Istorija u malom: Novo svedočanstvo o tragičnoj smrti Tuđmanovog oca!
Foto: Profimedia

veliki broj dnevnika

Istorija u malom: Novo svedočanstvo o tragičnoj smrti Tuđmanovog oca!

U jednom od retkih intervjua hrvatskim medijima otkrio je neverovatna zbivanja na Kaptolu pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka, pričao o udbaškim pritiscima i prislušnim uređajima
Objavljeno:

Vladimir Pavlinić (88), novinar, slikar, grafički dizajner i prevodilac, osnivač je i prvi glavni urednik Glasa Koncila. Od 1963. je devet godina uređivao te novine, sve do 1972., kad napušta tadašnju Jugoslaviju i odlazi u Beč, a od 1974. živi i radi u Londonu.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Tamo je bio član uredništva slavne revije Nove Hrvatske, devedesetih je opet radio i boravio u Zagrebu, a kasnije se vraća u London. Za Express je Pavlinić govorio prošlog leta. U jednom od retkih intervjua hrvatskim medijima otkrio je neverovatna zbivanja na Kaptolu pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka, pričao o udbaškim pritiscima i prislušnim uređajima...

HRVATSKA POLITIČARKA U ČETNIČKOJ MAJICI: O ovoj aferi bruji cela Hrvatska, evo šta je istina!

Danas za Express progovara o Stepincu, Manoliću, papi Franji, čak otkriva kako je Tuđmanu falsifikovao pasoš!

Pavlinić je rođen i odrastao u Tuđmanovom kraju. No s prvim hrvatskim predsednikom ga veže i mnogo više od zavičaja. O tome, prvi put, otvoreno priča baš za Express: Tuđmani su bili ugledna porodica u onom kraju.

U Velikom Trgovišću imali su dve gostionice i trgovinu mešovitom robom. Išao sam u istu pučku školu kao i Franjo Tuđman pre mene i pohađao istu crkvu.

foto: Profimedia

Dobro se sećam Stjepana Tuđmana, Franjinog oca, koji je bio načelnik opštine Trgovišće, takođe dugogodišnji vođa mesnog ogranka Hrvatske seljačke stranke. Moj otac, krojač i mali 'dućandžija' u četiri kilometara udaljenom selu Dubrovčanu, bio je oduševljeni mačekovac i aktivan Tuđmanov suradnik u HSS-u.

Tako je moja obitelj bila na neki način povezana s Tuđmanima. Kad je mladi Franjo usred rata iskočio kao vodeći propagandista i propagator partizanskog pokreta u Zagorju, u tom je smeru preokrenuo i oca. Moj otac, koji je odmah 1941. procenio da ustaše vode Hrvatsku u zlo, prekinuo je i s Tuđmanom. Nije to više bila njegova Hrvatska seljačka stranka. Sva radićevština koju su ovi bučno izvikivali bila je samo varava maska za pridobivanje nezadovoljnih, lakovernih seljaka.

Njima se nije govorilo o nekakvoj novoj Jugoslaviji, ne, biće to prava radićevska Republika Hrvatska, u kojoj će vlast biti u rukama naroda i, što je najvažnije, neće biti poreza. Moj otac je uvideo kako seljaci propovedaju 'narodnooslobodilačku borbu' spremno prihvataju kao bezvlađe, u kojem možeš nekažnjeno mrskom susedu 'u ime naroda' napraviti svaku pakost.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.