EVROPSKI PARLAMENT PODRŽAO UVOĐENJE EVRA KOD KOMŠIJA!
Novac, Foto: Profimedia

ODLUČENO

EVROPSKI PARLAMENT PODRŽAO UVOĐENJE EVRA KOD KOMŠIJA!

Protiv je glasalo 45 poslanika, uglavnom iz desničarskih poslaničkih klubova koji su kritikovali ulazak Hrvatske u evrozon

Objavljeno: 13:47h

Evropski parlament u Strazburu je u utorak velikom većinom glasova podržao pristupanje Hrvatske evrozoni. Naime, Evropski parlament je sa 539 glasova od 632 prisutna poslanika prihvatio izveštaj o uvođenju evra u Hrvatskoj 1. januara 2023. godine, u kojem se ocenjuje da Hrvatska ispunjava sve kriterijume za ulazak u evrozonu.

Uzdržano je bilo 48, a protiv je glasalo 45 poslanika. Oni su uglavnom iz desničarskih poslaničkih klubova koji su u raspravi održanoj u ponedeljak na plenarnoj sednici parlamenta kritikovali ulazak Hrvatske u evrozonu.

Evropski parlament daje mišljenje o preporuci Komisije pre pristupanja članice EU, a završni korak biće usvajanje predloga na sastanku Ekonomsko-finansijskog saveta EU 12. jula. Prethodno je Evropski savet podržao ulazak Hrvatske u evrozonu.

Od sledeće godine evro će postati zvanična hrvatska valuta.

Prihvatanjem evra Hrvatska ulazi u Evrosistem koji čine Evropska centralna banka i centralne banke zemalja članica evrozone, a guverner Hrvatske narodne banke ulazi u Upravno veće Evropske centralne banke.

Ministar finansija učestvuje na sastancima Evrogrupe, a premijer na sastancima u vrhu evrozone.

Hrvatska takođe automatski postaje članica bankarske unije, sistema za nadzor i sanaciju banaka.

U izveštaju rumunskog poslanika Zigfrida Murešana iz Evropske narodne partije (EPP), koji su poslanici usvojili u utorak, ocenjuje se da „Hrvatska ispunjava sve kriterijume za uvođenje evra, što je rezultat ambicioznog, odlučnog , kredibilne i održive napore hrvatske vlade i hrvatskog naroda”.

U izvještaju se ističe da je pristupanje Hrvatske evru prvi značajan proces integracije u EU nakon Bregzita, te da treba poboljšati i pozitivnu sliku EU u regionu.

1 / 4 Foto: Profimedia

Uprkos teškoj socio-ekonomskoj situaciji izazvanoj zdravstvenom krizom i najnovijim poskupljenjem energenata, uvođenje evra u Hrvatskoj i ispunjavanje neophodnih kriterijuma predstavljaju snažan politički signal održivosti i privlačnosti jedinstvene valute Republike Hrvatske. Unije, navodi se u izveštaju.

Uvođenje eura će ojačati hrvatsku ekonomiju i koristiti njenim građanima i privredi jer će ekonomija postati otpornija, privući više stranih investicija, povećati povjerenje međunarodnih investitora i smanjiti razmjenu valuta, što će imati opipljiv uticaj na ključne turističkom sektoru, predviđa Evropski parlament.

Hrvatska vlada se poziva da osigura da uvođenje evra ne dovede do veštačkog povećanja cena.

1 / 7 Foto: Profimedia

"Pristupanje Hrvatske evrozoni je snažan politički signal održivosti i privlačnosti jedinstvene valute Unije. Dvadeset godina nakon uvođenja prvih novčanica, evro je simbol evropske snage i jedinstva. Zahvaljujući velikom posvećenost ispunjavanju uslova, Hrvatska je spremna da se pridruži evrozoni 1. januara 2023. godine, za manje od jedne decenije nakon ulaska u EU. Sa tim datumom cela evrozona dočekaće svoju dvadesetu članicu", navodi se u obrazloženju. pozitivne ocene EP o spremnosti Hrvatske da usvoji evro.

(Espreso/Hina)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.