UDAR NA SRBE U CG KOJI TRAJE 10 GODINA: Oduzimaju državljanstva ljudima SAMO AKO OTKRIJU JEDNU STVAR!
Foto: Reuters

kontroverzni zakon

UDAR NA SRBE U CG KOJI TRAJE 10 GODINA: Oduzimaju državljanstva ljudima SAMO AKO OTKRIJU JEDNU STVAR!

Upravo ovo je razlog zbog koga je jedan broj Srba iz Crne Gore primoran da bira između dva državljanstva

Objavljeno: 08:33h

Slučaj Vladana Jokića, gradonačelnika Kotora, koji bi bez obzira na to što je rođen i odrastao u tom gradu, mogao da ostane bez crnogorskog pasoša, ponovo je pokrenulo jedno od spornih i teških pitanja između Srbije i Crne Gore - dvojno državljanstvo.

Jokićev slučaj je samo još jedan od primera kako u praksi izgleda restriktivni Zakon o crnogorskom državljanstvu koji, za razliku od mnogih zemalja u okruženju, ali i Evropi, zabranjuje posedovanje dva pasoša, naročito srpskog i crnogorskog.

Upravo ovo je razlog zbog koga je jedan broj Srba iz Crne Gore primoran da bira između dva državljanstva jer, iako ima pravo na srpsko, na crnogorskom sudu će možda morati da se izjasni da li će ga zadržati, čime više neće imati crnogorsko, ili će ga se odreći.

Tako je već čitavu dekadu jedno od najvažnijih pitanja između dve zemlje - zašto Crna Gora ne dozvoljava dvojno državljanstvo, i zašto sve to u najvećoj meri osećaju Srbi iz Crne Gore?

Zaštita crnogorskog identiteta, antisrpska politika, ili ostanak pojednih političkih partija na vlasti tako što crnogorski Srbi ne mogu da glasaju na izborima... Sve ovo bi mogli da budu razlozi za ovakvu odluku crnogorskih vlasti koje su Zakon o crnogorskom državljanstvu donele krajem februara 2008. godine. I tada i danas govori se o tome da su razlozi za donošenje ovakvog zakona isključivo politički, jer bi sa dvojnim državljanstvom građanima bilo mnogo praktičnije i lakše da obavljaju razne poslove.

Kada god se ova tema pokrene, neizbežna je i ocena da zapravo vlasti u Crnoj Gori imaju strah od toga da bi, ako bi imali ovakvu mogućnost, građani mahom uzimali srpsko državljanstvo, i time ugrozili projekat “nezavisne Crne Gore”.

foto: Reuters

Među prvim “žrtvama” ovog zakona svojevremeno je bio lider Narodne stranke i nekadašnji poslanik u Crnogorskom parlamentu Predrag Popović, bez obzira na to što je i rođen i čitav život živeo u Crnoj Gori.

Njemu je crnogorsko državljanstvo oduzeto kada je obelodanio da uz njega ima i državljanstvo Srbije. To je značilo oduzimanje pasoša, vozačke dozvole i lične karte, ukidanje prebivališta...

Svojevremeno je i bivši premijer, a danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić, govorio o tome da će pitanje dvojnog državljanstva još dugo biti tema o kojoj će razgovarati predstavnici Beograda i Podgorice. Kompromis za sada, čini se, nije moguć jer, dok Srbija dozvoljava dvojno državljanstvo, Crna Gora ne.

Prema Zakonu, crnogorsko državljanstvo stiče poreklom, rođenjem na teritoriji Crne Gore, prijemom i po međunarodnim ugovorima i sporazumima. Takođe, crnogorski državljanin koji je na dan 3. juna 2006. godine (referendum o otcepljenju) imao i državljanstvo neke druge države, ima pravo da zadrži i to i crnogorsko državljanstvo.

Međutim, ako je do ovog datuma stekao neko drugo državljanstvo, može zadržati i crnogorsko državljanstvo do potpisivanja bilateralnog sporazuma sa zemljom čije je državljanstvo stekao, ali najduže godinu dana od dana usvajanja Ustava Crne Gore. A Crna Gora za ovih deset godina nije potpisala bilateralni sporazum o državljanstvu ni sa jednom zemljom.

(Espreso.co.rs / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.