NAUČNICI SIMULIRALI EFEKAT STAKLENE BAŠTE: Rezultat je krajnje ZASTRAŠUJUĆ! Šta to preti našoj planeti?
Foto: Profimedia

Jezivo

NAUČNICI SIMULIRALI EFEKAT STAKLENE BAŠTE: Rezultat je krajnje ZASTRAŠUJUĆ! Šta to preti našoj planeti?

Globalno zagrevanje će dovesti do drastičnih promena na planeti - kad možemo da ih očekujemo?

Objavljeno:

Holivud decenijama pokušava da pokaže načine kako bi svet kakav znamo mogao da se završi.

Sada, jedno istraživanje pokazalo kakav zastrašujuć kraj možemo da očekujemo.

Globalno zagrevanje
foto: Profimedia, Ilustracija

Istraživači su simulirali "efekat staklene bašte" drastičnim povećavanjem temperatura i došli do užasavajućeg otkrića - Zemlja bi se u budućnosti mogla toliko zagrejati, da bi postala nenaseljiva, kao što je slučaj sa Venerom na kojoj je temperatura toliko visoka da može da istopi olovo.

Ono što je još strašnije je činjenica da ovo možemo očekivati u bliskoj budućnosti, samo nekoliko stotina godina unapred.

Istraživanje je vodio Univerzitet u Ženevi, uz pomoć francuske laboratorije u Parizu i Bordou. Oni upozoravaju da bi moglo da dođe do isparavanja sve vode na planeti i drastičnog povećanja temeperature.

Zbog rasta temperature usled globalnog zagrevanja, isparavenje vode se povećava, a zbog efekta staklene bašte ta para se zadržava u atmosferi i služi kao gorivo za dalje isparavenje vode iz okeana.

Kada zemlja pređe kritičnu tačku vodene pare u atmosferi, prestaje da se hladi i dostiže temerature do nekoliko stotina stepeni celizijusa - kao što je slučaj sa Venerom, na kojoj je temperatura tla čak 465 stepeni.

Venera
foto: Profimedia

Do kritične tačke dolazi onog momenta kad se temperatura poveća dva stepena u odnosu na preindustrijski period. Sada je povećana za jedan stepen i neprestano raste.

Posmatranjem susednih planeta, poput Venere, možemo videti šta očekujemo od budućnosti naše planete, ukoliko ne preduzmemo neophodne korake za sprečavanje ove užasavajuće sudbine.

Bonus video:

01:34

UČESTALI PROBLEMI SA ZDRAVLJEM ZBOG VISOKIH TEMPERATURA? Travar odao ZLATA VREDAN recept: Pij te na gutljaje, previše je jako!

(Espreso/T.Š.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.