CRNOJ GORI PRETI EPIDEMIJA: Pad vakcinacije posledica teorija zavere!
Foto: Profimedia

pitanje trenutka

CRNOJ GORI PRETI EPIDEMIJA: Pad vakcinacije posledica teorija zavere!

Za prvih sedam meseci ove godine 38 roditelja odbilo je vakcinaciju dece prema kalendaru vakcinacije i protiv svih njih zdravstvena inspekcija podnela je zahtev za pokretanje prekršajnog postupka

Objavljeno:

Broj vakcinisane dece MMR vakcinom u Crnoj Gori je u padu i nadležni upozoravaju na mogućnost epidemije malih boginja ukoliko se takav trend nastavi.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje od 7.814 dece rođene u 2015. godini, polovina nije vakcinisana MMR-om, vakcinom protiv malih boginja, zauški i rubeole.

Lekar Senad Begić iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZ) upozorio je da ukoliko se trend pada vakcinacije nastavi, Crnoj Gori preti epidemija, prenela je podgorička "Pobjeda".

MISTERIOZNI POMOR U CRNOJ GORI: Odjednom uginuli golub i 46 vrabaca! - Skoro da se ne postavlja pitanje da li će epidemije biti - već kada će se ona desiti. Zbog čega još nije bilo epidemije i strašnog scenarija koji je pogodio Rumuniju (više od 8.000 obolelih, 32 umrla od malih boginja) najviše možemo da zahvalimo dobrim obuhvatima iz ranijih godina i činjenici da drugu dozu MMR-a (pred polazak u školu) kod nas primaju gotovo sva deca - kazao je Begić. On je rekao da je pad broja vakcinisane dece posledica "teorija zavere i iskrivljenih objašnjenja antivakcinalnih pokreta koji povezuju vakcinu MMR sa uzrocima autizma", što "zbunjuje roditelje koji sve više odgađaju vakcinaciju dece".

foto: Reuters / Mike Segar

Institut planira organizaciju tribina u narednom periodu u više crnogorskih opština kako bi roditeljima predstavio naučne činjenice, a istovremeno će intenzivirati kontinuiranu medicinsku edukaciju pedijatara i zdravstvenih radnika. Za prvih sedam meseci ove godine 38 roditelja odbilo je vakcinaciju dece prema kalendaru vakcinacije i protiv svih njih zdravstvena inspekcija podnela je zahtev za pokretanje prekršajnog postupka. U prošloj godini, postupak je pokrenut protiv 102 roditelja. Kazna za roditelje koji odbiju da vakcinišu dete je između 100 i 2.000 evra.

(Espreso.co.rs / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.