Srbi nisu Srbi, nego CRNOGORCI! Đukanović izjavom podigao ceo Balkan na noge!
Foto: Fonet

uzburkao javnost

Srbi nisu Srbi, nego CRNOGORCI! Đukanović izjavom podigao ceo Balkan na noge!

Srbi u Crnoj Gori nisu dijaspora jer su im preci rođeni u Crnoj Gori, izjavio je Đukanović

Objavljeno:

Milo Đukanović, predsednik Demokratske partije socijalista, izjavio je danas da su Srbi u Crnoj Gori produkt "političkih procesa" iz devedesetih godina prošlog veka i da se nikako ne mogu smatrati dijasporom, kakav god nacionalni ili verskiidentitet imali.

-Srbi u Crnoj Gori ne mogu biti tretirani kao dijaspora i to ne zato što su većina njih postali Srbi u političkim procesima devedesetih, nego prvenstveno zbog toga što su i oni i svi njihovi preci rođeni u Crnoj Gori-izjavio je Đukanović za "Pobjedu".

Srbi koji žive u Crnoj Gori bili su zatečeni ovom izjavom, koja po njihovom mišljenju implicira da su oni postali Srbi pre dvadesetak godina, a takođe su se i zapitali zašto se osećaju kao građani drugogreda u zemlji u kojoj su, prema tome, starosedeoci.

Istoričar Aleksandar Stamatović je o izjavi za "Sputnjik" rekao sledeće:

-Radi se zapravo o kontratezi, gde treba stvoriti potpuno novi crnogorski identitet, koji je oličen u povezanosti identiteta — crnogorska država, crnogorski jezik i crnogorska crkva. Pritom se ide korak dalje u unifikaciji tog identiteta, koji je zasnovan na koncepciji antičkog Rima, to jest civis romanusa (rimskog građanina), gde je Rimljanin bio svako ko je građanin Rima. U širem kontekstu, to se sada radi i u Crnoj Gori, jer svako ko je državljanin Crne Gore, bio on Srbin, nacionalni Crnogorac, Albanac, musliman, ili Hrvat, on je dakle — Crnogorac.

On je dodao da je Đukanovićeva izjava „samo deo već prepoznatljivog miljea političkog i državno-identitetskog projekta, koji je počeo od njegovog razlaza sa Slobodanom Miloševićem 1996. godine“, kada je on, kako Stamatović kaže, "izvesno vrbovan od strane Sjedinjenih Američkih Država da razbije Saveznu Republiku Jugoslaviju".

Stamatović smatra i da je Crna Gora „veštački stvorena od strane komunista posle pobjede u ratu 1945. godine“, pri čemu se, kako kaže, zapravo radilo o "istom modelu kakav je upotrijebljen u Sovjetskom Savezu od strane boljševika, tj. razbijanja ruskog naroda i ruskog etničko-nacionalnog identiteta, na ruski, bjeloruski i ukrajinski".

On smatra da se u Crnoj Gori pokušava stvoriti "antisrpski, rimokatolički i globalno latinično-zapadnjački" identitet.

-Jugoslovenski komunisti u tom smislu nisu ništa novo izmislili. Kasnije kombinacijom dekreta i nametanja crnogorskog identiteta represijom, crnogorski identitet je usađivan na svaki mogući način van srpskog i on je završnu fazu dobio u Đukanovićevo vreme. Dakle, radi se o jednom procesu koji ne traje poslednjih 10, 15 ili 20 godina i koji se može samo vezati za Đukanovića. To je proces koji je započet 1945. godine, on traje decenijama, a ova Đukanovićeva era predstavlja nekakav krov ili završnicu razbijanja tog srpskog nacionalnog identiteta u Crnoj Gori - kaže Stamatović.

(Espreso.co.rs / Alo.rs )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.