HRVATICA SE ZAIGRALA NA BANKOMATU U ALBANIJI: Usledila je poruka koja je ŠOKIRALA
Bankomat, Foto: Profimedia

TARIFE

HRVATICA SE ZAIGRALA NA BANKOMATU U ALBANIJI: Usledila je poruka koja je ŠOKIRALA

Naravno, ova se takođe vrti oko podizanja gotovine na bankomatima i politike naplate naknada koja je zaista neuverljiva.

Objavljeno:

Jedno vreme sam se uzdržavala od pisanja o bankama jer sam verovao da je manje-više sve rečeno, ali onda se desilo da sam nekoliko dana proveča u inostranstvu i doživela iskustvo koje mi je dokazalo da se bankarske teme nikada ne mogu u potpunosti iscrpiti.

Naravno, ova se takođe vrti oko podizanja gotovine na bankomatima i politike naplate naknada koja je zaista neuverljiva.

Ali da pokušam da skratim – u Albaniji sam provela četiri dana, a kada sam videla da u Tirani postoji Rajfajzen banka u kojoj imam račun, obradovala sam se što ću moći nešto jeftinije da podignem na njihovim bankomatima.

Da se ​​razumemo - nisam očekivala da ću to moći da uradim besplatno, ali mi je, naivno, zaista bilo logično da honorar bude malo manji nego što sam platio prvog dana posete kada sam podigao 5.000 leka na drugom bankomatu na aerodromu i plaćena taksa od 500 leka, deset odsto.

"Mora da je jeftinije na Rajfajzen bankomatu", pomislio sam srećno kada sam ga dva dana kasnije ugledao u centru grada i gurnuo mu karticu u njega.

Trebalo mi je malo vode sa šećerom da se oporavim od šoka kada mi je bankomat RBA, nakon što sam se prijavila da podignem tri hiljade leka, napisao da će mi banka za to naplatiti 800 leka.

"Kakva je to glupost? Ljutito sam pomislila i prekinuo transakciju i gurnuo karticu u bankomat OTP banke koji se nalazi odmah pored RBA.

Ta banka mi je, iako nema veze sa mojom, napisala da ću za tri hiljade leka platiti naknadu od 500 leka, što se ipak činilo mnogo, ali ipak mnogo manje nego što je banka koja izdaje karticu htela da mi naplati.

Nije mi to imalo smisla, pogotovo što znam da mnoge druge banke dozvoljavaju svojim klijentima da jeftinije ili čak besplatno podižu novac na bankomatima iste grupe u inostranstvu, ali se pokazalo da Rajfajzen nema takvu politiku.

„Prilikom podizanja gotovine na bankomatima u inostranstvu RBA karticama naknada iznosi 1,50 posto, odnosno minimalno 25 kuna za debitne i 3,50 plus 30 kuna za kreditne kartice i naplaćuju se na svim bankomatima izvan Republike Hrvatske, bez obzira na banku. i zemlja. Razlike u iznosima mogu biti posledica naknade koju naplaćuju banke koje poseduju bankomate, što nema veze sa nama. Naime, iako delimo vlasnika i zajednički naziv Rajfajzen, svaka banka je posebna i smatra se „drugom bankom“ u kontekstu prikupljanja novca“, saopštila je RRA.

Dakle, RRA u Hrvatskoj nema nikakve veze sa RRA u Austriji, ali zašto je grupacija odlučila da vodi tako konzervativnu politiku u ovom globalnom vremenu, zaista nije razumljivo.

Međutim, poređenja radi, interesovali su me kakvi su uslovi u drugim, većim bankama i grupama.

Iz PBZ-a saznajem da korisnici kartice tekućeg računa mogu besplatno podići novac na svim bankomatima banaka članica Intesa Sanpaolo Grupe u inostranstvu i da takvo pravilo važi za ugovaranje klasičnog, kao i zaštićenog, osnovnog ili osnovnog računa za osetljivu grupu.

Reč je samo o karticama tekućeg, ali ne i ostatka portfelja banke, a istu pogodnost imaju i korisnici Visa debitnih kartica, kunskih tekućih i kunskih žiro računa otvorenih u Zagrebačkoj banci koji mogu besplatno podići novac na svim bankomatima UniCredit Grupe u inostranstvu.

Isto su svojim klijentima obezbedili u Erste banci.

„Klijenti Erste banke mogu podići gotovinu bez plaćanja naknade na bankomatima međunarodne Erste grupe u Austriji, Mađarskoj, Češkoj, Slovačkoj, Srbiji, Rumuniji, Crnoj Gori, BiH, Severnoj Makedoniji, Sloveniji i Moldaviji, a ova pogodnost važi za sve klijente. ko imaju račun u Erste banci“, potvrdili su nam u banci.

Do tada, RRA čak i novčano kažnjava svoje klijente u inostranstvu, uz naknade koje su na bankomatima unutar grupe i do 60 odsto veće nego kod konkurentskih banaka.

Teško je objasniti logiku, ali sve dok ona prolazi, ko bi je odustao?

(Espreso/Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.