Vučom dobila je sina Đorđa. Brak je trajao 5 godina, a posle razvoda se ponovo udala za reditelja - Zdravka Šotru, s kojim je dobila sina Marka. I ovaj brak je potrajao relativno kratko - razvod je usledio 1980. godine.

Inače, Nikica je u Knez Mihailovoj ulici imala butik, koji je bio jedan od najpopularnijih u glavnom gradu. Mnogi su dolazili, čak i iz unutrašnjosti, kako bi videli najlepšu ženu u Jugoslaviji.

A onda počinje pad. Priča se da pati od depresije, da se leči na psihijatriji, da je ostala bez novca... Činjenica je da se povukla u sebe i da je bila usamljena. Kako su stigli ratovi, ovoj Dubrovčanki je počeo da nedostaje zavičaj, i teško je podnosila ono što se dešavalo sa njenom državom.

Krajem 2008. godine, Nikica je ponovo na naslovnim stranama. Poslednji put, u 62. godini života. Popila je smrtonosnu dozu tableta za spavanje. Nije ostavila ni oproštajno pismo, ni poruku. Niko ne zna koji je bio uzrok samoubistva.

(Espreso.co.rs/Express.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.