OVO JE HIT! Mitropolit Amfilohije KRSTIO PERUANCE u prestonici Inka!
Foto: Mitropolija.com

UVEO IH U PRAVOSLAVNU VERU

OVO JE HIT! Mitropolit Amfilohije KRSTIO PERUANCE u prestonici Inka!

Vladika Amfilohije je nakon krštenja čestitao novim članovima Crkve Božije i poželeo da pravoslavna zajednica u gradu Kusko svakim danom sve više raste

Objavljeno:

Njegovo visokopreovešetnstvo, arhiepiskop cetinjski mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije, u okviru svog boravka u Peruu, posetio je drevni i prestoni grad Inka, Kusko. Tokom svoje posete, što je prva poseta jednog pravoslavnog Episkopa Kusku, mitropolit je krstio višečlanu porodicu Kadagandom iz ovog grada.

U tom nadaleko čuvenom gradu se već duže vremena pojavila potreba za osnivanjem pravoslavne parohije. Eparhiju buenosajresku kontaktirala je grupa od više desetina ljudi koja želi da primi pravoslavlje na čelu sa profesorom Univerziteta u Kusku i advokatom g. Valdirom Froilan Apaza Kadagandom, inače bivšim franjevcem.

Amfilohije Radović
Amfilohije Radović foto: Zorana Jevtić

Tako je posle višemesečnog spremanja i izučavanja katihizisa došlo vreme da po prvi put u istoriji, drevni grad Kusko poseti jedan pravoslavni episkop.

U popodnevnim časovima mitropolit Amfilohije u pratnji arhimandrita Rafaila (Čeprnjića), protojereja-stavrofora Dragana Mitrovića i protođakona Vladimira Jaramaza je na obalu lagune Lukre (predgrađe Kuska) obavio Svetu tajnu krštenja i miropomazanja porodice Kadagandom.

U prelepom ambijentu lagune krstila se porodica g. Valdira, dobivši imena Vladimir po Svetom Jovanu Vladimiru, kralju srpskom i ravnoapostolnom Svetom Knezu Vladimiru ruskom, a njegova supruga i deca Anastasija, Jovan i Rafailo.

Vladika Amfilohije je nakon krštenja čestitao novim članovima Crkve Božije i poželeo da pravoslavna zajednica u gradu Kusko svakim danom sve više raste:

- Ove duše krštene su miropomazane Duhom Svetim na način kako su to činili apostoli i njihovim naslednici kroz vekove. Krštene na način kako je i Hristos kršten u reci Jordan, pogružavanjem kako je Crkva Božija to sačuvala kroz vekove na pravoslavnom Istoku. Evo i danas to se događa ovde u ovoj drevnoj zemlji Inka i potvrđuje se ono što je Gospod blagoslovio i rekao svojim učenicima Idite i krštavajte sve narode, ne samo jedan narod, učeći ih da drže sve što Sam vam zapovedio. I evo i ovo je znamenje Božje da sam ja kao mitropolit, arhiepiskop iz daleke Crne Gore došao ovde da dobijem četvoro svoje braće, duhovne dece, četiri svoja kuma.

Na kraju arhiepiskop cetinjski Amfilohije je blagoslovio da se u ovom gradu oformi parohija koja će nositi ime Svete Trojice:

- Ovo je početak i temelj jedno nove Crkvnene opštine- parohije Svete Trojice u ovom gradu i da Bog da da ovo bude sjeme za mnoge druge koji će primiti svetu veru Crkve pravoslavne, katoličanske- apostolske.

Posle krštenja organizovan je obilazak starih zidina carstva Inka koji su se i do današnjeg dana očuvali.

U Peruu će Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije, administrator Eparhije buenosajreske i južno-centralnoameričke boraviti do 25. avgusta, a u nedelju, 26. avgusta, bogoslužiće u Madariagi, u Argentini.

Kusko (šp. Cuzco) je grad u Peruu, koji se nalazi u Andima na visini od 3400 metara nadmorske visine, i predstavlja istorijsku prestonicu carstva Inka. Godine 1983. stavljen je na listu svetske baštine UNESKO-a.

Inače carstvo Inka je bilo najveće carstvo u pretkolumbovskoj Americi nastalo u 14. veku. Glavni grad Inka – Kusko što znači centar svijeta, poznat je još i pod nazivom „Grad sunca“. U blizini Kuska nalazi se Maču Pikču drevno utvrđenje Inka smešteno između dva oštra vrha u Andima na visini od 2350 metara.

Bonus video

Espreso intervju - Novica Tončev

(Espreso.co.rs/ Mitropolija.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.