OVO SE DEŠAVA DEVETI MESEC ZAREDOM, STRUKA U ŠOKU: Nimalo nije NAIVNO, a POSLEDICE...
Foto: Tercio TEIXEIRA / AFP / Profimedia

PAŽNJA!

OVO SE DEŠAVA DEVETI MESEC ZAREDOM, STRUKA U ŠOKU: Nimalo nije NAIVNO, a POSLEDICE...

Globalne temperature za poslednjih 12 meseci, od marta 2023. do februara 2024, najviše su otkako se prate temperature

Objavljeno:

Februar iza nas je najtopliji februar otkako se mere temperature, bio je 1,77 stepeni topliji nego u predindustrijskom periodu, od 1850. do 1900. Ovo je deveti mesec zaredom koji obara temperaturne rekorde, saopštio je Servis za klimatske promene Kopernik (C3S) Evropske unije.

- Globalne temperature za poslednjih 12 meseci, od marta 2023. do februara 2024, najviše su otkako se prate temperature. Više su za 0,68 stepeni u odnosu na prosek od 1991. do 2020. i za 1,56 stepeni u odnosu na prosek između 1850. i 1900. Prosečna dnevna globalna temperatura bila je posebno visoka u prvoj polovini meseca, kada je dostigla dva stepena više nego u preindustrijskom periodu četiri dana zaredom, od 8. do 11. februara – naveo je C3S.

Prosečna temperatura u Evropi bila je 3,3 stepena iznad proseka u periodu od 1991. do 2020, a najtoplije je bilo u centralnom i istočnom delu kontinenta. Van Evrope, neuobičajeno toplo bilo je u severnom Sibiru, centralnoj i severozapadnoj Severnoj Americi, u većem delu Južne Amerike, širom Afrike i u zapadnoj Australiji.

El Ninjo je nastavio da slabi u ekvatorijalnim delovima Pacifika, ali su temperature mora generalno bile na neuobičajeno visokom nivou.

- Februar se pridružio seriji rekorda poslednjih nekoliko meseci. Koliko god se to čini izuzetnim, nije pravo iznenađenje jer konstantno zagrevanje klimatskog sistema vodi do novih temperaturnih ekstrema. Klima odgovara na koncentracije gasova sa efektom staklene bašte u atmosferi, pa ako to ne uspemo da stabilizujemo, neizbežno je da ćemo se suočiti sa novim globalnim temperaturnim rekordima i njihovim posledicama – naveo je u saopštenju Karlo Buontempo, direktor C3S.

Bonus video:

01:18

DO KRAJA VEKA NAS ČEKA KATASTROFA ZBOG KLIMATSKIH PROMENA? Ova klima će vladati u Srbiji! EU zabrinuta: Smislila jedno rešenje

(Espreso/ Telegraf Nauka/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.